Chardonnay Barrique Viișoara

Conu’ Albu Chardonnay magnifique din județul Constanța, Podișul Cobadin. Vinul a fermentat în butoaie de lemn francez, românesc și american. Aceste butoaie sunt produse în Chile și au fost „prăjite” prin convecție (aer fierbinte). Conu’Albu se distinge printr-o culoare de un galben pai cu tente verzi, strălucitoare. Vinul eliberează elegant arome fine, dar complexe. De fapt, nasul prezintă un mix de arome perfect combinate. Pe de-o parte, citricele, câteva note de mere și florile albe, în special caprifoiul, își fac primele apariția; pe de altă parte, chiar dacă sunt mai discrete, paleta de arome este dominată de vanilie și unt. Gustul este unul fluid, intens, onctuos, dublat cu senzații de ulei și biscuiți. Conu’ Albu Chardonnay – cu o structură echilibrată și bine definită. Aciditatea medie reușit integrată cu nivelul de alcool de 14%.Postgust lung dominat de senzația unor biscuiți vanilați.

Articol tipărit în revista Vinul.ro, nr.116, Aprilie 2018

1

Despre Crama Viișoara

Numele de Viișoara vine din 1926. Până atunci s-a numit Caceamac, denumire care în turcă suporta două traduceri diferite, după dialecte diferite. Astfel, caceamac înseamnă fie "mâncare de cereale, fie valea cea frumoasă, iar de-i întrebi pe localnici, mai toți îți vor spune ca a doua traducere este, cu siguranță, cea mai bună. Satul a existat mai întâi în Valea Caceamac, la circa 2 km Nord Vest de actuala vatra a Viișoarei. Numele de Caceamac vine din vremurile în care Dobrogea se afla sub stăpânirea otomană.
După Primul Război Mondial, statul roman ordona reabilitarea drumurilor în întreaga țara dar mai ales în Dobrogea, devastata și purtând încă urmele însângerate ale violentei războiului. Odată cu aceasta reabilitare este refăcut și drumul roman ce pleca de la cetatea Tomis (azi Constanta) și ducea la Tropaeum Traiani (Adamclisi). Drumul cel nou i-a făcut pe sătenii din Caceamac sa se mute 2 km mai spre răsărit, de o parte și de alta a Drumului Roman. O perioada, satul a și fost cunoscut ca Satul dintre Vii, de aici și numele nou al satului, Viișoara, de la prima îndeletnicire a sătenilor, cultivarea vitei de vie.

 

2

Podgorii

La Viișoara culesul viei se face doar manual, când strugurii ajung sa adune destul zahar pentru fiecare soi în parte. în Crama nu se folosesc adaosuri de zahar sau alți îndulcitori, ci doar zaharul ce exista în struguri. și se mai întâmpla un lucru foarte interesant la Crama Viișoara: se procesează doar struguri din recolta proprie, nu și struguri aduși de pe alte plantații și despre care nu se știe cum au fost exploatate și daca nu au fost afectate de pesticide.

Soiurile cultivate cu material adus din Franța sunt albe și roșii. La categoria soiuri albe se înscriu: Feteasca Alba,
Feteasca Regala, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Riesling
Italian.

3

Vinificare

Tehnologia vinului alb, Conu’ Albu Chardonnay- Strugurii aduși din vie au o temperatură ridicată, care variază în funcție de cât de însorită este ziua respectivă. După ce sunt trecuți prin dezciorchinător, ajung apoi printr-un răcitor mare, industrial, unde temperatura lor scade până la 10-12 grade. Este un proces obligatoriu, pentru că dacă ei ar fi trecuți în presă direct, fără răcire, în timpul ciclului de presare de 2-3 ore ar putea avea loc fermentații nedorite și pierderea aromelor specifice fiecărui soi în parte. De aceea, răcirea strugurilor este extrem de importantă iar în Crama Viișoara este un proces obligatoriu. Odată răciți, strugurii ajung în presă, la temperatură de până-n 10-12 grade. În procesul de fermentație contăm foarte mult pe temperatură. Tocmai de aceea, vinificatoarele de alb sunt prevăzute cu 2 mantale de răcire sau de încălzire, supradimensionate.
Vinificatoarele de roșu sunt de generație nouă. S-au eliminat astfel pistoanele care altădată cufundau periodic masa de boabe roșii. Acele pistoane erau agresive și lezau pielițele boabelor iar calitatea vinului rezultat suferea, pentru că în integritatea pieliței stă practic calitatea vinului, acolo se găsește cel mai bun tanin și cele mai bune substanțe de culoare și aromă…
Pistoanele agresive sunt doar o amintire. Astăzi, și tehnologia vinului este cu totul alta. Strugurii vin acum din câmp la o temperatură ridicată, sunt dezciorchinați. Ei nu se mai răcesc, nu se mai dau prin presă, ci sunt aspirați și introduși în vinificatoarele de roșu. Pistoanele agresive sunt doar o amintire. Astăzi, și tehnologia vinului este cu totul alta. Strugurii vin acum din câmp la o temperatură ridicată, sunt dezciorchinați. Ei nu se mai răcesc, nu se mai dau prin presă, ci sunt aspirați și introduși în vinificatoarele de roșu.