Vinuri Et Cetera Moldova

A fost lansat acum o lună pe piaţă internă, dar e singurul Prosecco Extra Brut de peste Prut (vedeţi mai jos de ce fac această afirmaţie). E simultan o „noutate cu bule”, dar şi o nouă etapă marca Et Cetera. Sticlă captează atenţia prin eticheta să elegantă şi deosebită, precum şi designul nemaiîntâlnit în Republica de peste Prut. Şi a fost produs prin metodă Charmat din celebrii struguri Glera. Vizual, îl putem descrie având o culoare de un galben pai cu reflexii verzui, limpede. Perlează fin, constant şi persistent. Ritmul bulelor din pahar aminteşte de un şirag de perle mici care urmăresc ordonat şi graţios traseul unui joc cu mărgele. Note delicate de flori de soc, pere, însoţite de câteva citrice definesc în totalitate caracterul aromatic al spumantului. Gustativ, notele de citrice sunt ceva mai evidente. Acidulaţia bine conturată, integrată şi nivelul de alcool de 12,5% oferă, spre final, un gust echilibrat. Spumă densă nu se lasă neobservată ci, mai degrabă, apreciată. Postgustul e proaspăt, rece, perfect pentru zile fierbinţi de vară şi nu numai. Spumante–noua tentaţie gustativă lichidă a anului 2016 de la Et Cetera este prezentată în ediţie limitată de numai 4000 de sticle.

Articol apărut în Revista Vinul.ro, nr. 105, Aprilie 2017

Despre Vinărie

Vinuri Et Cetera Moldova – „Et Cetera – este mai mult decât o afacere de familie. O afacere în care este implicată întreaga familie a mea și a fratelui, totul se face cu pasiune. E un vis împlinit, o aventură a vieții, îmi propun să mă retrag aici, la vinarie” – ne-a povestit Alexandru. Până a lua decizia de a plantă via și a construi o vinărie, drumul parcurs de fondator a fost unul lung, mai ales că a locuit o perioada în Rusia, SUA, Thailanda etc., fiind în căutarea a ceea ce ii va aduce împlinire personală, însă nu știa că se va regăși la locul său de baștină. În 2002 frații Luchianov au pregătit terenul, iar prima viță-de-vie a fost plantată în 2003. Suprafață totală a podgoriilor este de 33 de ha, dar din toamna acestui an, după recolta strugurilor Cabernet Sauvignon, 6 ha dintre acestea vor fi scoase și înlocuite cu rânduri de levănțică.