Piersici coapte la grătar - asocieri culinare

 

Piersicii – deliciosul fruct al tinereții veșnice poate fi savurat nu doar în răcoritoare sau gătit pentru anumite feluri de desert, ori diverse aperitive, dar poate fi reușit acompaniat cu carnea de porc, în special, cotletul de porc, carnea de mânzat și cu carnea de rață (deliciul sublim). Piersicii se desfac în două, se lasă însirop timp de 3 minute apoi se coc la grătar sau la tigaie (cu puțin unt) până devin ușor mai moi și lasă ceva suc. Persicile coapte la grătar oferă cărnii nu numai un gust dulceag, parfumat dar, în același timp, o prezență parcă exotică. Putem asocia piersicii la grătar și vinul?

Combinații: piersici coapte și vinuri

Piersici coapte la grătar și vin. În dependență de tipul de garnitură, piersicile coapte la grătar pot fi asociațe cu diverse vinuri de la dulci până la seci. Astfel, piersicile coapte, umplute cu brânzică moale de vaci cu topping de sirop de arțar  se portrivesc cu un vin dulce alb, licoros. În cazul unui topping tip sorbet se potrivește cu un lichior cu gust de ciocolată.

Piersicii și cotletul de porc la grătar se potrivesc armonios cu un vin alb sec, onctuos, baricat,  de exemplu, Chardonnay, sau cu un cupaj alb, baricat. Un rosé se potriveste cu un somon și persici la grătar.

Carne de mânzat la grătar și piersici - rețetă

Pentru marinadă:

  • 2 căței de usturoi;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1 ceapă franțuzească;
  • 1 ardei iute Jalapeno;
  • 1 pahar de ulei de rapiță;
  • 2 linguri de muștar Dijon;
  • O lămâie- coajă de lămâie + suc de lămâie;
  • Sare și piper;

Pentru a obține o supă-cremă toate ingredientele se trec prin blender cu excepția uleiului de rapiță care se adaugă treptat.

Carnea de mânzat  se taie felii mai groase și se pune într-un bol, iar deasupra se toarnă marinada. Se lasă la marinat timp de 30 min.

Sirop pentru caramelizarea piersicilor

  • 1 cană cu apă fierbinte;
  • 2 linguri de miere;
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță de chimbir proaspăt rasă sau jumate de linguriță de chimbir măcinat;
  • 1 linguriță de ulei;

Amesticați toate îngredientele într-un bol cu excepția uleiului și lăsați  timp de 5 min să se răcească un pic. Tăiați fructele în jumătate, înlăturați sâmburii  și audăgați o linguriță de ulei și siropul.

Gătiți carnea de mânzat la grătar timp de 7-8 min. pe fiecare parte (de preferat să fie gătită medie-rară), piersicii se las pe grătar timp de 6-7 min. până devin ușor mai moi.

Serviți carnea cu muștar de Dijon. Pentru această rețetă este reomandat un vin rosé sau un vin roșu sec format din cupaje. De altfel, un vin tânăr, corpolent. Personal, am ales Polifonia Note#2 de la Timbrus.