Domeniile Vinarte – colecția Soare Cabernet Sauvignon

Pentru prima data Domeniile Vinarte si-au prezentat vinurile din colectia Soare Cabernet Sauvignon printr-o degustare verticala a 10 ani de recolta insotite de doua surprize imbuteliate in sticlele Magnum a celor mai deosebiti ani, mai exact, anii cu mai mult soare.
Si pentru ca aceste vinuri – icon raman a fi printre cele mai vechi din tara, degustarea a fost moderata la fel, de cel mai vechi somelier al Romaniei, Laurentiu Achim Avram. Chiar daca timpul de afara a fost unul ploios si racoros, organizatorii de la Croks, alaturi de delegatii de la Vinarte,  au oferit invitatilor o seara placuta, savuroasa si chiar taninoasa, as adaga eu.

Degustarea verticala  de care s-au bucurat invitatii de colectia Soare au inclus anii 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 si 2011, vinuri seci, baricate de la 12-18 luni.  Pentru a evidentia anii speciali din aceeasi colectie, 2000 si 2001 vinul a fost imbuteliat in sticlele Magnum (1,5 l) acoperite cu ceara pentru a opri din evolutia vinului.  La un asemenea eveniment, regula clasica consta in a incepe degustarea vinurilor cu cele mai vechi, mai putin taninoase si a incheia glorios cu cel mai tanar si mai intens,  cu intentia de a putea observa evolutia soiului Cabernet Sauvignon in timp.  Astfel, respectand sistemul primul turnat si ultimul degustat, vinul din 2011 a fost aerat in paharele invitatilor aproape 4 ore. Potrivit lui Laurentiu Achim Avram, vinurile mai vechi nu au fost decantate, ci turnate direct  in pahare cu ajutorul unor site pentru a inlatura urmele de depuneri, fie ele chiar si existente in pahar, dar deloc deranjante. Culoarea de rosu rubiniu dechis cu reflexii caramizii i-a tradat varsta celui mai vechi vin din aceasta colectie.  Arome usoare de coacaza neagra, insotite parca de parfumul unui cufar de lemn vechi, cu un gust de pruna foarte usor afumata. Chiar daca are o structura usor apoasa, putem spune ca acest vin a imbatranit frumos.

Treptat, la fiecare vin degustat observi intensitatea culorii, de la rosu rubiniu deschis la un rosu rubiniu mai inchis, stralucitor spre culoare sangelui, usor opac, cu referire la anii de recolta 2009 si 2011.  Aromele, la fel, devin si ele mai bogate in fructe, mai pronuntate, pornind de la fructe rosii pana la toata gama de fructe negre, coacaza neagra, cirese coapte, unele chiar amare. Desi trecute prin timp, vinurile din 2000 si 2003, alaturi de tanarul Cabernet Sauvignon din 2009, sunt dublate de arome de flori, mai precis consider ca e vorba de un bughet de violete.  Din ce in ce mai mai mult,  simpti prezenta taninilor, structura echilibrata si caracterul astringent, corpolent tipic lui Cabernet Sauvignon. O aroma specifica de rasina de copac, numita si de cleiul de copac, am descoperit personal in vinul din anul 2000 si 2004, insotita de prezenta taninilor cu un postgust placut, chiar daca vinul din 2004 nu si-a atins in totalitate caracterul sau rotund.  Insa, anul 2004 da startul aromelor usor condimetate si a gustului picant identificat de papilele gustative.  Notele de baric bine integrate le identificam in vinurile din anii 2005 si 2006.

Totusi,  textura specifica soiului Cabernet Sauvignon, culoarea intensa, caracterul plin, taninos cu o structura bine echilibrata specific acestui strugure nobil poate fi definita in ultimele vinuri din colectia Soare, 2009 si 2011. Putem vorbi aici atat de arome florale cat si de fructe negre coapte insotite de nuante temperate de condiment. Onctuos, cu structura echilibrata chiar daca prezenta taninilor creaza senzatia de astringenta adunata in partea superioara a buzelor, acestea doua ofera un post gust lung, chiar memorabil, pentru papilele gustative si bolta palatina, mai ales recolta anului 2009. La capitolul asocieri culinare pentru vinurile mai tinere din aceasta colectie s-ar potrivi preparate din carne rosie, insotite de sosuri usor condimentate, sau cu branzeturi cu o pasta tratata termic apoi presate, iar pe cele mai vechi le-as asocia mai degraba cu o atmosfera deosebita si vorba buna alaturi de prieteni.

Chiar daca evenimenul s-a incheiat ceva mai tarziu, invitatii au ramas fascinati in ansamblu de viata un vin tanar, corpolent, plin, devenit peste ani un vin matur, cu o capacitate frumoasa de invechire atribuita soiului Cabernet Sauvignon.