Asocieri culinare delicioase: Ravioli și vin

Ravioli, colțunași cum le mai spunem noi, sunt paste făinoase obținute din aluat nedospit (făină, apă și sare) umplute cu brânză, ricotta și spanac, ciuperci, carne sau prosciutto. Dacă dispuneți de mai mult timp puteți găti ravioli acasă, soluția cea mai ar fi să le cumpărați de la supermarket în varianta proaspetă sau uscată. În mod traditional, pentru italieni, ravioli erau umpluți cu tocăniță din carne de vită, fiind armonizate cu sos de roșii și un vin roșu. Datorită umpluturii din ravioli putem asocia aromonios aceste paste cu un vin alb, roșu sau chiar rosé. Ravioli fără de carne...

Citiți articolul

Siel – nou de la Tohani

Siel - un cupaj gradios format din 7 soiuri Lansat la deschiderea celei de-a 20-a ediție a Goodwine 2017, Siel de la Tohani are ceva unic, mai bine zis, e chiar unic în România. Un cupaj de milioane de aprecieri format din 7 soiuri atât nobile cât și  trei soiuri românești: Feteasca Albă, Tămâioasa Românească și Feteasca Regală, combinate armonios cu Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris și Chardonnay.  Siel de la Tohani e un vin alb sec cu o culoare care marchează prospețimea, un alb-gălbui cu reflexii verzui și cu o transparență strălucitoare. Tânăr, proaspăt, ademenitor. Buchetat, notele florale...

Citiți articolul

Poveastea cu vin de Halloween

De data asta, vă rog, să vă imaginați un alt scenariu pentru o petrecere de Halloween. Totul să fie o poveste modernă. Vinul, sau orice altă băutură alcoolică devine elementul cheie. Cum ați face legătura dintre Halloween, poveste și vin? În continuare, proiectăm varianta noastră de poveste pentru acest subiect.   A fost odată un vampir somelier nocturn... Într-o noapte rece, cu lună și stele, contele Dracula plictisit își zări supraveghetoarea castelului, Baba Cloanța, plecând în grabă pe coada măturii. Rămase singur. Deodată, fusese copleșit de o stare de melancolie. Chiar dacă se îndrepta spre pivniță, locul unde își...

Citiți articolul

Vinuri și Înălțimile Golan

Scurt istoric - Înălțimile Golan Înălțimile Golan, sau Platoul Golan se întinde de-a lungul Mării Galileii și a râului Yarmuk în partea de sud. Astăzi, acest platou stâncos, vulcanic, aparține statului Israel după Războiul de Șase Zile din 1967. Un ținut poziționat în partea de nord a țării. Dat fiind faptul că e o regiune foarte apropiată de o sursă de apă, importantă de alfel pentru toate statele cu care se învecinează: Iordania, Siria și Liban, în această regiune mereu s-au dus lupte. Cu alte cuvinte, cine deține controlul asupra apei are controlul în întreaga regiune. Platoul Golan poate...

Citiți articolul

Iveria. Georgia. Tvishi 2016

Georgia și vinul Denumită uneori și Gruzia, Republica Georgia din Caucazul de Sud  se bucură de o istorie impresionantă privind cultura vinului. Această regiune vinicolă este considerată cea mai veche din lume. Tot ce ține de denumirile de vinurile din Gruzia e o mare poveste legată atât de istoria acestui stat, de localități, cât și de soiurile tradiționale de acolo. Kvevri sau churi sunt acele amfore mari de lut, îngropate în pământ când sunt umplute cu vin. Aceste vase sunt folosite la fermentarea, pastrarea și maturarea vinului. Chiar dacă este o metodă tradițională folosită de milenii, astăzi, mai sunt producători care...

