Introducere Kara Gani vin

1„Kara Gani” este o mică vinărie aflată în regiunea Valul lui Traian, din Vulcănești, Găgăuzia (sudul Republicii Moldova). În 2006 fondatorii „Kara Gani”, Gheorghii și Larisa Cerven, și-au transformat casa într-o mică vinărie, dotată cu tehnologii de prelucrare a strugurilor de calitate germană, cu o sală de degustare în stil rustic și un mic muzeu cu obiecte specifice culturii găgăuze. Pe lângă producerea vinurilor, turismul vinicol reprezintă o altă prioritate a fondatorilor Kara Gani, pentru că aici la vinărie e un loc unde poți afla mai multe despre producători, să deguști din vinuri direct din butoi, dar și să te bucuri de bucate cu specific găgăuz, inclusiv, de liniștea de acolo.

2

De ce Kara Gani?

Deși pare o vinărie relativ tânără, familia Cerven are în spate o tradiție de peste 130 de ani de producere a vinurilor. Primele mențiuni ale podgoriilor acestei familii datează din anii 1880, unde acele 0,5 ha de viță-de-vie din preajma lacului Cahul, denumit în 1812 Lacul Frumoasa, aparțineau lui Cerven Gani, străbunicul lui Gheorghii. Astfel, numele străbunicului a fost o sursă de inspirație pentru noul brand de vinuri din Găgăuzia – Kara Gani („kara”și „cirnu” însemnând „negru” în limba găgăuză și respectiv slavonă). Totuși, se pare că numele familiei vine de la denumirea fortăreții Cerven din nord-estul Bulgariei, mai ales că vechii coloniști bulgari și găgăuzi ajung în sudul Basarabiei pe la începutul secolului al XIX-lea.

Podgoriile cu soiuri precum Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Cabernet Sauvignon și Merlot se întind pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, inclusiv alte 1,5 ha de Fetească Neagră plantate de curând.

Kara Gani vin roșu și alb  produs în cantități mici:

  • Cupaj alb: Aligote, Chardonnay și Sauvignon Blanc
  • Cupaj rosu: Cabernet Sauvignon și Merlot
  • Rose Merlot
  • Desert alb
  • Roșu dulce, licoros, Cahor
Kara Gani vin roșu sec. Descriere

Kara Gani vin  De data asta nu vă prezint un cupaj ci, mai degrabă, un vin roșu sec de sepaj, ceea ce înseamnă că după recoltă strugurii de Merlot și Cabernet Sauvignon au fost vinificați împreună, având loc procesul de ,,co-fermentation”. Practic, e o noutate pe piața vinurilor de peste Prut adusă de un mic producător din regiunea Găgăuzia, Kara-Gani (sudul Republicii Moldova). Fiecare sticlă este numerotată (a mea poartă numărul de 514), iar dopul sticlei este acoperit cu ceară. Vinul a fost maturat în baric francez timp de 6 luni.

Vizual, vinul are o robă de roșu rubiniu închis, cu reflexii violacee, opac. Nasul este o combinație dominată atât de fructe negre coapte, cât și de câteva fructe roșii, cum ar fi vișinile. Discret își fac apariția unele note de cafea. Gustul impresionează printr-un stil rafinat, un corp rotund, expresiv, armonios echilibrat, atunci când vine vorba de aciditatea medie și alcoolul de 13,5%. Postgustul de lungime lungă bucură bolta palatină și papilele gustative cu note de vișină coaptă dulce.

Descriere apărută în revista Vinul.ro nr.114, februarie 2018