Aripile Castelului Mimi – Patrimoniu național

Castel Mimi

Prolog

Călătorind prin Republica Moldova câteva săptămâni n-am putut rata evenimentul de lansare a Castelului Mimi. Inițial, planificam să scriu un articol despre primele impresii de după eveniment, însă nici n-am ajuns bine în Chișinău că toată lumea mă luase la întrebări dacă zvonurile lansate pe Facebook și bloguri despre deschidere se confirmă. Ab initio, menționez că nu am cu nimeni nimic și nu țin „nici cu lupul și nici cu ursul”. Îmi formez propriile opinii pe baza experiențelor directe, iar atunci când vin în R. Moldova, la Chișinău, mă interesează doar evenimentele din domeniul vinicol.  

Aripile Castelului Mimi - Patrimoniu național 1

De luat în vedere. În primul rând, aș dori să evidențiez un aspect legat de punctualitate și responsabilitate. Fiind delegată în calitate de reporter de către VinLaVin.ro, am interacționat permanent cu organizatorii prin mail, aceștia oferindu-mi toate detaliile deplasării la Bulboaca – localitatea unde se află Castelul Mimi. De altfel, presa a avut la dispoziție transport special, condiția era că jurnaliștii sau bloggerii să-și confirme prezența și disponibilitatea. 

Din câte am aflat, inițial oamenii/jurnaliștii ar fi confirmat, iar mai târziu, din varii motive, s-ar fi răzgândit să participe. Ne mai vorbind de faptul că unii aveau nevoie de „sferturi academice” să ajungă la timp la microbuz. Așadar, cum vine asta? În al doilea rând, ajunși acolo, am dat de o mulțime de lume care se mișca haotic. Am văzut că mulți s-au plâns de lipsa parcărilor fără a lua în considerare faptul că cele deja amenajate n-aveau cum să facă față solicitărilor din lipsa spațiului. Desigur că, pentru comoditatea tuturor, curțile vecinilor castelului trebuiau transformate în parcări că… deh, sutem șmecherii „de la” Chișinău. Ca să va faceți o imagine, Castelul Mimi se află chiar în satul Bulboaca, ceea ce înseamnă că vecinii punctului turistic sunt niște oameni cu propriile griji și nevoi.

Lansarea

Vizitatorii roiau ca furnicile în toate direcțiile că la bazar. Primii își ocupaseră un loc pe iarba grădinii curate și frumos amenajate în stil vienez, alții și-au găsit spații în apropierea scenei, iar ceilalți se ascunseseră de căldură de afară în pivniță castelului cu o suprafață impresionantă. Totuși, cei mai înfometați făceau cozi imense la micii, french fries și înghețată la corn – imagini caracteristice pentru orice tip de festivaluri de vară. Târgurile de artizanat, colecțiile de haine made în Moldova, micii, înghețată, ceaiurile și multe altele nu erau oferite de organizatorii evenimentului, ci de micii comercianți care s-au gândit că numărul mare de vizitatori ar putea fi un bun prilej de a se promova și de a mai câștigă ceva bani în plus. Drept dovadă serveau bannerile afișate peste tot.

Pivnițele, unde în viitor se vor depozita butoaie cu vin marca Castel Mimi, erau amenajate cu fotografii și schițe arhitecturale. În ceea ce privește muzica, personal mi-a plăcut enorm Moldovan Național Youth Orchestra formată din tineri talentați și plini de originalitate, interpretând arii de la Beethoven, Adele, One Republic și Michael Jackson etc. Indiscutabil! Chiar am savurat minute întregi de plăcere pe iarbă verde și îngrijită. Au mai fost și alți interpreți despre care nu am prea auzit, însă intuiesc că doar aceștia au fost disponibili și de acord să participe la lansare. Oamenii chiar au dansat și au făcut hore, așa cum  e obiceiul peste Prut. Treptat, cu cât se lasă amurgul, cu atât nu găseai loc să arunci un ac în grădina de la Castel Mimi, ceea ce mă face să afirm că evenimentul a fost frumos doar pentru cei care au știut cu adevărat pentru ce au venit.

La întoarcere am luat un microbuz unde, inevitabil, am dat de un Gică Contra de vreo 40 de ani aghezmuit și libidinos care a început să-i interogheze în rusă pe toți pasagerii, încercând să afle impresii și păreri despre eveniment. Evident că Gică venise doar cu critici, însă la scurt timp a fost pus la punct în română de către ceilalți.

În loc de concluzii

Personal, apreciez enorm gestul Cristinei Frolov de a aduce la viață un monument istoric care putea avea soarta altor monumente din Moldova aflate acum în paragină, mai ales că după miliardul „dispărut”, statul e incapabil să susțină asemenea proiecte arhitecturale de anvergură cum e Castel Mimi. Pe lângă faptul că va fi un punct vinicol atractiv, Mimi reprezintă rezultatul unor investiții care salvează o istorie pe care altfel nu aveam cum s-o cunoaștem. Datorită unor oameni care au contribuit la renovarea conacului, analizând pozele mai vechi, Castel Mimi a devenit mult mai arătos decât era în trecut.

Mai mult decât atât, apreciați și efortul pentru crearea de noi locuri de muncă. În altă ordine de idei, așa-numiții sau auto-intitulații „formatori de opinie” care au venit cu critici la adresa oraganizatorilor, nu au luat în considerare un aspect important și anume rolul pe care îl va avea Castel Mimi în dezvoltarea turismului moldovenesc. Iar pentru toți „formatorii de opinie” care taie aripile oamenilor curajoși și doritori să schimbe ceva în țară, precum și pentru alți „troli” și „hateri” care nu scapă ocazia să înflorească lucrurile în plină toamna și să-ți strice bună dispoziție, aș dori să-i îndemn să-și aducă aminte și de efortul depus din partea organizatorilor pentru a renaște o legendă de patrimoniu.

Nu mai fiți atât de frustrați, lăsăți Moldova să se dezvolte și încurajați tot ce vă aparține. Pentru un zbor frumos permiteți aripilor să crească!

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype