Brun Domeniile Sera. Burgund Mare din Banat

Domeniile Sera

BRUN BURGUND MARE

Un Burgund Mare din Dealurile Silagiului, Banat de la Domeniile Sera. S-ar putea, pentru început, ca vinul să nu vă spună mare lucru. Auster, însă lucrurile stau diferit după ce mai stă puțin în pahar. Roșu rubiniu deschis, cu reflexii cărămizii. Nasul anunță prezență unor fructe negre, cum ar fi afinele, acompaniate de un buchet de violete. O structură reușită, echilibrată, catifelată, moale ce bucură papilele gustative cu un gust de prăjitură. Aciditatea medie reușit integrată cu nivelul de alcool de 14,2%. Cel mai mult m-a impresionat postgustul lung, care te seduce cu o senzație cremoasă vanilată.

SCURTĂ PREZENTARE

La festivalul organizat la sfârșitul lunii aprilie, la Palatul Parlamentului, am putut savura din tainele unei gustări in stil street food, după care am evadat în lumea mea, degustând o serie de vinuri românești și nu numai. Nu aveam cum să trec pe lângă standul Domeniile Sera, mai ales că au un Muscat Ottonel savuros, să nu mai zic de cremosul Brun și de condimentata Feteasca Neagră sub eticheta de Pământ Roșu. Evident că degustarea nu s-a încheiat doar la aceste vinuri de la Sera, urmând Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, etc. După ce mi-am încheiat misiunea, am mai schimbat câteva vorbe cu  proprietarul cramei, mi-am luat pliantul lor informativ și mai departe.

Pliantul s-a dovedit a-mi fi util, mai ales că mi-am programat călătoria pe Dealul Silagiului, DOC Banat, undeva pe la sfârșitul verii.

ALTE INFORMAȚII DESPRE DOMENIILE SERA

Podgoriile au fost achiziționate în anii 2000, iar replantarea viței și dezvoltarea ei a început cu anul 2007 și a durat până în 2014. În 2008 Domeniile Sera a produs primul vin. Denumirea de Sera provine de la prescurtarea numelui proprietarului Razvan Seracin, nume folosit de colegii lui de pe vremea studenției sale.

Echipamentul de vinificare a fost în permanență schimbat pentru a corespunde mereu standardelor calității și a producerii de vinuri Premium.

Podgoriile se află în Buziaș (județul Timiș), pe Dealul Silagiului, la o altitudine de 324 m și dispun de „un climat de cruțare” necesar pentru a obține vinuri cu caracter. Astăzi, Podgoria Silagiului cuprinde o suprafață de 85 ha de viță pe rod și încă 35 ha pentru replantare. De menționat că în această podgorie există o succesiune de 4-5 terase poligenetice cu aluviuni argiloase.

Domeniile Sera cultivă o diversitate de soiuri albe, însă podgoria este recunoscută datorită vinurilor senzuale oferite de  Muscat Ottonel care predomină cu 11 ha dintre care 1,5 ha cu vie plantată încă în 1966. Pe lângă Fetească Neagră cu aproximativ 7 ha, urmează Burgundul Mare (Blaufränkisch) cu 4,5 ha și alte soiuri albe precum Pinot Gris, Chardonnay, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Furmint. Printre soiuri roșii nobile din podgoria Domeniile Sera se numără Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir și Sangiovese. La capitolul soiuri românești, inclusiv pe câteva menționate mai sus, menționăm Feteasca Regală, Fetească Albă, Mustoasă de Măderat și Cadarcă care se dezvoltă pe dealul Silagiului.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!