Vinul- tratament împotriva virușilor? Proprietățile curative ale vinului roșu

proprietatile curative ale vinului rosu

Izolarea la domiciliu poate fi o misiune grea pentru cei cu un stil de viață mai dinamic. Cred că majoritatea dintre noi, în primele zile, am reușit să ne aprovizionăm cu alimente și produse pentru un an de zile. După ce am golit rafturile cu alcool sanitar, am trecut repede la treabă dezinfectând totul prin casă. Acum, să încercăm să ne folosim timpul într-un mod mai productiv:

– Filmele pot deveni plictisitoare dacă le urmărim constant. „La Casa de Papel” va fi lansat abia pe 4 aprilie, dar cine știe. Așteptăm!;

– Somnul este necesar dacă ne-a lipsit o perioadă;

– Cărțile sunt o sursă perfectă pentru evada într-o lume plină de stres și anxietate;

– Animăluțul de companie, dacă îl aveți, presupune grijă, dar și o doză de fericire;

– Mediul online: 70-80% din timp îl petrecem lipiți de telefon interacționând cu prietenii;

– Filozofia a început la balcon. Străzi pustii, lumea a luat-o razna, nici primăvara nu mai e așa cum era odată.

– Deschizi o sticlă de un vin roșu și o savurezi în liniște trândăvind pe canapea.

vin rosu tratament
Proprietățile curative ale vinului roșu

Legenda berzei cu un strugure în cioc, devenită simbol național în Republicii Moldova, amintește despre proprietățile curative ale strugurilor care le-au dat forță ostașilor moldoveni asediați de inamici. 

Compoziția chimică a bobițelor cuprinde zaharuri, acizi organici, polifenoli, substanțe minerale, vitamine (aproape 11 vitamine din grupa B), etc.

Potrivit expertului Andrei C. (la solicitarea expertului intervievat de a-i păstra anonimatul vom folosi un pseodonim: Andrei C., Chimist, PhD., la un laborator celebru din țară), compoziția de bază a unui vin este: apă (≃86 %), alcool etilic (≃ 12 %), glicerină și polizaharide (≃ 1 %), diferiți acizi organici (≃ 0,5 %), compuși volatili (≃ 0,5 %) și alte substanțe.
Totuși, în funcție de tehnologia utilizată în producerea vinului și tipul strugurilor folosiți, la compoziția implicită se pot adăuga și alte tipuri de substanțe.
De reținut că vinul făcut din soiuri hibrizi precum Isabella, Vakirula, Noah, Dirbula conțin și alcool metilic, iar acesta este foarte periculos pentru sistemul nervos.

Polifenolii reprezentați prin compușii fenolici (antociani) și pigmenții galbeni din struguri (flavonoide/ flavonolii) ajută organismul uman să încetinească procesul formării radicalilor liberi. Studiul flavonoidelor din struguri e un teren neexplorat până la capăt. Ultimele cercetări in vitro (în afara unui organism viu) și vivo (într-un organism viu) au demonstrat că flavonoidele contribuie la întărirea sistemului imunitar și reduc inflamațiile din organism.

Polifenolii sunt cele mai importante substanțe chimice conținute în vin, din perspectiva medicilor. Majoritatea proprietăților benefice ale vinului sunt ”împrumutate” de la aceste substanțe benefice.
Polifenolii sunt antioxidanți foarte puternici, care împiedică procesele oxidative necontrolate produse de radicalii liberi. Cel mai important conținut în polifenoli îl are vinul roșu.

La acest capitol trebuie să menționăm și despre resveratrol, care pare să fie un antioxidant natural fenomenal, cu diferite aplicații biomedicale fără prea multe efecte adverse. S-au făcut studii care leagă proprietățile resveratrolului chiar și de vindecarea cancerului.

Dar cel mai important, strugurele, bobiță cu bobiță, reflectă terroir-ul unei regiuni: căldura soarelui, solul, brizele, panta și chiar intervenția omului (factorul antropic).

În concluzie, în ceea ce privește proprietățile curative ale vinului roșu, acesta este plin cu polifenoli ce nu afectează sănătatea dacă este consumat moderat, mai ales dacă acesta este de bună calitate. Vinul contribuie la profilaxia bolilor infecțioase, și nu la vindecarea lor. De aceea, sunt diverse recomandări care amintesc de beneficiile unui pahar de vin roșu servit la o masă mai consistentă.

Experiență personală

În copilărie, am făcut o pneumonie zdravănă. După aproape două săptămâni internată la spital, eram foarte slăbită. La externare, doamna doctor care avea grijă de mine i-a sugerat mamei să mă ferească de frig, fum, mucegai și, obligatoriu, să-mi administreze ceva pentru sistemul imunitar.

Îmi amintesc că îi scrisese o rețetă explicându-i ce să facă. Așadar, mama la sfatul propus de doamna doctor, a cumpărat:

o sticlă de vin roșu licoros, dulce – Kahor de bună calitate,
un borcănel de 1 kg de miere naturală cu aspect solid
7 lămâi.
Lămâile au fost spălate bine și tăiate cubulețe mai mari. Sucul de lămâie și pulpa cu tot cu coajă au fost amestecate cu mierea și vinul roșu într-un borcan de 3 kg. Esența din borcan era acoperită cu un capac și trebuia să stea vreo 10 zile într-un loc răcoros, ferit de lumină. Administram doar eu licoarea timp de câteva săptămâni la rând. Mama era cu ochii pe mine ca după micul dejun să beau neapărat 50 gr de vin roșu dulce cu lămâie.

În ceea ce privește vinul roșu sec, un medic cardiolog m-a sfătuit ca în fiecare seară să beau un pahar de vin roșu, nu e obligatoriu plin ochi, cu două miezuri de nucă. Astfel, voi avea o inimă sănătoasă. De reținut, vinul trebuie să fie de o calitate bună. Personal, pledez pentru un vin roșu sec fără de sulfiți.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype