Potrivit datelor statistice oficiale prezentate in Balanta de plata a tarii pe trimestrul III al anului 2014, volumul exportului de vinuri si divinuri moldovenesti in tarile UE, in ianuarie-septembrie 2014, a constituit 24,15 milioane de dolari SUA, cu 6% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2013. Statelor UE le-a revenit 18,5% din volumul total al exportului de productie alcoolica din Moldova( Harta atasata  indica principalele destinatii ale exportului de bauturi alcoolice din R. Moldova in statele UE (anul 2014). Sursa: Biroul National de Statistica).

Exportui_vinuri_UEMomentul coincide si cu implementarea programului „Wine of Moldova” lansat de autoritatile de la Chisinau, care si-au propus ca pana in 2020 exporturile de vin sa creasca pana la 200 de milioane de litri, iar cel imbuteliat cu 50 milioane de litri. Brandul „Wine of Moldova”, reprezentat de peste 29 de vinarii, a avut o primire calduroasa in cadrul expozitiei internationale ProWine 2014 (Dusseldorf), ceea ce a marcat noi oportunitati de desfacere in anii 2015 si 2016.

Exportul vitivinicol este foarte important pentru mica republica deoarece asigura 10-15% din bugetul total, iar sectorul vinicol formeaza 3,2% din produsul intern brut si 5% din totalul exporturilor din R. Moldova.

Exporturile de vinuri moldovenesti: In prezent, dintr-o suprafata de aproximativ 107 000 de ha de vii se produc anual 15 milioane decalitri de vin, din care 88% vinuri linistite, 6% vinuri spumante, 6% vinuri speciale. Anual se exporta 67 milioane de sticle in peste 30 de state din lume, dintre care 55% sunt vinuri rosii.

Pe de alta parte, UE nu poate face nimic pentru a stimula importurile de vinuri moldovenesti, totul depinzand de strategia producatorilor si a distributorilor moldoveni. Acestia trebuie sa-si gaseasca canalele de distribuire, trebuie sa fixeze preturile, sa asigure transportul, sau sa gaseasca intermediarii care sa asigure transportul.

Piata tinta a producatorilor de vin din R. Moldova este cea a Romaniei, unde exporturile in ultimele 10 luni ale anului 2014 au crescut cu 60%. In Germania exportul de vin a crescut cu 18%. Totodata, au crescut exporturile in Polonia, cu 2,5%, pana la 4 milioane de litri, in Cehia au fost exportate 2,5 milioane de litri de vin.