Citiți articolul

Unicorn Estate. Symbioz. Pinot Noir 2009

Să fie un Pinot Noir de la Unicorn! Un Pinot Noir din gama Symbioz maturat timp de 3 ani în baricul din lemn din Codrii Moldovei. O culoare cu reflexii rubinii deschide, cucerește prin aromele sale de flori de violete, acestea câștigă în complexitate prin notele delicate de vanilie și câteva condimente aromate. O structură ușor fructată, elegantă, ale căror taninuri ferme, dar fine, cuceresc bolta palatină. Aciditatea moderată alături de gradul de acool ușor mai pronunțat de 14%  creează un joc reușit al gustului. Un final catifelat, ușor fructat, combinat cu un gust condimentat. Personaj magic - Unicorn....

Citiți articolul

Cel mai mişto wine shop din Moldova

Am vizitat mai toate wine shop-urile din Chişinău şi recunosc că în puţine dintre ele m-am simţit bine. În mare parte funcționează principiul scanării vizuale, ori ești văzut drept un client sărac, neiformat deci nu mai are rostul să-și piardă timpul cu tine, ori te-au catalogat o pușculiță cu bani pentru care îți bagă toate ofertele pe gât. În mai multe dintre ele sunt angajaţi oameni care vând, la început îţi spun multe lucruri aparent frumoase, iar dacă le ceri ceva mai mult îţi zic să te uiţi pe etichetă, sau neagă. În altele, găsești și experți ce deservesc...

Citiți articolul

Timbrus Polifonia. Note#2 Rara Neagră, Malbec, Shiraz 2016

Cumpără Noua gamă de la Timbrus, lansată în această vară – Polifonia, care cuprinde un mix de cupaje denumite Note#1 (Merlot, Saperavi, Fetească Neagră); Note#2 (Malbec, Shiraz, Rara Neagră); Note#3 (Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay), cu alte cuvinte, avem în faţă două vinuri din cupaje roşii şi un cupaj alb. Polifonia, Note#2 atrage atenţia prin soiurile utilizate pentru crearea cupajului, o combinaţie întâlnită peste Prut. Nu am de gând să prezint deosebiri, pentru că nu sunt binevenite, mai mult decât atât, fiecare vin, indiferent de producător îşi are propriul stil. Polifonia Note#2 e un vin demn de admiraţie, chiar dacă...

Citiți articolul

Cotlet de porc și vin

Chiar dacă este clasificată drept „carne roșie” unii specialiști din domeniu, mai ales din Franța, consideră carnea de porc „o altfel de carne albă”, deoarce conține mai puțină mioglobină decât carnea de miel, vită și mai multă decât carnea de pui, curcan sau pește. De exemplu, carnea de purcelușii de lapte face parte din categoria – carne albă. De asemenea, în urma unor procese termice carnea își schimbă culoarea din roșie în albă. Mai multe alte aspecte privind carnea de porc vom discuta în alt articol. Cotlet de porc Cotletul de porc, ceafa de porc și mușchiulețul sunt părți mai...

Citiți articolul

Korlat Cabernet Sauvignon 2013

Vinăria Benkovac din Croaţia a fost cunoscută mai mult pentru rosé-urile sale faimoase, iar de mai bine de 10 ani reuşeste să obţină noi distincţii şi pentru vinurile roşii. Eticheta lui Cabernet Sauvignon pare mai mult un joc cu pensula înmuiată în lac de culoare violet, apoi aplicată pe sticlă, marcând astfel cifra 13 (anul de recoltă). În ceea ce priveşte vinul, Korlat Cabernet Sauvignon mi s-a părut uşor mai diferit ca stil, mai distinctiv. Roba sa de roşu rubiniu închis, cu uşoare reflexii violete deschise atrage necontenit privirea asupra sa. Olfactiv, vinul posedă un buchet intens marcat de...

Citiți articolul

Cu ce vin asociem Osso Buco?

Osso Buco este o rețetă tradițională din Italia, specifică orașului Milano, compusă din carne cu os de vițel/ vită (rasol) cu sos, de multe ori potrivită cu risotto. De obicei, este o rețetă solicitată în perioada răcoroasă și rece a anului. Această tocană italiană în varianta sa clasică poartă denumirea de Ossobuco alla Milanese. Varianta modernă – Osso Buco poate fi gătită cu legume, însă nu mai poartă denumirea de „alla Milanese”. Cumpără Osso Buco și vinul Osso Buco poate fi servit cu un vin rosé sau roșu sec, fructat, cu taninurile fine, ușor condimentat. În Italia, Osso Buco...

