Anul trecut, în luna iulie, vizitam toate vinăriile de peste Prut. La Vinăria F’autor, am ajuns din curiozitate.

Auzisem de la alţii că F’autor are vinuri albe foarte reușite, inclusiv, soiuri nobile nemaiîntâlnite prin Moldova. Convingerea mea e că Vinăria F’autor a dat lovitura nu numai cu vinuri albe, dar și cu ultimile două branduri roșii lansate cu referire la Fautor Negre, gama Fautor Aurore Fetească Neagră și Tempranillo 2016. De amintit și de Ice Wine Traminer și Muscat Ottonel 2016 medaliat cu aur la un concurs din Portugalia. Gama de vinuri Altitudine 310 e cea mai potrivită pentru amatorii de vinuri proaspete, tinere, roșii. Am divagat puțin, dar revin la vinărie.

Mi-am propus mai întâi să dau o fugă la sediul lor de la Chişinău că să aflu toată povestea, însă planurile mele au ajus mult mai departe decât mă aşteptăm. De la sediu am ajuns direct la vinărie, în sud-vest, zona viticolă Valul lui Traian, satul Tigheci. Cred că am mai pomenit și în alte articole de ale mele despre călătoria de acolo, de verdele proaspăt şi de colinele pline cu vii.

Pentru că ador natura i-am rugat pe însoțitori să-mi permită să văd mai întâi podgoriile până a ajunge la vinărie. Acolo, mă simțeam  o  mică ființă în centrul celor 185 ha de viță de vie cu soiuri Chardonnay, Sauvignon Blanc, Aligote, Rieslig, Cabernet Sauvignon şi Merlot. O podgorie, bine îngrijită, de altfel, niciun firicel de iarbă printre rânduri. Credeam că sunt doar câteva parcele, dar am mai urcat pe o colină şi era la fel.

Curiozitatea m-a împins să admir peisajul de la înălţime, iar pentru asta am urcat pe capota unei maşini, din alea mari, sovietice. Incontestabil. Zen. Pe colina cu pantă erau podgoriile, mai jos lacul artificial din zonă, iar în depărtare erau lanuri de floarea-soarelui şi mult verde.

După ce am coborât, m-am pitit la poalele unei viţe de vii ca să urmăresc rândul drept al cărui sfârşit părea înghiţit de orizont. Nicio șansă să-l prinzi în cadru. Apoi, preţ de câteva minute, m-am întins pe solul cenuşiu şi admirăm cerul azuriu, zborul unor privighetori, iar din când în când, vântul îmi arunca în bătaia lui câte un lăstar de viţă de vie. Cât de fericiţi sunt oamenii vara şi toamna în vie. Deja îmi imaginez amurgul, dar neapărat trebuie să şi-l văd…

La vinărie am fost la fel, impresionată de aceeaşi curăţenie de peste tot, în curte, în pivniţa cu butoaie şi tancuri din inox, în sala pentru degustări.

Dacă nu ştiaţi, trebuie să amintesc că F’autor este singura vinărie de peste Prut care cercetează cu atenție terroirul pentru a planta soiurile din Spania-Tempranillo şi Albarino.

Într-adevăr, vinurile albe sunt foarte armonios echilibrate, mai ales când vine vorba de celebrul Illustro Alb (cupaj Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, descriere aici), sau dansul buchetat in duo dintre Chardonnay şi Rkatiteli (Rkatsiteli), iar Albarino cucereşte prin identitatea sa.

PUȚINĂ ISTORIE

Vinăria F’autor a început cu plantarea în 2003-2006 a primilor butaşi de viţă de vie aduşi din Italia, continuând până la bucuria de a degusta un vin de excepţie – de exemplu, un vin al anului 2016 în Republica Moldova, și aici mă refer la cupajul dintre Rara Neagră şi Feteasca Neagră cu numele de “Negre”, iar Tempranillo, un alt soi roşu, plin de arome picante caracterizat printr-un corp mai bărbătesc, reprezintă un alt sinonim al gultului savuros.

Dacă aveţi cumva drum la Chişinău, vă recomand să vizitaţi sediul F’autor, vă asigur sunt foarte deschişi şi prietenoşi.

Acum vinurile Fautor, Negre, Fautor Ice Wine, Fautor Aurore se găsesc și în România. Cumpără Fautor Negre aici sau Fautor Ice Wine