Un nou soi de struguri roșii – Codrinschii

soi de struguri roșii Codrinschii

Cu siguranță, foarte mulți dintre voi nu ați auzit acest soi de struguri roșii – Codrinschii. Denumirea lui vă duce cu gândul la regiunea viticolă Codru. Am avut ocazia să degust vinul abia în toamna lui 2019, atât în varianta monocepage, direct din butoi, cât și în cupaj. Momentan, în R.Moldova există doar un singur producător de vinuri Codrinschii – un red blend cu Saperavi. Lumea întreagă a aflat de Codrinschii la cea de-a 26 ediție a concursului internațional de vinuri MUNDUS VINI din 2019, unde a fost medaliat cu aur.

Codrinschii soi de strugure

Istoric

În perioada 1955-1975, experții de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Moldova au creat soiul Codrinschii prin încrucișarea lui Cabernet Sauvignon și Rara Neagră.  În urma încrucișărilor repetate și inverse ale soiurilor parentale, au fost selectate elite (descendenți) cu indici de calitate și productivitate mai înaltă a bobițelor și rezistență mai sporită la factorii nefavorabili ai mediului. După 40 de ani de cercetări și observații asupra evoluției sale, soiul Codrinschii a fost omologat și inclus în Catalogul soiurilor de peste Prut în 2005. Momentan, în Republica Moldova există aproximativ 104 ha de  Codrinschii.

De ce a fost creat acest soi? Codrinschii reprezintă un soi de strugure cu un potențial de producere a unui vin de calitate înaltă. De asemenea, acesta este foarte productiv. În primii 4-5 ani, producția atinge 9-10 t/ha, la intrarea pe rod indicii cresc la 11-13 t/ha, cu mențiunea că în anii favorabili productivitatea poate ajunge la 15-16 t/ha.

Se consideră că soiul fusese creat și pentru a rezista în fața unor boli criptogamice (mai multe tipuri de mucegai care afectează dezvoltarea viei). Totuși, informații despre rezistența soiului Codrinschii sunt contradictorii. De exemplu, în Enciclopedia „Viticultura” din 1986-1987, Codrinschii este catalogat ca soi cu rezistență înaltă la putregaiul cenușiu, iar pentru boli precum mană și făinarea acesta ar avea o rezistență medie; iar în studiile mai recente ale diverșilor cercetători în domeniu se menționează că acest soi nou – Codrinschii este sensibil la toate bolile menționate mai sus.

Absolut în toate lucrările din care m-am informat, soiul de struguri Codrinschii indică o rezistență medie  la temperaturi joase de  -22° C, având o capacitate de regenerare înaltă. În urma evaluărilor, s-a stabilit că vița de vie Codrinschii prezintă rezistență mai înaltă la valorile ridicate sau joase ale temperaturilor din timpul iernii. 

soi de struguri roșii Codrinschii

Caracteristicile organoleptice ale soiului Codrinschii

Din acest soi de struguri roșii se pot crea vinuri liniștite roșii, rose-uri, spumante și vinuri pastorale. Codrinschii a moștenit de la părinții săi nobili Cabernet Sauvignon și Rară Neagră o structură bine definită, cu o concentrație ridicată a substanțelor fenolice, mai ales când vinul este tânăr (2 048mg/dm³), inclusiv un conținut crescut de antociani 507mg/dm³, situându-l astfel între soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot.  

Studiile au demonstrat că după 11 luni de păstrare, Codrinschii prezintă o stabilitate a substanțelor colorante, fiind astfel poziționat alături de Feteasca Neagră. În aceeași ordine de idei, cercetările au arătat că extracția maximă a compușilor fenolici în must are loc atunci când se separă aproximativ 20% din mustuiala totală, urmată de procesul de fermentare – macerare pe boștină timp de o săptămână la temperatura de 26-28° C. Astfel, se mărește suprafața de contact a mustului cu partea solidă a pulpei.

Corp
Fruct
Taninuri
Aciditate
Zahăr
Alcool

Ce spun aceste date despre vinul din soiul Codrinschii?  În primul rând, vinul are o culoare intensă. Compușii fenolici indică un vin de calitate, inclusiv că are un potențial de învechire. Mai mult, s-a demonstrat că acești compuși fenolici au o influență pozitivă asupra sănătății. Mai exact, aceștia ajută organismul uman să încetinească procesul formării radicalilor liberi.