Citiți articolul

Château Denovi Negru de Iar 2011. Grande Reserve

Prezentare Château Denovi Iniţiatorul proiectului Château Denovi, un producător din Găgăuzia (sudul Republicii Moldova), Mold-Nord SA, s-a făcut remarcat mai mult prin cantitatea de produse distilate exportate piaţa din Rusia şi alte state din Comunitatea Statelor Independente (CSI), decât cu vinuri propriu-zise. Colecţia Château Denovi cu Negru de Iar, inclusă în categoria select Premium, vine de la numele localităţii Iargara. Cupaj catifelat Negru de Iar este un  cupaj creat din Cabernet Sauvignon 70% şi Merlot 30%, medaliat cu bronz la Decanter 2016. Nasul lansează arome generale de fructe negre coapte, cireşe amare şi prune uscate, dublate graţios de note generate...

Citiți articolul

Cât de bun e un vin vechi?

Un alt subiect pe care îl dezbatem astăzi ține de vechimea unui vin și dacă acesta poate fi servit fără a rămâne dezamăgiți. Poate fi un vin vechi bun? Răspunsul este DA, dar depinde de mai muți factori printre care: calitatea vinului, nivelul de alcool, soiul și, cel mai important, de mediul de păstrare, mai exact temperatura, expunenerea la lumină, etc. Vinul este un organism viu cu o durată de viață. Vinul tânăr este mereu mai plin, expresiv, mai intens la culoare și gust și poate avea un anumit potențial de învechire. Vin cu o vechime de 5 ani...

Citiți articolul

În numele celor  (x,y,z …) paradoxuri moldovenești

Nu știu cum se face, dar paradoxul moldovenesc a pătruns și în sectorul vinicol din Republica Moldova, afectând dezvoltarea și buna imagine a vinului din țara paralalei 47. Nu este o ironie, ci mai degrabă  o realitate acceptată și neînțeleasă pe alocuri. La începutul anului, o publicație străină a creat o hartă a consumatorilor de băuturi alcoolice din întreaga lume, plasându-i pe moldoveni chiar în topul listei. Nu știm după ce variabile (număr de locuitori, tip de alcool, sezon, an, etc. ) s-au orientat realizatorii studiului, dar unele lucruri nu prea se leagă între ele. Să-i pui pe toți...

Citiți articolul

Vinăria F’autor. Pe urmele unui Creator

Anul trecut, în luna iulie, vizitam toate vinăriile de peste Prut. La Vinăria F’autor, am ajuns din curiozitate. Auzisem de la alţii că F’autor are vinuri albe foarte reușite, inclusiv, soiuri nobile nemaiîntâlnite prin Moldova. Convingerea mea e că Vinăria F’autor a dat lovitura nu numai cu vinuri albe, dar și cu ultimile două branduri roșii lansate. Am divagat puțin, dar revin la vinărie. Mi-am propus mai întâi să dau o fugă la sediul lor de la Chişinău că să aflu toată povestea, însă planurile mele au ajus mult mai departe decât mă aşteptăm. De la sediu am ajuns...

Citiți articolul

În vinuri sunt adăugate arome. De ce?

De multe ori lumea se întreabă de unde vin aromele din vinuri și tot adesea cred că în vin sunt adăugate arome artificiale. E un fals, un mit, un zvon răspândit de necunuscători. De unde vin aromele de cireșe, coacăz negru, prune uscate, tutun, lemn, fum etc., în vin? Chair dacă răspunsul poate fi unul cât se poate de simplu, procesul de formare ale unor arome este mai complex, trebuie să ținem cont de faptul că producerea unui vin este strâns legată de chimia compușilor organici. În linii mari, aromele unui vin pot fi împărțite în trei categorii: Arome...

