Noua gamă de la Timbrus, lansată în această vară – Polifonia, care cuprinde un mix de cupaje denumite Note#1 (Merlot, Saperavi, Fetească Neagră); Note#2 (Malbec, Shiraz, Rara Neagră); Note#3 (Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay), cu alte cuvinte, avem în faţă două vinuri din cupaje roşii şi un cupaj alb.

Polifonia, Note#2 atrage atenţia prin soiurile utilizate pentru crearea cupajului, o combinaţie întâlnită peste Prut. Nu am de gând să prezint deosebiri, pentru că nu sunt binevenite, mai mult decât atât, fiecare vin, indiferent de producător îşi are propriul stil. Polifonia Note#2 e un vin demn de admiraţie, chiar dacă este tânăr şi aparent de nepotolit, timpul, însă, îl va obliga frumos să-şi spună povestea gustativă.

Un vin tânăr cu o culoare proaspătă de un roşu rubiniu închis cu reflexii violacee, opac. Nasul bucură cu arome abundente de afine, cireşe amare, dublate discret de note de struguri zdrobiţi şi rodii. Nelipsite, din acest mariaj in trio, sunt notele condimentate și destul de evidente fiind oferite de Shiraz şi Malbec. Gustativ, prunele confiate asaltează bolta palatină, iar papilele gustative sunt deja topite după senzaţiile tari, adică picante. Câteva note discrete de baric se fac simţite şi acceptate de toată paleta aromelor din acest cupaj, încă tinerel. Aciditatea şi nivelul de alcool de 12% contribuie împreună la modelarea caracterului impetuos al vinului, iar Shiraz a contribuit enorm în acest sens. Pe de altă parte, textura fructată, intensă şi uşor impunătoare poate deveni, în timp, mult mai elegantă. Finalul aduce o surpriză, pe lângă gustul fructat de prună şi condimente, îşi fac apariţia, în mod discret, câteva note de ciocolată dulce care au surprins plăcut degustatorii.

Articol apărut in revista Vinul.ro