Cupaje Fautor *310 Altitudine – senzații tari gustative dintr-o înghițitură

Fautor *310 Attitudine Fautor *310 reprezintă noua gamă de vinuri  de la Vinăria Fautor, *310 Altitudine, compusă din opt vinuri. Marea majoritate sunt cupaje concepute pentru a fi savurate tinere, proaspete (cu excepția vinului roșu licoros denumit Pastoral). Denumirea *310 Altitudine e ușor de memorat pentru că în joc e un număr format dintr-o combinație de cifre magice, sacre. La altitudinea de 310 m se află podgoriile vinăriei Fautor, pe Colinele Tigheciului, regiunea viticolă Valul lui Traian. Despre experiența călătoriei mele la Fautor v-am mai povestiti într-un articol anterior. În ceea ce privește cupajele din gama 310 Altitudine, le...

Citiți articolul

Cotlet de miel cu mămăliguță, brânză și vin

Deobicei, preferăm să savurăm carnea de miel doar în ajunul Paștelui, însă aceasta conține acizi grași Omega 3 și vitamine necesare mai ales în perioada rece a anului. Față de carnea de berbecuț, carnea de miel este mult mai fragedă, mai fină și chiar mai ușor de gătit. Grăsimea nu se găsește în interiorul cărnii ci pe exterior, de aceea, carnea de miel este considerată potrivită pentru o dietă sănătoasăs au chiar recomandată de doctor. Pentru un gust de milioane de aprecieri carnea de miel trebuie să fie mai întâi marinată, există mai multe oțiuni, fie în vin, zeamă...

Citiți articolul

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile?

Merlot - pentru pretențioși Un soi nobil care se împrietenește cu toată lumea care îl degustă. Merlot este al doilea cel mai plantat soi din lume după Cabernet Sauvignon. Acest soi nobil a devenit celebru datorită vinurilor cu nume grele din Bordeaux, Malul Drept al râului Gironde, podgoriile din Saint-Émilion și Pomerol, precum Petrus (un amestec din 95% Merlot și Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon). Merlot are un caracter deosebit, o delicatețe unică, fructat, mătăsos, catifelat și delicat. Merlot și temperaturile favorabile Soiul se adaptează la diferite microclime, rezistent la temperaturi mai reci, în astfel de condiții se exprimă...

Citiți articolul

Trei Crai Equinox – Symbol of Kings, for kings

Ce face deosebit cupajul Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec? Merlot e un soi de strugure care oferă un gust catifelat, delicat, un corp fructat cu note de fructe negre coapte, cireșele dulci, prune, dublate de note de ciocolată. Merlot face parte din categoria vinurilor cu un corp mediu, cu alte cuvinte, un soi ce oferă vinuri fine, datorită structurii sale aparte, elegante. Cabernet Sauvignon face parte din categoria vinurilor pline, corpolente, cu taninurile în plină forță. Cabernet Sauvignon este considerat cel mai bun partener pentru cupaje datorită potențialului său de învechire. Cabernet Sauvignon are un character corpulent, fructat dominat...

Citiți articolul

Cum alegem un vin? Ce trebuie să reținem?

Alegerea unui vin pentru un cadou sau pentru un anume eveniment poate deveni dificilă în condițiile în care tema vinului nu presupune un anumit interes, ci mai degrabă, o poftă de ceva nou. Cum de fapt poate alege vinul un necunoscător? Pe ce criteriii se bazează? Apelează la recomandări ori merge pe principiul alegerii vizuale? Pentru a răspunde la aceste întrebări ne-am axat pe analiza obervației dintr-o perspectivă a comportamentului uman. Cum alegem un vin? De exemplu, 3 prieteni (2 băieţi și o fată) într-un supermarket, la raftul de vinuri, alegând o sticlă cu vin cadou. Mai întâi, vor...

Citiți articolul

Oare toți bărbații frumoși au un pahar de vin în mână?

Vă plac vinurile albe? Dar blonzii? Pentru a fi mai ușor femeilor în alegerea unui vin am decis să compar un anume soi din strugure cu un bărbat. Descrerile nu sunt adresate doar femeilor, unii bărbați s-ar putea regăsi. Voi începe cu vinurile (monocepaj) albe. Cum înțelegem vinul? Dacă vă plac barbații blonzi cu ochii verzi, plini de sine, băgăcioși în seama și obraznici, Sauvignon Blanc corespunde pe deplin acestei descrieri. Mai sincer decât el nu e nimeni. Chiar dacă e direct și rece, își are propriul farmec de a atrage atenția asupra lui. Savurați-l tânăr! Pentru el dragostea dureaza...