Citiți articolul

Un rosé pentru serile de vară Timbrus

L-am degustat de curând şi mi s-a părut grozav, mai ales când mă gândesc că s-ar potrivi de minune unor seri de vară la terasă, picnicuri sau poate chiar la un grătar în curtea casei, cu alte cuvinte, roséurile potrivit pentru seri mai gălăgioase cu prietenii. De multe ori un rosé poate împăca mai mulți pretențioși aflați la aceeași masă.  Dar să revinim la Rosé, Timbrus – un trio din Merlot, Fetească Neagră şi Saperavi. O culoare de un rosé uşor închis, asemenea unor căpşuni coapte. Tentant. Presupun că Merlot şi Saperavi au contribuit destul pentru a-i oferi această robă atrăgătoare....

Citiți articolul

Noutăţile moldoveneşti din pahar

Scurta mea vizită în Republica Moldova a fost una plină de aventuri, dar, cu toate acestea am ţinut cont să urmăresc noutăţile dinlumea vinului din republica de peste Prut. Vinăria Timbrus a lansat 3 vinuri, seci, răcoritoare, de vară (Traminer, Viorica şi Rose, recolta anului 2016). Le-am degustat pe toate trei, iar Traminer m-a impresionat plăcut. Foarte curând vom degusta 3 cupaje roşii din colecţia Polifonia. Vinăria Zimbreni a făcut careva modificări de design privind eticheta şi s-a lansat reuşit pe piaţă. Mi-a atras atenţia Negru de Iar de la Vinăria Denovi, un cupaj echilibrat – Cabernet şi Merlot. Urmează să-l degust pe Kara Gani alb sec (Chardonnay, Aligote şi Sauvignon Blanc) şi roşu sec (Cabernet...

Citiți articolul

Silk Red Blend – Pelican Negru 2014

De data asta, mica vinărie Pelican Negru a renunţat la varianta de „bicepage”, lansând pe scenă un nou cupaj format din trei actori: Cabernet Sauvignon (40%), Malbec (40%) şi Rară Neagră (20%). Deşi vinul este o noutate, vinificatorul nu i-a modificat stilul elegant şi proaspăt. Culoare irezistibilă de un rubiniu cu tente violacee deschise. Paleta complexă şi expresivă de arome de fructe negre, coapte, precum cireşele amare, murele negre de pădure, afinele şi coacăzele negre –domină cu desăvârşire scena aromelor. De asemenea, Cabernet Sauvignon se evidenţiază, în mod individual, prin note condimentate de piper negru măcinat şi cuişoare. În duo, Cabernet Sauvignon şi Malbec reuşesc să–şi îndeplinească perfect misiunea în a oferi vinului un corp suplu cu o fructuozitate accentuată.  La rândul ei, Rară Neagră, deşi în proporţie mai mică, încheie armonios opera prin acorduri uşor mătăsoase. Aciditatea medie, în combinaţie cu nivelul de alcool de 13,5%, creează un echilibru gustativ potrivit. Postgust fructat, condimentat, cu o uşoară senzaţie de catifelat. Articol apărut în Revista Vinul.ro, nr. 105, aprilie,...

Citiți articolul

Spumante Et Cetera 2016

Producător: Et Cetera Brand: Spumante Regiune: Ştefan Vodă, Republica Moldova Soi: Glera An recolta: 2016 Concentraţie alcoolică: 12,5% A fost lansat acum o luna pe piaţă internă, dar e singurul Prosecco Extra Brut de peste Prut (vedeţi mai jos de ce fac această afirmaţie). E simultan o „noutate cu bule”, dar şi o nouă etapă marca Et Cetera. Sticlă captează atenţia prin eticheta să elegantă şideosebită, precum şi designul nemaiîntâlnit în Republica de peste Prut. Şi a fost produs prin metodă Charmat din celebrii struguri Glera. Vizual, îl putem descrie având o culoare de un galben-pal cu reflexii verzui, limpede. Perlează fin, constant şi persistent. Ritmul bulelor din pahar aminteşte de un şirag de perle mici care urmăresc ordonat şi graţios traseul unui joc cu mărgele. Note delicate de flori de şoc, pere, însoţite de câteva citrice definesc în totalitate caracterul aromatic al spumantului. Gustativ, notele de citrice sunt ceva mai evidente. Acidulaţia bine conturată, integrată şi nivelul de alcool de 12,5% oferă, spre final, un gust echilibrat. Spumă densă nu se lasă neobservată ci, mai degrabă, apreciată. Postgustul e proaspăt, rece, perfect pentru zile fierbinţi de vară şi nu numai. Spumante–noua tentaţie gustativă lichidă a anului 2016 de la Et Cetera este prezentată în ediţie limitată de numai 4000 de sticle. Articol apărut în Revista Vinul.ro, nr. 105, Aprilie...

