Dovlecul de toamnă poate fi găsit pe piață din octombrie până prin martie. Gătit de cei care țin o anumită dietă sau de pofticioșii de plăcinte cu dovleac, or dovlec la cuptor cu miere etc. De reținut că sunt două tipuri de dovleac de toamnă,  care diferă ușor la gust, miez și chiar culoare. Dovleacul rotund (folosit de Halloween) are o culoare mai intensă, de un portocaliu roșcat, un miez mai tare și un gust ce amintește de morcovi proaspeți, perfect potrivit pentru plăcinte, tarte, iar la cuptor își menține forma obținută la feliat. Dovleacul în formă alungită, are coaja de un bej închis, miezul mai deschis, o structură mai zemoasă, mai parfumat și mai dulceag, în acest caz puteți găti din el: supe creme, piure etc. Cu ce vin asociem dovleacul?

Cu ce vin asociem dovleacul?

Totul depinde dacă dovlecelul este folosit drept garnitură alături din preparate din carne, sau folosit ca ingredient pentru o anumită rețetă. Pentru Musaca cu brânză, dovleac și cartofi veți alege un vin alb, sec, cu o aciditate bine definită, proaspăt, de preferat monovarietal (un singur soi de strugure), un Sauvignon Blanc, Viogner, Feteasca Regală. S-ar potrivi și un vin roșu sec, de exemplu: un Pinot Noir, ușor, cu gust de vișine, baricat cel puțin 3 ani.

Pentru Tagliata de vită și dovleac la cuptor s-ar potrivi un vin roșu sec, potolit, elagant și catifelat. Cupajele sunt binevenite.

Feliile de dovleac învelite în șuncă la cuptor se armonizază cu un vin alb, cărnos, fume.

Carne de vită și dovleac la cuptor + vin

Ingrediente

1 dovleac

1kg de carne de vită

1 conservă de porumb

Sare, piper negru măcinat, sare gemă, ulei de măsline, 2 batoane de scorțisoară.

Pentru sos:

250 gr de bulion de vită

3 linguri de sirop de arțar

3 linguri de oțet din vin alb

2 linguri de sos Worcestershire

1 lingură muștar Dijon

3 căței de usturoi pisați

1 lingură de paprika, piper măcinat

Mod de preparare

Carnea de vită o sărați, adăugați piperul negru măcinat și uleiul de măsline. Ungeți uniform carnea de vită și o lăsați un pic deoparte. Pentru carne fragedă, înainte de adăuga toate ingredientele de mai sus, puneți în palme puțin amidon de porumb și masați ușor bucata de carne, după adăugați sarea, uleiul și piperul măcinat.

Toate ingredientele pentru sos se pun într-o tigaie și se gătesc la foc mic timp de 15 minute.

Puneți carnea într-o tavă, turnați sosul deasupra și lăsați-o la cuptor timp de 1 oră sau o oră și 15 min la temperatura de 160 C.

Între timp, tăiați dovleacul cubulețe, le puneți într-o altă tavă, adăugați porumbul, sarea, piperul negru, uleiul de măsline și batoanele de scorțișoară. Amestecați. La 40 minute după ce ați băgat carnea la cuptor, puneți tava cu legume și lăsați până ce dovleacul se rumenește.

Când sunt gata, puneti cubuletele rumenite pe o farfurie, alături, carnea feliată, apoi turnați sosul deasupra. O nebunie de gust – sosul, carnea fragedă și dobleacul ușor picant cu urme dulci.

Pentru acestă recetă se potivește un vin roșu, sec, condimentat: Pinot Noir sau o Fetească Negră.

Vinurile postate pe partea laterală a textului se potrivesc cu câteva rețete cu dovleac, unele menționate în articol.