Drumul vinului Moldova, cum o fi el? Deseori ajungând pe meleagurile Republicii Moldova îți pui întrebarea cum reușesc sărmanii oameni să facă față nevoilor de acolo când prețurile cresc în fiecre zi, iar nivelul de trăi rămâne același. Turiștii, de exemplu,  ar preferă un tur vinicol în Franța decât să treacă Prutul. „De ce hotelurile sunt scumpe?”-  Pentru că Moldova este văzută în afară că o țară unde toți umblă cu un cuțit, topor sau o bâtă ascunsă pe undeva sub geacă și după ora nouă seară nimeni nu mai iese la o plimbare pe bulevard la lumina felinarelor. Nu e chiar așa. Managerii de hoteluri profită de insecuritatea creată artificial pentru a-și spori comisioanele.  Puteți închiria un apartament comod fără grijă, la preț de 30 euro/noapte, iar dacă nu aveți încredere apelați la cineva care se ocupă cu așa ceva la recomandare sau urmărind forumuri.

O altă întrebare, care vizează și domeniul meu de activitate, mai exact referitor la Drumul vinului Moldova: „De ce trebuie să vizitez o cramă și să plătesc că să le văd vinurile?” – Fiecare cramă își are propria politică. Presupun că o degustare înseamnă niște cheltuieli (vinurile, gustările și chiar angajații care se oferă să țină ușile deschise turiștilor) care trebuie cumva acoperite, mai ales că unele crame scot un venit după investiții. Nu vreau să vorbesc în numele lor, cert e că orice are un cost.

După ce ne-am lămurit cu prețurile de cazare și crame a venit rândul celei mai provocatoare întrebări: „Vizităm cramele și după aia, ce facem?”  Vă asigur că timp de o zi vom vizita trei crame degustând din fiecare cinci vinuri propuse. Timpul va trece repede! Vom avea timp și pentru a vizita obiectivele turistice ale Chișinăului. Oricum, nu ne va luat mult, aproape două ore. Zic să încercăm!