Într-o zi

Norii perindau cerul, dar nu promiteau că vor aduce ploaia mult așteptată. Noi, curioșii și amatorii de vinuri bune, am pornit la drum spre sud-estul R. Moldova. Am decis să mergem la vinăria Et Cetera. Gazdele deja ne așteptau. La față locului ni s-au oferit paharele pentru degustarea vinurilor direct din tancurile de răcire pentru vin. Până a începe degustarea, Alexandru Luchianov, unul din fondatorii acestei vinarii, ne-a povestit despre Et Cetera și ne-a răspuns absolut la toate întrebările. Et Cetera este singură vinarie din R. Moldova care dispune de echipamente speciale pentru a selecționa strugurii de frunze, ciorchini și chiar de buburuze.  Mare ne-a fost surprinderea atunci când ni s-au arătat poze cu aceste insecte în număr de sute de mii, fiind adunate la selectarea strugurilor. Vă imaginați  scena impresionantă când aceste insecte sunt eliberate și împânzesc orizontul?

Vinaria Et Cetera

Dar să revenim la ale noastre. Am intrat în vinaria aranjată ergonomic cu zeci de tancuri de răcire și butoaie. Aici unele vinuri sunt măturate timp de zece luni fiind folosite baricurile (butoiul de 225 l) din lemn american și rusesc fabricate în R. Moldova. În interior, temperatura constantă de 16 grade ne-a luat din moleșeala care ne cuprinsese de la căldură de afară. Am dat startul degustării, mai întâi cu vinurile albe așa cum se recomandă, printre care și un cupaj nou, până la vinurile roșii care ne-au săturat pe deplin papilele gustative. Evident, au urmat și plăcintele cu brânză și verdeață, calde, gustoase, de parcă le-a făcut bunica la cuptor. În timp ce toți erau adunați în jurul mesei și rădeau cu poftă de întâmplarea unui coleg, via de peste geam mă chema la ea. Așa că, fără să mă observe nimeni, m-am retras în vie. M-am așezat lângă o tufa cu struguri abia copți și contemplam. Din când în când, îmi vedeam alături aparatul foto care îmi amintea că sunt pe teren și că trebuie să ‚,muncesc”, astfel, îmi îndreptăm obiectivul ba la rândurile viei, ba la puieții de Fetească Neagră (au fost plantate 3 ha), ba la bobițele care prindeau încet culoare. Timpul a trecut repede. Călătoria se apropia de final. Ușor amețiți, plini de energie pozitivă  am urcat toți în microbuz și ne-am îndreptat spre Chișinău. Însă, nu aș vrea să închei acest articol fără a va spune câte ceva despre vinăria vizitată.

 

„ Vinaria Et Cetera – este mai mult decât o afacere de familie. O afacere în care este implicată întreaga familie a mea și a fratelui, totul se face cu pasiune. E un vis împlinit, o aventură a vieții, îmi propun să mă retrag aici, la vinarie” – ne-a povestit Alexandru. Până a lua decizia de a plantă via și a construi o vinărie, drumul parcurs de fondator a fost unul lung, mai ales că a locuit o perioada în Rusia, SUA, Thailanda etc., fiind în căutarea a ceea ce ii va aduce împlinire personală, însă nu știa că se va regăși la locul său de baștină. În 2002 frații Luchianov au pregătit terenul, iar prima viță-de-vie a fost plantată în 2003.  Suprafață totală a podgoriilor este de 33 de ha, dar din toamna acestui an, după recolta strugurilor Cabernet Sauvignon, 6 ha dintre acestea vor fi scoase și înlocuite cu rânduri de levănțică.

În ceea ce privește terroirul, din 2003 până nu demult în această zona s-au făcut cercetări pentru fiecare soi în parte. De asemenea, Et Cetera este singură vinărie din țară care a plantat soiul de strugure Carmenere, folosit la cupajarea vinului.

Țările în care sunt exportate vinurile marca Et Cetera: Germania, România, Estonia, Polonia Japonia și China.

În această toamna vom reveni pentru a ne delecta cu noi gusturi și arome oferite de Et Cetera.