Citiți articolul

Pofta de Coq au vin asociat cu un vin bun

Coq au vin (cocoș în vin roșu) este o specialitate culinară franceză, vine mai exact din regiunea Rhône. Se consumă din septembrie până în martie, în mod tradițional, nu lipsește de pe masa sărbătorilor de iarnă. Coq au vin asocieri cu vinuri Coq au vin și vinuri. Coq au vin se pretează cu un vin roșu, complex din punct de vedere al aromelor,  cu taninurile ferme, cum ar fi Timbrus Polifonia Note 1. Taninurile sale pline și catifelate stârnesc pofta de mâncare, potrivindu-se cu carnea de cocoș moale, coaptă în vin.  De asemenea, puteți asocia Coq au vin cu...

Citiți articolul

Miros de plăcinte coapte românești și vin

Când frigul de afară ne ține aproape de focul din vatră, lângă calorifer sau chiar sub plapumă, plăcintele românești cu brânză dulce de vaci (sau poale-n brâu), brânză sarată, cu varză sau cartofi adună familia la o vorbă bună și la un pahar cu vin. Salivezi când le vezi aburind pe masa din bucătărie, iar mirosul lor de proaspăt coapte ne fac nerăbdători asemnea unor copii. Plăcinte și vin. Cu ce vin asociem plăcintele? Răspunsul e simplu: depinde de umplutură. Mai jos, vă oferim câteva sugestii utile pentru plăcintele cu brânză sărată sau dulce, varză și cartofi. Aluatul pentru...

Citiți articolul

Cotlet de berbecuț + vin

Mielul poate fi atât masculul, cât și femela care au mai puțin de 300 de zile până la sacrificare. În categoria berbecuț intră masculii castrați. Carnea de berbecuț este consumată mai ales în țările musulmane, pe când mielul – simbol al jertfei în creștinism, preferat mai mult în țările din Europa. Atât mielul, cât și carnea de berbecuț sunt bogate în acizi grași saturați. Diferența constă în timpul de gătire. Carnea de berbecuț este mai dură și mai grasă, mai puțin fragedă față de cea de miel, de aceea se recomandă marinarea acesteia. Cu ce vin asociem carnea de...

Citiți articolul

Dovleac de toamnă cu carne de vită în sos și vin

Dovlecul de toamnă poate fi găsit pe piață din octombrie până prin martie. Gătit de cei care țin o anumită dietă sau de pofticioșii de plăcinte cu dovleac, or dovlec la cuptor cu miere etc. De reținut că sunt două tipuri de dovleac de toamnă,  care diferă ușor la gust, miez și chiar culoare. Dovleacul rotund (folosit de Halloween) are o culoare mai intensă, de un portocaliu roșcat, un miez mai tare și un gust ce amintește de morcovi proaspeți, perfect potrivit pentru plăcinte, tarte, iar la cuptor își menține forma obținută la feliat. Dovleacul în formă alungită, are...

Citiți articolul

Concurs #vinlavinhappydecraciun

În perioada 24.11.2017- 16.12.2017  Vinlavin organizează un concurs  #vinlavinhappydecraciun pentru toți acei care își doresc un vin bun pentru masa de Crăciun. Urmăriți pașii de mai jos pentru a a avea mai multe șanse de vă regăsi pe lista câștigătorilor 🙂 Ce trebuie să faci?   Alege un articol sau un produs de pe Vinlavin; Distribuie pe Facebook; Folosește #vinlavinhappydecraciun când distribui materialul pentru a te putea identifica; Ai nevoie de redistruiri făcute de prietenii tăi de pe Facebook. Astfel, pentru: –  Premiul I ai nevoie de 7 redistribuiri; – Premiul II ai nevoie de 5 redistribuiri; – Premiul...

Citiți articolul

Asocieri culinare delicioase: Ravioli și vin

Ravioli, colțunași cum le mai spunem noi, sunt paste făinoase obținute din aluat nedospit (făină, apă și sare) umplute cu brânză, ricotta și spanac, ciuperci, carne sau prosciutto. Dacă dispuneți de mai mult timp puteți găti ravioli acasă, soluția cea mai ar fi să le cumpărați de la supermarket în varianta proaspetă sau uscată. În mod traditional, pentru italieni, ravioli erau umpluți cu tocăniță din carne de vită, fiind armonizate cu sos de roșii și un vin roșu. Datorită umpluturii din ravioli putem asocia aromonios aceste paste cu un vin alb, roșu sau chiar rosé. Ravioli fără de carne...

