Sol Negru Fetească Neagră

Producător: FCP „Asconi” SRL
Brand: Sol Negru
Soi: Fetească Neagră
Regiune: Codru, Republica Moldova
An recoltă: 2014
Concentrație alcoolică: 14%
Mențiune: Maturat în baric 8-10 luni
Sol Negru Fetească Neagră Descriere: Roșu rubinu intens cu reflexii ușor violacee. Arome complexe care, după o ușoare aerare, te lasă ademenit cu diverse note ce-și fac apariția treptat. Recunosc, este prima Fetească din Moldova în care am simțit mirosul de pământ umed. După ce vinul se deschide, te ademenește un val de arome de fructe negre, cireșe amare, coacăze negre și prune confiate. Alte arome, ușor discrete, sunt cele de lemn și cuișoare. Sec. Pot spune că acest vin mai mult se manaca decât se bea. O structura destul de rotundă, mătăsoasă, alcool bine integrat. Cu alte cuvinte o Fetească echilibrată. Un postgust condimentat, lung și fructat. Prima oară când m-am întâlnit face-to- face cu Feteasaca, Sol Negru, sticlă era deschisă de 2 zile. Credeam că voi rezistă până voi degusta o altă proaspăt deschisă, dar curiozitatea a învins. Am degustat-o, vinul încă era vin, iar taninii erau vii. În aceste zile, la o petrecere, acesta Fetească Negră a fost fenomenală. Toți ar fi vrut s-o mai sărute, dar nu mai era.
Gastronomie: Friptură de vită condimentată, carne de miel la cuptor, ardei picanți umpluți cu carne de vită. Pentru pofticiosii de gustări asiatice, recomad ceva din bucătăria coreeană: So- galbissim (coaste de carne de vită înăbușită) și Bulgoghi (Carne de vită marinată cu sos de soia).