Vara e binevenit ceva răcoritor, proaspăt și rece. Cu siguranță vă vin în minte imagini ale unei înghețate din fructe, ale unui suc de portocale, limonade sau a chiar ale unei beri.

Ce vinuri bem vara? Sugestii culinare și vinuri reușite.

La un vin alb sau rosé, sec, rece nu v-ați gândit?

Evident, vinul nu se bea precum apa sau sucul, dar e potrivit dacă îl asociem la masă. Asemenea unei limonade, un vin alb, sec, rece cu o aciditate ușor pronunțată stimulează pofta de mâncare, fapt pentru care vă recomandăm, mai întâi, să savurați din farfurie și mai apoi, treptat, din pahar.

Dacă aveți chef de un vin pentru zilele fierbinți de vară, vă oferim câteva sugestii privind temperatura de servire a unui vin, însoțite de asocieri culinare în sezonul estival.

Un vin alb, față de un rosé, se poate deschide în arome diferit. De exemplu, un Chardonnay cu arome de ulei, de unt, pâine coaptă se va deschide în arome în timp ce serviți vinul, pe când un alt Chardonnay din zone mai reci, cu note lemnoase sau de fructe citrice, temperatura îi poate afecta buchetul. În ambele cazuri, temperatura de servire se încadrează între  8-10 °C.

Pizza

1Simbolul petrecerilor improvizate devine partenerul ideal pentru vinurile rosé ușor condimentate. Însă,  în dependență de ingredientele din rețetă, aceasta se pretează și cu un vin alb sau roșu.  De exemplu, pizza cu 3 feluri de brânză poate fi asociată perfect cu un vin alb, sec, tânăr și fructat – Chardonnay sau un Sauvignon Blanc cu o structură mai fină. Pizza Margherita se potrivește cu un vin rosé sau un vin alb expresiv (de exemplu, un vin din cupaje). Pizza cu salami și măsline negre se asociază cu un vin roșu sec – Syrah ar fi o opțiune reușită.

Paste

Bolognese sau Carbonara se recomandă a fipotrivite cu un vin roșu, însă pot fi asociate și cu un rosé. Ravioli cu brânză  se combină armonios cu un alb, sec, Aligoté, Feteasca Albă. Plăcintele cu brânză de vaci se combină, în mare parte, atât cu un vin alb sec, Fetească Albă, Chardonnay, cât și cu un rosé proaspăt. Varianta plăcintelor cu brânză sărată, de oaie, acceptă un vin roșu, de exemplu, Feteasca Neagră.

Peștele

2Pentru adepții care au o afinitate pentru peștele gras, de râu, gătit la cuptor, s-ar potrivi un Chardonnay onctuos, un Aligoté mai delicat, Pinot Grigio, sau un alt cupaj îndrăzneț, care ar avea în componența sa Chardonnay. Pentru file de somon marinat, apoi gătit la cuptor, s-ar potrivi cu un Pinot Noir, chiar dacă e un vin roșu, structura sa ușoară și catifelată permite o asemenea combinație.

Fructe de mare

Ușoare, perfect combinate cu vinuri albe, seci, sau rosé-uri. Un Sauvignon Blanc recunoscut prin aciditatea sa ușor pronunțată și aromele sale specifice soiului, sau un Riesling mineral se potrivesc de minune cu stridii stropite cu suc de lămâie. Muscat e un aliat gustativ reușit cu scoicile.

Carne de pui

Pui la rotisor se combină cu un Chardonnay, Viogner, Riesling. Cremvuștii se asociază cu un Traminer.

Legume

3

Legumele și vinul nu sunt tocmai partenerii ideali pentru combinații reușite, dar în unele cazuri acestea se „complac”.

Dacă vă plac păstăile, Musaca de vinete coapte, Ratatouille (sau zacuscă din vinete și dovlecei), salata Nicoise pledați pentru un vin rosé.

Salatele simple, cu puțină brânză cremoasă, pot fi asociate cu un vin alb, sec, ușor, însă, atenție la aciditatea vinului ca nu cumva să nu fie prea ridicată.

Cartofii – țărănești presurați cu fulgi de parmezan sau mozzarella sau cartofi  prăjiți se pretează cu o Feteasca Albă. Cartofi cu ou, denumită Tortilla, se recomandă a fi savurată rece cu un vin alb, sec, fructat și buchetat. În cazul unor garnituri (un platou cu cartofi și carne) un vin roșu, sec e tocmai bun.

Atu Rosé

Rosé 2016
40 lei/sticlă
  •  
  •  
  •  
  • Atu rose demidulce
  •  
  •  
Cumpără

LaSapata

Aligote 2016
30 lei/sticlă
  • 4
Cumpără