Equinox vinuri

Totul despre vinurile marca Equinox 1Atunci când vorbim despre vinurile marca Equinox, ne amintim, mai întâi, de vinurile remarcabile: 5 Elemente (alb, rosé, roșu și orange), de Echinoctius (cupaj: Cabernet Sauvignon, Rara Neagră și Merlot), apoi de Trei Crai (cupaj: Merlot, Cabernet Sauvignon și Malbec) și de gama Equinox  Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay. Fără îndoială 5 Elemente este cel mai sublim, chic, savuros, plin; cu alte cuvinte, e cel mai bun cupaj de peste Prut, urmat apoi de elegantul Echinoctius și picantul Shiraz. Alți cunoscători din lumea vinului ar putea asocia vinurile marca Equinox cu creatorul acestora – oenologul Constantin Stratan. Oricare ar fi asocierile, acestea se rezumă la descrieri pozitive: cel mai bun vin, 5 Elemente, fascinant, unic, vin adevărat, cel mai bun oenolog.

Despre vinărie

Totul despre vinurile marca Equinox 2Mulți dintre necunoscători ar putea crede că, în spatele brandului Equinox, crama sau vinăria ar putea avea aceeași denumire pentru a se reține mai ușor, însă pe toate contraetichetele de la Equinox denumirea producătorului este Crama Domnească SRL. Fondatorii cramei sunt Viorel Coica și Constantin Stratan. Podgoriile acestei mici vinării de numai 5 ha se află în localitatea Olănești, în zona Purcari – o regiune potrivită pentru vinuri de excepție.

În aceste 5 ha sunt plantate 8 soiuri de struguri roșii: Merlot, Cabernet Sauvignon, Rara Neagră, Carménère, Shiraz, Malbec, Feteasca Neagră, Saperavi. Mai puține soiuri albe: Chardonnay, Feteasca Albă și Feteasca Regală. În parcela cu  Rara Neagră cresc Pinot Gris și Băbeasca Gri (soiuri folosite pentru vinul 5 Elemente Orange și 5 Elemente alb).

În 2002 a fost plantat primul hectar de viță de vie cu Cabernet Sauvignon, iar în 2003 au urmat alte hectare plantate cu Shiraz, Malbec și Merlot. Primul vin de care s-au bucurat producătorii a fost gata abia în 2006, o ediție de 800 de sticle cu Cabernet Sauvignon.

De menționat că, înainte de a planta butucii pe colinele din Olănești, producătorii trebuiau, conform legii, să dețină un Proiect de Vie; altfel spus, să facă cercetări asupra solului, climei, a terroir-ului în general, apoi să planteze soiurile potrivite pentru acestă microclimă. Astăzi, vinăria Crama Domnească face parte din Asociația Micilor Producători de Vin din Moldova (AMPVM) și produce aproximativ 12 000 de sticle anual.

De ce Equinox?

Totul despre vinurile marca Equinox 3Aflăm de la oenologul Constantin Stratan că ideea brandului i-a venit în timp ce studia despre procesul de vinificație: „Citeam o carte despre vinificație, mai exact despre viticultura biodinamică, iar autorul lucrării, într-un capitol aparte, descria importanța echinocțiului în viticultură și în agricultură, în general. M-am gândit că acest concept definește nu doar procesul bio de vinificație, dar și vinurile mele”.

Cine creează vinurile Equinox?

Totul despre vinurile marca Equinox 4Așa cum am menționat mai sus, oenologul sau creatorul vinurilor marca Equinox este Constantin Stratan, mai mulți prieteni îl numesc Costea.

Personal, l-am întâlnit acum doi ani. De atunci și până astăzi tind să cred că e un geniu modern, cu un stil aparte, un stil bine definit când e vorba de vinurile sale. Oenologul de peste Prut reușește să păstreze rețeta de secole a unui vin bio de bună calitate. Un domn respectuos, tăcut și pedant, puțin introvertit. Nu l-am vazut să domine vreo discuție, mai degrabă își ascultă atent interlocutorul.

Cât privește cariera sa de oenolog, după spusele dânsului, conjunctura l-a făcut să se regăsească doar în vinificație. Totul a început în 1994, când o întreprindere mixtă a unei companii franceze angaja vinificatori australieni în Republica Moldova pentru a produce vinuri moldovenești, urmând ca acestea să fie exportate în Marea Britanie, iar mai târziu în Statele Unite; și pentru asta avea nevoie de un vorbitor de limbă engleză. Constantin Stratan era candidatul ideal.

Pe lângă studiile fără frecvență de la Universitatea Tehnică din Rep. Moldova, Stratan a început să se familiarizeze cu viitoarea meserie la acest prim job, alături de vinificatori străini. Mai târziu, criza economică de la începutul anilor 1998 l-a prins vinificator la un producător din Hâncești – Vitis Hâncești, apoi a urmat niște stagii de pregătire și de preformanță în producerea vinului în Franța, Spania, California și Noua Zeelandă. Reîntors din Noua Zeelandă în 2000, s-a angajat la crama Dionysos-Mereni,unde lucrează până în prezent în calitate de vinificator și oenolog.

De asemenea,pasiunea, cunoștințele și practica îl recomandă în calitate de consultant pentru alți producători de vin din Moldova.

5 Elemente

Totul despre vinurile marca Equinox 5Acest cupaj din 5 Elemente este unic peste Prut, de excepție, chiar memorabil. Vinul bucură cu arome intense de fructe negre coapte. O structură de milioane de aprecieri încântătoare. Asocieri culinare – pe lângă carnea de berbecuț se pretează minunat cu friptură din vânat, carne de vită și carne de miel.

Componența cupajului 5 Elemente, soiuri:

38% Merlot

19%Shiraz

17% Carménère

17% Malbec

9% Rara Neagră