Citiți articolul

Siel – nou de la Tohani

Siel - un cupaj gradios format din 7 soiuri Lansat la deschiderea celei de-a 20-a ediție a Goodwine 2017, Siel de la Tohani are ceva unic, mai bine zis, e chiar unic în România. Un cupaj de milioane de aprecieri format din 7 soiuri atât nobile cât și  trei soiuri românești: Feteasca Albă, Tămâioasa Românească și Feteasca Regală, combinate armonios cu Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris și Chardonnay.  Siel de la Tohani e un vin alb sec cu o culoare care marchează prospețimea, un alb-gălbui cu reflexii verzui și cu o transparență strălucitoare. Tânăr, proaspăt, ademenitor. Buchetat, notele florale...

Citiți articolul

Poveastea cu vin de Halloween

De data asta, vă rog, să vă imaginați un alt scenariu pentru o petrecere de Halloween. Totul să fie o poveste modernă. Vinul, sau orice altă băutură alcoolică devine elementul cheie. Cum ați face legătura dintre Halloween, poveste și vin? În continuare, proiectăm varianta noastră de poveste pentru acest subiect.   A fost odată un vampir somelier nocturn... Într-o noapte rece, cu lună și stele, contele Dracula plictisit își zări supraveghetoarea castelului, Baba Cloanța, plecând în grabă pe coada măturii. Rămase singur. Deodată, fusese copleșit de o stare de melancolie. Chiar dacă se îndrepta spre pivniță, locul unde își...

Citiți articolul

Vinuri și Înălțimile Golan

Scurt istoric - Înălțimile Golan Înălțimile Golan, sau Platoul Golan se întinde de-a lungul Mării Galileii și a râului Yarmuk în partea de sud. Astăzi, acest platou stâncos, vulcanic, aparține statului Israel după Războiul de Șase Zile din 1967. Un ținut poziționat în partea de nord a țării. Dat fiind faptul că e o regiune foarte apropiată de o sursă de apă, importantă de alfel pentru toate statele cu care se învecinează: Iordania, Siria și Liban, în această regiune mereu s-au dus lupte. Cu alte cuvinte, cine deține controlul asupra apei are controlul în întreaga regiune. Platoul Golan poate...

Citiți articolul

Iveria. Georgia. Tvishi 2016

Georgia și vinul Denumită uneori și Gruzia, Republica Georgia din Caucazul de Sud  se bucură de o istorie impresionantă privind cultura vinului. Această regiune vinicolă este considerată cea mai veche din lume. Tot ce ține de denumirile de vinurile din Gruzia e o mare poveste legată atât de istoria acestui stat, de localități, cât și de soiurile tradiționale de acolo. Kvevri sau churi sunt acele amfore mari de lut, îngropate în pământ când sunt umplute cu vin. Aceste vase sunt folosite la fermentarea, pastrarea și maturarea vinului. Chiar dacă este o metodă tradițională folosită de milenii, astăzi, mai sunt producători care...

Citiți articolul

Unicorn Estate. Symbioz. Pinot Noir 2009

Să fie un Pinot Noir de la Unicorn! Un Pinot Noir din gama Symbioz maturat timp de 3 ani în baricul din lemn din Codrii Moldovei. O culoare cu reflexii rubinii deschide, cucerește prin aromele sale de flori de violete, acestea câștigă în complexitate prin notele delicate de vanilie și câteva condimente aromate. O structură ușor fructată, elegantă, ale căror taninuri ferme, dar fine, cuceresc bolta palatină. Aciditatea moderată alături de gradul de acool ușor mai pronunțat de 14%  creează un joc reușit al gustului. Un final catifelat, ușor fructat, combinat cu un gust condimentat. Personaj magic - Unicorn....

Citiți articolul

Cel mai mişto wine shop din Moldova

Am vizitat mai toate wine shop-urile din Chişinău şi recunosc că în puţine dintre ele m-am simţit bine. În mare parte funcționează principiul scanării vizuale, ori ești văzut drept un client sărac, neiformat deci nu mai are rostul să-și piardă timpul cu tine, ori te-au catalogat o pușculiță cu bani pentru care îți bagă toate ofertele pe gât. În mai multe dintre ele sunt angajaţi oameni care vând, la început îţi spun multe lucruri aparent frumoase, iar dacă le ceri ceva mai mult îţi zic să te uiţi pe etichetă, sau neagă. În altele, găsești și experți ce deservesc...

Citiți articolul

Timbrus Polifonia. Note#2 Rara Neagră, Malbec, Shiraz 2016

Cumpără Noua gamă de la Timbrus, lansată în această vară – Polifonia, care cuprinde un mix de cupaje denumite Note#1 (Merlot, Saperavi, Fetească Neagră); Note#2 (Malbec, Shiraz, Rara Neagră); Note#3 (Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay), cu alte cuvinte, avem în faţă două vinuri din cupaje roşii şi un cupaj alb. Polifonia, Note#2 atrage atenţia prin soiurile utilizate pentru crearea cupajului, o combinaţie întâlnită peste Prut. Nu am de gând să prezint deosebiri, pentru că nu sunt binevenite, mai mult decât atât, fiecare vin, indiferent de producător îşi are propriul stil. Polifonia Note#2 e un vin demn de admiraţie, chiar dacă...

