Tempranillo Fautor

Lumea vinului din Republica Moldova a fost marcată în ultima luna a lui 2016 de noi vinuri, lansate de Fautor și Unicorn Estate în ajunul și cu ocazia Vernisajul Vinului.

Fautor și-a încheiat anul 2016 glorios, după părerea mea, aducând două noutăți care au făcut furori în rândul pasionaților de vinuri bune din Republica Moldova: un Fumé Blanc și un Tempranillo. Altminteri, Fautor este singurul producător din Basarabia inspirat să provoace și să alinte cu vinuri din soiuri de pe meleagurile toreadorilor și a coridei, adică Spania. Și, pentru că e iarnă iar ninsoarea de afară, pe de-o parte, mă obligă să savurez un vin roșu, iar pe de altă parte, imaginația mea e gata pentru o evadare, fie măcar și pentru câteva minute, undeva în țările calde, am preferat să-l degust mai întâi pe Tempranillo din 2015, lăsându-l pe Sauvignon Blanc pentru la primăvară.

Din start, va anunț că eticheta lui Tempranillo e grozavă, reprezentând un taur în plină mișcare, înflăcărat, exprimând, metaforic vorbind, caracterul vinului. Pe lângă culoarea să de un roșu rubiniu închis, cernelos, nasul m-a cucerit cu aromele intense de piper negru măcinat, tutun, dublate discret de accente de parmezan. Gustul captează boltă palatină și papilele gustative într-o ,,compoziție fatală” a gustului condimentat, cu note de cireșe coapte, lemn ars și rozmarin uscat. În combinație, explozia taninilor, aciditatea și acoolul creează un postgust lung, marcând caracterul echilibrat și deosebit al lui Tempranillo. Mai mult decât atât, aștept că într-un an, degustând acest vin, să mai descoper și alte gusturi care acum nu mi s-au deschis. De asemenea, mai cred că în continuare Faautor își va surprinde frumos fanii.
Nu încape în îndoială că anul care vine – 2017 va fi la fel, plin de surprize savuroase, însă rămâne de văzut care din producătorii din Republica Moldova vor da cea mai tare lovitură a anului. Suntem cu toții curioși.

Articol publicat în revista Vinul.ro, nr. 102, Ianuarie 2017
Postat pe Vinlavin cu acordul redacției, Vinul.ro