Prin ce este deosebit Fumé Blanc?

Vinul din Sauvignon Blanc este preferat a fi  savurat în varianta sec, proaspăt. Datorită caracterul lui său impetuos, buchetat din Sauvignon Blanc se pot obține nu numai vinuri seci, proaspete, excelente, dar se pot crea și vinuri dulci, licoroase superbe cu o structură sublimă (vinuri licorose din regiunele Franței: Sauternes, Barsac, Loupiac, Monbazillac etc). În regiunea Pouilly-sur-Loire Sauvignon Blanc este denumit și „blanc-fumé” pentru că datorită terroir-ului și a stilului de vinificare.  Aromele specifice de rocă și fum definesc Sauvignon Blanc fumé din Pouilly.

Ce aleg producătorii?

Majoritatea producătorilor preferă să creeze vinuri din Sauvignon Blanc mai fresh astfel încât să fie savurate cât mai tinere. De altfel, varianta Sauvignon sec, proaspăt nu implică prea multe costuri, iar cererea pieței rămâne constantă la acest capitol. În ciuda unor costuri mai mari, unii producători optează pentru producerea unor cantități mai mici de „blanc-fumé” pentru a încânta o anumită de consumatori cu gusturi ceva mai delicate.

Dar, revenons à nos moutons, vorba francezului, revenim la Fumé Blanc 2016 de la Fautor

1Fumé Blanc Fautor. Nu ştiu cum se întâmplă, dar vinurile albe de la Fautor mă ademenesc vizual apoi mă cuceresc definitiv prin gust. Acest Sauvignon Blanc de o culoare galben pai, cu reflexii uşor strălucitoare ce-ţi fură necontenit privirea, demască o combinaţe dintre prospeţime şi maturarea delicată a vinului. Nasul plin de fructe tropicale și notele de ananas sunt cele mai dominante, urmate discret de fructul pasiunii. Vinul a fost baricat timp de 6 luni, iar impresiile de fum au creat un stil elegant, sublim. Alte note de fructe albe dulci îşi deschid graţios caracterul. Gustul  aduce cu el o structură bine definită de  Sauvignon Blanc cu gust de fructe albe. Aciditatea medie şi alcoolul de 14% oferă o armonie gustativă rafinată. Un Sauvignon Blanc parfumat, fructat şi elegant.

Descrierea vinului  a apărut în exclusivitate în Revista Vinul.ro, nr.113, ianuarie 2018, pag.32