Atù Muscat Ottonel 2016

Atu Winery este un mic producător din Moldova lansat mai întâi cu gama sa de vinuri albe, după care, producătorul a promis că ne va bucura cu roşii epice. Muscat Ottonel cu nivelul de acool de 12,8% are un stil uşor aparte. Culoarea sa de un alb transparent, limpede, dar cu reflexii verzui, captează atenţia asupra sa. Nasul dezvoltă arome de flori de soc, flori albe, citrice, mere verzi şi câteva note delicate de fructe albe, mălăiețe, dulci. Un gust proaspăt, cu ușoare senzaţii minerale, aciditatea sa de lungime medie spre ridicată este bine integrată cu nivelul de alcool. Vinul poate fi caracterizat print-un caracter proaspăt, echilibrat, fuctat, cu un postgust mineral.

Descriere  publicată in Revista Vinul.ro nr. 113, ianuarie 2018

Atu Winery

atu-wineryPână a se lansa cu vinurile marca Atù, proprietarii micii vinării, o familie de tineri, s-au ocupat de pepiniera lor viticolă. Luând în vedere că soiurile de viță-de-vie erau deja plantate de mai bine de 10 ani, familia Vutcărău a decis ca în 2016 să creeze un proiect nou, impresionant, care să rămână generațiilor viitoare. Astfel, în acel an, în Republica Moldova, apăruse încă o vinărie mică. Vinurile de la Atu Winery au fost făcute cunoscute publicului în toamna lui 2017.

Podgoriile deținute de Atu Winery se află în regiunea centrală a republicii de peste Prut, mai exact regiunea IGP Codru, pe o întindere de 18 ha cu soiuri predominant albe precum: Fetească Regală, Fetească Albă, Viorica, Rkațiteli, Aligoté, Muscat Ottonel, Traminer, Sauvignon Blanc și câteva soiuri roșii: Pinot Noir, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Terroirul din această regiune, mai ales când vorbim de solul calcaros, este perfect pentru soiurile albe și Pinot Noir. La capitolul vinuri roșii, vinificatorii au creat un monosepaj din Pinot Noir și un cupaj roșu, îndrăzneț din Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.

V-ați întrebat ce semnifică eticheta deosebită și denumirea atipică aleasă de fondatorii vinării Atu Winery? Răspunsul ne este oferit de Victor Vutcarau proprietarul vinăriei: „Ne-am dorit ceva care să fie ușor de reținut, dar în același timp, să aibă un impact și să reprezinte emoțiile și starea noastră interioară”.