Cuprins
Etna wine - vinuri de excepție de pe un sol vulcanic
Surprinzător, dar poate că cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa – Etna are un farmec aparte. Situat pe insula Sicilia, provincia Catania (Italia), vulcanul Etna este considerat un simbol al regiunii. Oricât de activ și devastator (uneori) ar fi, totuși, de-a lungul mai multor secole vița-de-vie s-a dezvoltat în jur lui. Mai mult, plantațiile au supraviețuit dezastrului produs de Phylloxera. De aceea vinurile din soiurile locale de struguri, specifice regiunii Etna, sunt considerate prefiloxerice fiind denumite și „Burgundiile Italiei”.
Terroir - ul din jurul vulcanului Etna
Regiunea viticolă Etna se întinde în jurul vulcanului de la nord cu Randazzo și Santa Maria di Licodia spre sud. Împrejurimile sale arată de parcă ar fi perioada Jurasicului, cu dealuri și pante care de fapt ascund soluri nisipoase, bogate în cenușă vulcanică, pline de minerale necesare nu doar culturii de viță-de-vie, măslinelor dar și a altor culturi de orice fel. Podgoriile sunt situate la o altitudine de la 400 – 1200 m deasupra nivelul mării.
Clima este asemănătoare celei din nordul Italiei, cu ierni reci, aspre și veri toride și uscate. În jurul vulcanului, de la nord la sud, umiditatea scade, la fel și temperaturile. De remarcat că partea de vest a vulcanului este practic devastată în totalitate de lavă, nefiind deloc cultivată decât pe o mică porțiune din partea de nord-vestică, urmând distribuția solului fertil în nord, est, sud și sud-est.
Microregiuni și soiuri locale

După cel de-al Doilea Război Mondial, regiunea Etna a cunoscut un declin. Vinurile create din soiurile locale specifice ariei vulcanului nu mai reprezentau un interes pentru consumatori. Tot mai mulți producători au decis să înlocuiască acele soiuri cu altele nobile. Astăzi, autenticitatea zonei se reflectă în aceste vinuri unice, prefiloxerice. În prezent, regiunea viticolă Etna numără nu mai mult de 120 de producători. Microregiuni: Biancavilla, Milo, etc.
Soiuri albe: Carricante, Catarratta, Minella, Grecanico, Inzolia.
Carricante este considerat cel mai popular soi alb din regiune și din el se pot crea Etna Bianco, varianta simplă, compus din soiul Carricante (minim 60%) și un alt soi alb local – Catarratto (cu 40%), sau alte soiuri albe din regiune.
Până în anii 1950, Carricante era cel mai răspândit soi alb din regiunea Catania. Uneori, în varianta simplă Etna Bianco poate fi prezent și Trebbiano. Vinurile Etna Bianco Superiore sunt create din minim 80% Carricante. Aceste vinuri sunt specifice comunei Milo. Soiul alb Carricante are un mare potențial, atât în ceea ce privește structura sa, rolul în cupaje, cât și un potențial de învechire. Soiurile albe mai puțin răspândite: Minnella Blanca care este plantată în apropiere de Viagrande. În limba italiană „mina” semnifică „forma sânului”.
Soiuri roșii
Cel mai faimos vin roșu din regiune este Etna Rosso DOC. Acesta reprezintă un cupaj creat din soiurile specifice regiunii vulcanice Nerello Mascalese și Nerello Cappuccio. Nerello Mascalese, acesta poartă numele comunei Màscali și se crede a fi un soi de strugure adus din regiunea Catania. În ceea ce privește Nerello Cappuccio, nu se cunosc prea multe lucruri despre originea acestui soi, însă se presupune că ar fi tot de pe aceste meleaguri.
La capitolul Etna Rosso Riserva, cupajul respectiv trebuie să stea la maturat minim un an în butoaie de stejar si la învechire aproximativ 4 ani. Regiunea Etna este faimoasă și pentru spumantele sale cu titlul atribuit DOC. Aceste spumante roșii sunt create din soiurile Nerello 60% și un alt soi roșu sicilian cu 40%.
RISCURILE CU CARE SE CONFRUNTĂ PRODUCĂTORII DIN REGIUNEA ETNA
Vulcanul Etna este foarte activ și orice erupție produce pagube și daune. De multe ori sunt distruse podgoriile aflate mai aproape de vulcan. De asemenea, munca pe timp de primăvară și toamnă devine foarte dificilă. Altitudinea și temperaturile joase îngreunează munca în aceste podgorii.
Etna Day la București

Ieri seară, am fost invitată de Club Somelier România la o degustare de vinuri specifice regiunii vulcanice Etna. Cu siguranță, chiar dacă producătorii sunt supuși multor riscuri, cenușa vulcanică și altitudinile dau naștere unor vinuri deosebite. Vinurile albe sunt definite de o structură nuanțată de mineralitate plăcută, delicată. Pe de altă parte, vinurile roșii sunt descrise de un caracter catifelat, ușor condimentat și de taninuri care îți fac gura pungă chiar dacă vinul a îmbătrânit frumos în timp.
Badalarc Etna Bianco DOC – 2018
Cupaj clasic dintre Carricante și Catarratto. Descris de o culoare galben pai cu reflexii verzui. Nasul impresionează cu note de citrice, mere verzi, flori albe și viță-de-vie. Gustul este revigorant cu impulsuri minerale delicate. O structură echilibrată, proaspătă. O armonie dintre nivelul de alcool de 12,5% și aciditatea vie, ușor marcată. Un final proaspăt cu urme minerale.
Bia Carricante e Catarratto. Conte Uvaggio 2017
O robă de un galben gutuie, intens, cu reflexii ușor verzui. Aromat, dar nu în exces. Flori de câmp, flori albe, fân, dublate delicate de cireșe albe. Gust proaspăt, plin de fructe cu miez alb, aciditatea vie reușit integrată cu nivelul de alcool de 13,5%. Un final răcoritor cu tente minerale și ușor condimentate.
Donmichele Etna Rosso 2016
Un roșu rubiniu cu urme violacee, întunecate. Opac. Arome de frunze uscate, ciuperci deshidratate, combinate delicat cu note de fructe negre și ceva cuișoare. Gustul pare ușor dulceag, echilibrat și plin. Taninurile sunt în forță. Postgust catifelat moale, urmat de impulsurile taninurilor pline și condimentate. Aciditate vie, plăcută, în bună armonie cu nivelul de alcool de 14%.
Animaecorpo Etna 2016
Roșu rubiniu cu tente ușor cărămizii dominat de arome de lemn dulce, condimente și fructe negre. Deși la început mi s-a părut cam auster. Gustul bucură papilele gustative cu un gust catifelat, fruct din plin, iar taninurile vigilente, puse să-ți facă gura pungă, îți oferă la final acel gust plăcut, moale cu ușoare tușe condimentate. Aciditate medie, nivel alcool de 13%. Un final plăcut. Cu siguranță, reprezentantele sexului frumos s-ar bucura enorm de compania lui.
Mi-au plăcut și alte vinuri specifice împrejurimilor vulcanului Etna, dar acestea le voi descrie în următorul număr al revistei Vinul.ro