Cupaj Fetească Neagră și Rara Neagră. Armonia celor două negre românești

Cupaj Feteasca Neagră și rara Neagră
2 Fetești românești 

Nu este o noutate că bătrânele podgorii ale Basarabiei ascund cele mai fascinante legende despre struguri. Că să mai reducem din secretele celor mai bune cupaje și să evidențiem în același timp finețea acestora vom vorbi, pentru început, despre ’’dansul’’ magic al cupajului Rară Neagră și Fetească Neagră.

Cupaj Feteasca Neagră și Rara Neagră. Exemple

Am decis să aleg un cupaj, tehnic vorbind e un asamblaj, format doar din struguri roșîi românești: Rară Neagră și Fetească Neagră. Astfel de cupaje peste Prut sunt foarte puține, mai exact, doar două: Maluri de Prut de la Purcari și Negre de la Fautor. De remarcat este faptul că ambele vinuri sunt produse din soiuri plantate în partea de sud a Republicii Moldova, diferă doar regiunea viticolă, iar în acest caz Negre reprezintă Valul lui Traian, iar Maluri de Prut – regiunea Purcari. Cu siguranță va întrebați, care ar fi specificul în parte al acestor cupaje. Răspunsul nu poate fi altul decât că ambele sunt de excepție, fiecare dintre voi va găși câte ceva deosebit, dar repet, asemenea cupaje creează nu doar senzații puternice, ci și bucurie până la încântare.

Dacă e să analizăm vinul din punct de vedere al simțurilor folosite la savurarea acestei ambrozii, vom observă vizual că ambele cupaje au o culoare de un roșu rubiniu intens cu reflexii de un albastru purpuriu, violaceu, opac. Însă nasul și gustul diferă pentru a alintă amatorii de vinuri bune.

Cupaj Feteasca Neagră și Rara Neagră. Negre. Fautor

Negre, lansat în toamna anului 2016, vine cu un buchet generos de fructe negre coapte, dublate armonios cu note fine vegetale, iar pentru a crea ceea ce numim complexitate câteva accente de lemn își fac grațios apariția. Fetească Neagră, cu al ei corp mai subțire, cu arome de cireșe amare, impresionează printr-un gust condimentat. La rândul ei, Rară Neagră, cu un corp plin, bucură boltă palatină cu arome de mure negre, oferind pe deasupra note de prune și alte pomusoare negre. Aciditatea pare a fi ridicată, dar integrată perfect pentru a crea un echilibru potrivit. Un vin corpolent, viu și catifelat. Un postgust fructat, ușor proaspăt și condimentat.

Cupaj Feteasca Neagră și Rara Neagră. Maluri de Prut. Purcari

Cupajul de la Purcari – Maluri de Prut încânta, la rândul lui, cu un buchet plin cu fructe negre coapte și dulci, însoțite de note de lemn și vanilie. Parfumul mai anunță prezența unor condimente, cum ar fi cuișoarele. Aromă este amețitoare, o senzație gustativă de parcă ai savura un pahar cu suc din struguri copți. Vinul, deși sec, pare ușor dulceag, iar în combinație cu aciditatea medie spre ridicată, îi conturează un gust echilibrat. Taninurile se implică cu rafinament în jocul de-a seduce boltă palatină. Rară Neagră fascinează prin structura să ușor mătăsoasă și fructată, pe când Fetească Negra ușor mai subțirică completează cu arome de cireșe negre și prune uscate. Postgust memorabil.

Articol scris în exclusivitate pentru www.dinbasarabia.ro

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype