Initial fabrica, fondata in 1953, era o interprindere de producerea vinurilor, iar in 1957 a fost scos primul vin pelicular, asemanator Heresului. Pe parcurs fabrica si-a largit gama de vinuri in dependenta de cererea pietii. La inceput se imbuteliau anual 300 de tone de vin pelicular, treptat cererea a crescut pana la 10 000 de tone pe an.

Suprafata fabricii e mai mult de 1,2 ha. Inainte fabrica avea propriile podgorii, acum realitatea este alta, fabrica fiind nevoita sa cumpere materia prima de la parteneri. Astazi, 60% din actiuni apartin statului.
Vinul se pastreaza in butoaie de stajar de 2000 decalitri, aproximativ 20 tone cand este plin cu vin. Fiind facute manual, a fost greu de estimat cantitatea exacta, de aceea volumul lor difera de la 1800 la 2000 de decalitri. In fabrica sunt in jur de 100 de astfel de butoaie. Fiecare butoi are incorporat un tub din sticla, numite „vase comunicante” indicand volumul de vin din butoi.

Ce inseamna vinul pelicular? In primul rand acesta „se naste” de doua ori. Dupa fermentarea vinului se obtine materia bruta, apoi se pregateste pentru heresare, adica etapa a doua. Vinul se alcoolizeaza, se adauga drojdii de heres, astfel are loc procesul de fermentare biologica. Sub actiunea drojdiilor, se produce acumularea aldehidelor care, in final, ne ofera procesul propriu-zis de peliculare. Vinul pelicular are cea mai lunga viata ajungand pana la 100 de ani daca este mentinut in conditii potrivite de pastrare. Cel mai vechi vin pelicular existent acum la fabrica este cel din 1967.
Fabrica de vinuri peliculare Ialoveni produce vin de consum curent precum si vinuri de colectie. Odata cu embargoul impus de Rusia, fabrica a inregistrat o scadere drastica a vanzarilor. Momentan produsele sunt vandute in Belarus si Ucraina, inclusiv pe piata interna.
Vinoteca Ialoveni.
Aceeasi temperatura, aerul trebuie sa fie uscat. Sticlele stau in conditiile necesare pentru pastrare.
Shervin o marca creata in 2006
Vinuri peliculare :
– Ialoveni Tare
– Ialoveni Armonios
– Ialoveni Desert
– Ialoveni Sec