Cea mai bună Fetească Neagră din Moldova

Se întâmplă acum trei ani, când venisem în vacanță de iarnă la Chișinău, iar bunicul, fost profesor la Colegiul Național de Vinivicatie și Vinicultură, că deobicei, cum află că sosesc mă transformă în ucenica lui favorită că să-mi explice cum stă treaba cu vinul. Obișnuită fiind că lecțiile să dureze ceva mai mult, numai o pauză de masă mă putea salva, la început, nu prea aveam chef, însă mai apoi mă obișnuiam și chiar eram captată de câteva curiozități.
Se anunță pauză de masă, nu am văzut să scoată vin din butoi și mă cam mirasem, cu o voce mai răgușită îmi spunea că are o sticlă de vin de la cineva. Era o Fetească Neagră, nu dau nume, dar țîn minte că am rămas toțîi dezamăgiți, așa că cineva a dat fugă în pivniță după vinul din butoiul bunicului.
După această prima nereușită degustare a faimoasei Fetească Neagră evităm absolut toate vinurile din acest soi, indiferent de producător. În general, priveam cu scepticism producerea unui vin armonios din Fetească Neagră până în această vara, când hoinăream de la cramă la altă prin Republica Moldova.

În dilemă. Care este cea mai bună Fetească Neagră?

Prima care m-a impresionat a fost Fetească Neagră de la Vinaria din Vale, mai ales că postgustul ușor condimentat dura mai bine de un sfert de ora. Zâmbeam. Nu-mi venea să cred că mă cucerise Fetească asta Neagră, la cât de categorică eram până atunci. Și acum îmi amintesc cu plăcere, îi simțeam puțin din baric, nasul era plin de fructe negre, în special, coacăze negre coapte și câteva note discrete de mure. Gustul prunelor confiate cu un corp fructat și echilibrat a cucerit tot: papile gustative, bolata palatină, buze și, în final, pe mine. Postugustul, după cum am amintit mai sus, lung, condimentat și fructat.

A doua încercare

O altă Fetească Neagră o întâlnisem din întâmplare, nu eram pregătită s-o degust. Sticlă era deschisă de vreo două zile, dar curiozitatea m-a împins să-mi bag nasul în pahar și să văd de ce e în stare. Am degustat-o, vinul încă era vin, iar taninii erau vii. În acest caz vorbesc de Fetească Neagră de la Asconi, Sol Negru. Când m-am văzut față în față cu sticlă de curând deschisă în față mea, eram nerăbdătoare. Recunosc, este prima Fetească din Moldova în care am simțit mirosul de pământ umed. După ce vinul se deschide, te ademenește un val de arome de fructe negre, cireșe amare, coacăze negre și prune uscate. Alte arome, ușor discrete, sunt cele de lemn și cuișoare. Sec. Pot spune că acest vin mai mult se manaca decât se bea. O structura destul de rotundă, mătăsoasă și alcool bine integrat. Postgustul, la fel unul memorabil.

Și astă Fetească Neagră e bună

A urmat Fetească Neagră de la Minis Terrios, Admir lucrurile aparent imposibile – mi se părea un vin auster la început, dar mi-am dat seama că era un vin tânăr și avea nevoie de o aerare. După, s-au deschis frumos și notele de cuișoare și scorțișoară care bucurau papilele gustative, iar buchetul imens de violete dublate de ceva piper negru trezeau simțurile olflactive. Un postgust delicat condimentat.

În concluzie

Ultima Fetească Neagră în varianta vin monovarietal, adică un vin compus dintr-un singur soi, este cea de la Vinaria Nobilă. Arome de fructe confiate dublate elegant de niște note de piper negru. Unii dintre voi vor avea senzația că nasul se bucură de șuncă afumată. Taninii se agață frumos pentru o perioada îndelungată de buza superioară. Papilele gustative, la rândul lor, se bucură nu numai de fructe negre, dar și de gustul condimentat și fructat.

Odată rămăsesem cu ceva vin din această Fetească Neagră și hotarâsem să o depozitez în frigider uitând de ea. Mi-am amintim abia peste două săptămâni, la o ședința foto cu vin și pasiune, că am o jumate de sticlă cu vin roșu. Din start îi anunțasem pe toți că vinul fusese deschis demult și că acum e doar pentru poze.

Absolut toți s-au băgat nasul în pahare. Mă așteptăm să facă grimase, ba din contra, mai toți credeau că în pahar sunt cireșe coapte și ceva fum. Le-am promis că la următoarea ședința îi servesc cu o Fetească Neagră proaspăt deschisă. Oare ce reacție vor avea?

Articol scris în exclusivitate pentru www.dinbasarabia.ro