Coq au vin (cocoș în vin roșu) este o specialitate culinară franceză, vine mai exact din regiunea Rhône. Se consumă din septembrie până în martie, în mod tradițional, nu lipsește de pe masa sărbătorilor de iarnă.

Coq au vin asocieri cu vinuri

Coq au vin și vinuri. Coq au vin se pretează cu un vin roșu, complex din punct de vedere al aromelor,  cu taninurile ferme, cum ar fi Timbrus Polifonia Note 1. Taninurile sale pline și catifelate stârnesc pofta de mâncare, potrivindu-se cu carnea de cocoș moale, coaptă în vin.  De asemenea, puteți asocia Coq au vin cu un vin baricat, cu o structură echilibrată ușor condimentat cum ar fi Corcova Syrah Reserve sau Shiraz de la Equinox.

Coq au vin - ingrediente

Carne de cocoș (pulpe superioare și inferioare, piept de pui tăiat cu grijă în două, de-a lungul)

Sare, piper negru măcinat, o frunză de dafin

60 de ml. de ulei de măsline

300 de grame de ciuperci champignon, vă recomand mai micuțe

250 de grame de arpagic (ceapa mică) e bună și cea din borcane

60 de ml. de cognac

100 de grame șuncă sau prosciutto

40 de grame de unt

1 lingură de făină

Pentru sos

1 cățel de usturoi tocat

1 linguriță de tarhon uscat

1 linguriță de cimbru uscat

400-500 de ml. de vin roșu

250 de ml. de supă de pasăre

2 linguri de pastă de roșii

Cum gătim coq au vin?

Carnea de cocoș de casă va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi gătită, iar  cea din market va lua aproximativ 30 min. Pe de altă parte, carnea de cocoș de casă e mai gustoasă, mai grasă.

După ce a fost spălată bine, carnea se taie bucăți. Adaugăți sare și piper negru măcinat masând  ușor bucățile de carne. Adăugați o frunză de dafin  în bolul cu bucățile de carne. Lăsați bolul plin deoparte. Încingeți uleiul în tigaie și căliți bine ceapa mică, adăugând ciupercuțele. Între timp, tăiați șunca (sau prosciutto) și o rumeniți în tigaie. Scoateți bucățile de șuncă rumenită pe o hârtie absorbantă pentru a evita excesul de grăsime.

Bucățile de carne le rumeniți pe rând așa încât să fie suficient spațiu între ele. La final, le puneți pe toate în tigaie, adăugați cogneacul și se flambează pentru câteva secunde. Bucățile de carne se scot din tigaie și se pun într-un castron care să fie astupat cu un capac. Ingredientele pentru sos se adaugă toate în tigaie și se lasă la fiert până la primul clocot. Sosul se toarnă deasupra cărnii din castron și le lasă la foc mic. Nu uitați să puneți capacul. Untul moale, topit la temperatura camerei, se amestecă bine cu făina. treptat luați din masa creată și dizolvați în sosul din castron, se lasă 3 minute la fiert apoi se adaugă legumele trase la tigaie și sunca crocantă. Stingeți focul și lăsați toate ingredientele din castron să absoarbă arome una de la celelalte.

Pe post de garnitură, vă recomandăm piure de cartofi , o combinație reușită cu acest coq au vin delicios.