Fautor *310 Attitudine

Cupaje Fautor *310 Altitudine - senzații tari gustative dintr-o înghițitură 1Fautor *310 reprezintă noua gamă de vinuri  de la Vinăria Fautor, *310 Altitudine, compusă din opt vinuri. Marea majoritate sunt cupaje concepute pentru a fi savurate tinere, proaspete (cu excepția vinului roșu licoros denumit Pastoral). Denumirea *310 Altitudine e ușor de memorat pentru că în joc e un număr format dintr-o combinație de cifre magice, sacre. La altitudinea de 310 m se află podgoriile vinăriei Fautor, pe Colinele Tigheciului, regiunea viticolă Valul lui Traian. Despre experiența călătoriei mele la Fautor v-am mai povestiti într-un articol anterior.

În ceea ce privește cupajele din gama 310 Altitudine, le voi descrie pe rând și voi începe cu preferatul meu – cupajul Merlot+Rara Neagră.

*310 Altitutine Vinuri

  • Chardonnay și Feteasca Regală;
  • Sauvignon Blanc și Aligote;
  • Traminer și Riesling;
  • Rosé (Merlot și Fetească Neagră)
  • Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră;
  • Merlot și Rara Neagră;
  • Cabernet Sauvignon și Merlot;
  • Pastoral.
*310 Merlot și Rara Neagră

Fautor *310 – Merlot 60%, Rara Neagră 40%

Fermentarea malolactică a avut loc în butoaie pentru a-i oferi vinului un caracter echilibrat și catifelat.

Un roșu rubiniu intens, ușor opac. Arome de prune confiate, șuncă și cireșe negre, coapte. Gustul catifelat, mătăsos dar, în același timp, plin de energie, cu o intensitate maximă și fructată, te lasă sedus. Aciditate medie armonios integrată cu nivelul de alcool de 13,5% oferă cupajului senzații  gustative, de încântare. Taninurile pline și moi se lipesc grațios de dinți, notele dulcegi de strugure copt oferite de Rara Neagră  dezvăluie prospețime, gust senzațional de vară, de cireșe coapte. Postgust fructat delicat condimentat.

Podgoriile Fautor
Cupaje Fautor *310 Altitudine - senzații tari gustative dintr-o înghițitură 2

Panta de langă lac

Sud-Vestul Republicii Moldova, zona Valul lui Traian, la Thigheci. De-a lungul drumului vezi cât cuprinzi cu ochiul dealuri și păduri care rămân înghițite de orizont, dând prioritate văilor pline cu vii. Aproape de Tigheci, am admirat una din podgoriile Fautor la altitudinea 310 m.

Aici mă simțeam o mică ființă în centrul celor 185 ha de viță de vie cu soiuri Chardonnay, Sauvignon Blanc, Aligote, Rieslig, Cabernet Sauvignon şi Merlot. O podgorie, bine îngrijită, de altfel, niciun firicel de iarbă printre rânduri. Credeam că sunt doar câteva parcele, dar am mai urcat pe o colină şi era la fel.

Curiozitatea m-a împins să admir peisajul de la înălţime, iar pentru asta am urcat pe capota unei maşini, din alea mari, sovietice. Incontestabil. Zen. Pe colina cu pantă erau podgoriile, mai jos lacul artificial din zonă, iar în depărtare erau lanuri de floarea-soarelui şi mult verde.