Codrinschii dezvoltă arome de fructe negre coapte, dulci cum ar fi: cireșe, mure și coacăză neagră, dublate de note florale, violete și frunze uscate. În funcție de timpul maturării și de tipul de lemn al butoaielor de stejar, acesta poate impresiona cu note de vanilie și ciocolată.

Diverse studii și analize comparative ale soiului Codrinschii, plantat în regiune centrală a R.Moldova, față de loturile experimentale plantate la sudul țării, au arătat că pentru a obține indicatori de calitate, soiul respectiv trebuie plantat doar în zone calde. 

În regiunile sudice, conținutul de zahăr din vinul Codrinschii poate ajunge în medie 200-220 g/dm³. În anii buni de recoltă, nivelul poate ajunge și la 230 g/dm³. Mai mult decât atât, plantele de viță de vie din partea de sud, cu o vârstă mai mare, au prezentat indicatori mai înalți ai calității vinului.

Codrinschii poate fi caracterizat printr-o aciditate ridicată, deseori provocată de bobițele verzi care nu se dezvoltă suficient. Acest aspect poate fi corectat și nu poate prezenta o problemă, dacă producătorii dispun de utilaje necesare pentru a îndepărta bobițele verzi nedezvoltate.

Un nou soi de struguri roșii - Codrinschii 1
Codrinschii

Particularități agrobiologice

Codrinschii este un doi de struguri roșii cu o perioadă coacere medie-tardivă. Strugurii ajung la o maturitate deplină la sfârșitul lunii septembrie sau până în prima decadă a lunii octombrie. Butașii de Codrinschii se recomandă a fi plantați în regiunea sudică, pe pantele cu expoziție sudică sau sud-vestică. Pentru a completa criteriile necesare de extractivitate a vinului, se ține cont și de tipul de sol unde se află podgoriile de Codrinschii: cernoziom tipic, cernoziomuri grele argiloase sau luto-argiloase. Pentru  producerea de vinuri rose din soiul Codrinschi, este indicată alegerea unor parcele aflate pe soluri mai carbonatice, ușoare. 

Strugurii, inclusiv boabele, au o mărime medie. Față de părinții săi, Codrinschii se poziționează la mijloc.  

Greutatea unui strugure de Codrinschii variază între 165 – 191 g. Bobițele sunt acoperite de pieliță densă, cu o pulpă zemoasă de culoare roz și cu un gust simplu, remarcat de o ușoară aromă specifică plantelor din familia solanacee – zârna.

Lucruri simple de reținut despre soiul Codrinschii

  • Acest soi de struguri roșii – Codrinschii este nobil, pentru că are părinți din specia Vitis Vinifera – Cabernet Sauvignion și Rara Neagră;
  • La maturarea deplină a strugurilor, în bobițe se acumulează mai mult zahăr, inclusiv compuși fenolici care dau vinului culoare și o coloană vertebrală pentru a rezista în timp;
  • Pentru a obține rezultate remarcabile, butașii din soiul Codrinschii trebuie plantați pe un relief corespunzător, în regiuni calde;
  • Codrinschii este un bun partener în cupaje;
  • Vinul din acest soi are o structură echilibrată și elegantă, mai ales după o perioadă de învechire. Vinul tânăr se bucură de un corp mătăsos, intens, cu taninurile pline;
  • Din acest soi se pot face vinuri liniștite roșii, rose, spumante și pastorale;
  • Producători din Moldova: Atu Winery cu 13 ha.

Bibliografie selectivă:

  1. Enciclopedia „Viticultura”, Timuș. A. I. Tomul 1, 1986.
  2. Soiuri de viță de vie în Moldova, Talda N.E , Romanov. I.I, Cartea Moldovenească, 1990.
  3. Revista Pomicultura, Viticultura şi Vinificația, nr. 3 [45] 2013.
  4. Revista Pomicultura, Viticultura şi Vinificația, nr. 4 [46]2013.
  5. Revista Pomicultura, Viticultura şi Vinificația, nr. 4 [52] 2014.
  6. Revista Pomicultura, Viticultura şi Vinificația, nr. 1-2 [73-74] 2018.
Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!