Citiți articolul

Cotlet de porc și vin

Chiar dacă este clasificată drept „carne roșie” unii specialiști din domeniu, mai ales din Franța, consideră carnea de porc „o altfel de carne albă”, deoarce conține mai puțină mioglobină decât carnea de miel, vită și mai multă decât carnea de pui, curcan sau pește. De exemplu, carnea de purcelușii de lapte face parte din categoria – carne albă. De asemenea, în urma unor procese termice carnea își schimbă culoarea din roșie în albă. Mai multe alte aspecte privind carnea de porc vom discuta în alt articol. Cotlet de porc Cotletul de porc, ceafa de porc și mușchiulețul sunt părți mai...

Citiți articolul

Korlat Cabernet Sauvignon 2013

Vinăria Benkovac din Croaţia a fost cunoscută mai mult pentru rosé-urile sale faimoase, iar de mai bine de 10 ani reuşeste să obţină noi distincţii şi pentru vinurile roşii. Eticheta lui Cabernet Sauvignon pare mai mult un joc cu pensula înmuiată în lac de culoare violet, apoi aplicată pe sticlă, marcând astfel cifra 13 (anul de recoltă). În ceea ce priveşte vinul, Korlat Cabernet Sauvignon mi s-a părut uşor mai diferit ca stil, mai distinctiv. Roba sa de roşu rubiniu închis, cu uşoare reflexii violete deschise atrage necontenit privirea asupra sa. Olfactiv, vinul posedă un buchet intens marcat de...

Citiți articolul

Cu ce vin asociem Osso Buco?

Osso Buco este o rețetă tradițională din Italia, specifică orașului Milano, compusă din carne cu os de vițel/ vită (rasol) cu sos, de multe ori potrivită cu risotto. De obicei, este o rețetă solicitată în perioada răcoroasă și rece a anului. Această tocană italiană în varianta sa clasică poartă denumirea de Ossobuco alla Milanese. Varianta modernă – Osso Buco poate fi gătită cu legume, însă nu mai poartă denumirea de „alla Milanese”. Cumpără Osso Buco și vinul Osso Buco poate fi servit cu un vin rosé sau roșu sec, fructat, cu taninurile fine, ușor condimentat. În Italia, Osso Buco...

Citiți articolul

Château Denovi Negru de Iar 2011. Grande Reserve

Prezentare Château Denovi Iniţiatorul proiectului Château Denovi, un producător din Găgăuzia (sudul Republicii Moldova), Mold-Nord SA, s-a făcut remarcat mai mult prin cantitatea de produse distilate exportate piaţa din Rusia şi alte state din Comunitatea Statelor Independente (CSI), decât cu vinuri propriu-zise. Colecţia Château Denovi cu Negru de Iar, inclusă în categoria select Premium, vine de la numele localităţii Iargara. Cupaj catifelat Negru de Iar este un  cupaj creat din Cabernet Sauvignon 70% şi Merlot 30%, medaliat cu bronz la Decanter 2016. Nasul lansează arome generale de fructe negre coapte, cireşe amare şi prune uscate, dublate graţios de note generate...

Citiți articolul

Cât de bun e un vin vechi?

Un alt subiect pe care îl dezbatem astăzi ține de vechimea unui vin și dacă acesta poate fi servit fără a rămâne dezamăgiți. Poate fi un vin vechi bun? Răspunsul este DA, dar depinde de mai muți factori printre care: calitatea vinului, nivelul de alcool, soiul și, cel mai important, de mediul de păstrare, mai exact temperatura, expunenerea la lumină, etc. Vinul este un organism viu cu o durată de viață. Vinul tânăr este mereu mai plin, expresiv, mai intens la culoare și gust și poate avea un anumit potențial de învechire. Vin cu o vechime de 5 ani...

Citiți articolul

În numele celor  (x,y,z …) paradoxuri moldovenești

Nu știu cum se face, dar paradoxul moldovenesc a pătruns și în sectorul vinicol din Republica Moldova, afectând dezvoltarea și buna imagine a vinului din țara paralalei 47. Nu este o ironie, ci mai degrabă  o realitate acceptată și neînțeleasă pe alocuri. La începutul anului, o publicație străină a creat o hartă a consumatorilor de băuturi alcoolice din întreaga lume, plasându-i pe moldoveni chiar în topul listei. Nu știm după ce variabile (număr de locuitori, tip de alcool, sezon, an, etc. ) s-au orientat realizatorii studiului, dar unele lucruri nu prea se leagă între ele. Să-i pui pe toți...

Citiți articolul