Citiți articolul

Castel Mimi Reserva Cabernet Sauvignon 2012

Vinurile din colecția Castel Mimi Reserva (Cabernet Sauvignon sau Merlot) sunt considerate cele mai scumpe vinuri de peste Prut, prețul lor ajungând până la 40 de euro. Cabernet Sauvignon e în ediție limitată față de Merlot Reserva. Cu siguranță, vă întrebați dacă acest vin își merită banii, de aceea vă îndemn să-l degustați personal. Vizual, vinul captează atenția prin culoarea sa de un roșu rubiniu- vișiniu, cu reflexii ușor strălucitoare. Arome intense de fructe negre, dulci, coapte, dublat elegant de notele subtile ale strugurilor proaspăt zdrobiți. Un vin marcat frumos de butoiul din lemn francez care îi „transmite” o trăsătură...

Citiți articolul

Vinarii: Minis Terrios

Sotii Dan si Diana Prisacaru, fiind pusi in fata unei alegeri privind viitorul lor profesional de indata dupa ce au terminat masteratul in Dijon, Burgundia (Bourgogne) din Franta la o idee venita parca din senin, au decis sa creeze in 2013 Vinaria Minis Terrios. Chiar din primul an de la lansare s-au bucurat de admiratia amatorilor de vinuri bune, asa ca in scurt timp, celebrul vin si de altfel, primul, Merlot 2013 s-a vandut ca painea calda. „Am muncit foarte mult. Noroc de colegii de la Asociatia Micilor Producatori din Moldova care mi-au raspus la milioanele de intrebari pe...

Citiți articolul

Negru de Cainari 2007

Celebrul cupaj roșu, clasic, Cabernet Sauvignon si Merlot, Reserve, reprezinta unul din cele mai indraznete colectii ale Domeniilor Cainari. O culoare de un rosu rubiniu-deschis cu usoare tente caramizii, stralucitoare, te ademeneste s-o admiri in continuu. Receptorii olfactivi au fost cuceriti de notele de sofran, care reusesc sa domine, chiar daca aromele de fructe negre coapte insista sa i se cedeze tronul din acest cupaj. Gustul prunelor negre confiate si structura catifelata oferita de Merlot invaluie gratios bolta palatina, iar taninurile pline si odihnite ale lui Cabernet Sauvignion ravnesc sa se agate puternic de dinti. Degustarea cupajului creeaza o...

Citiți articolul

Timbrus Sauvignon Blanc 2015

  E un altfel de Sauvignon Blanc. Mult mai prietenos decât „obraznicul” soi, care nu e chair pe placul sexului frumos, mai ales cândvine vorba de celebra descriere „pipi du chat”. Îl pot caracteriza drept o explozie de arome. Ademeneşte cu o culoare de un galben asemenea unor coji de lămâi uşor verzi, dar cu reflexii strălucitoare. Nasul încânta cu flori albe, fructe dulci tropicale, acompaniate de câteva note senzuale de gutui. Dulceaţă vinului poate fi identificată şi de boltă palatină, care rămăsese frapatăde nuanţele de gutui şi flori de salcâm, toate la un loc. O aciditate naturală ce...

Citiți articolul

Categorii de articole

Articole recente

Turism la crame