Scurt istoric - Înălțimile Golan

Vinuri Înălțimile Golan. Prezentare. Înălțimile Golan, sau Platoul Golan se întinde de-a lungul Mării Galileii și a râului Yarmuk în partea de sud. Astăzi, acest platou stâncos, vulcanic, aparține statului Israel după Războiul de Șase Zile din 1967. Un ținut poziționat în partea de nord a țării. Dat fiind faptul că e o regiune foarte apropiată de o sursă de apă, importantă de alfel pentru toate statele cu care se învecinează: Iordania, Siria și Liban, în această regiune mereu s-au dus lupte. Cu alte cuvinte, cine deține controlul asupra apei are controlul în întreaga regiune.

Platoul Golan poate fi împărțit în trei regiuni: Partea de Sud, Centru și Platoul Superior unde se găsesc cele mai bune vinuri din Israel. Podgoriile din această zonă beneficiază de un sol din straturi de bazalt (cândva au fost erupții vulcanice) și de brize răcoroase venite dinspre muntele Hermon.

Golan Merlot 2013

Vinuri Înălțimile Golan. Vinuri din Israel 1Vinuri Înălțimile Golan, Merlot Golan: Un vin intrigant de pe Înălțimile Golan din Tărâmul Făgăduinței, cea mai nordică regiune viticolă din Israel, mi-a oferit senzația că ar fi un amestec dintre Merlot și puțin Cabernet Sauvignon. Vizual, roșu-rubiniu ușor deschis, îi trădează elegant vârsta. Când se deschide de tot, nasul bucură prin note de fructe roșii coapte, dublate de câteva fructe negre, cum ar fi cireșele dulci și prunele însă, la început, își fac apariția arome de ierburi uscate și lemn. Sec cu o aciditate relativ medie plăcut combinată cu nivelul de alcool de 14,5%. O structură moale, cu taninurile potolite, dulceagă cu urme de condimente, plăcut fructată de pomușoare roșii coapte. Un postgust cu note de fum și condimente.