Riton – soi alb, nou, din Republica Moldova

Riton

Cuprins

Cuvânt de spus

Cred că unii dintre voi ați avut ocazia să degustați, pe la diverse târguri, vinul creat din soiul Riton. În Moldova există o mică vinărie care produce Riton încă din 2018. Podgoriile acestui mic producător cuprind doar 250 de plante. Ați citit bine, plante și nu hectare. Acestea se află în regiunea Ștefan Vodă, aproape de Purcari. Riton este caracterizat de o productivitate înaltă (12t/ ha – 30 t/ha). De aceea, pentru a obține un vin de calitate, acest mic producător de Riton permite dezvoltarea a 30% din struguri per plantă.

Istoric

Riton

Denumirea de Riton vine de la vasele antice în formă de corn. Acestea erau făcute din cornul animalelor cornute, ori din ceramică sau metal. Istoricii menționează că există două tipuri de riton: conic – mai mic ca dimensiune; și riton de tip corn – puțin mai lung. Aceste vase erau destinate pentru petreceri sau alte ritualuri. De cele mai multe ori, vârful acestor coarne era modelat sub forma unui cap de animal, însă la unele civilizații găsim și câteva excepții. De exemplu, pe vechea așezare a fortăreței Erebuni (astăzi Erevan, Armenia) a fost descoperit un riton din argint care datează din sec. IV  î.e.n., vârful căruia reprezenta un călăreț ca simbol al puterilor conducătorilor din perioada regatului Urartu.

Dar să revenim la vin… Riton este un soi alb, de selecție nouă, omologat în Republica Moldova în anii 2000. Cine sunt părinții lui Riton? Pe tot parcursul documentării mele despre părinții lui Riton, m-am confruntat cu o mică contradicție. Pentru a clarifica situația, m-am interesat cine a creat soiul și am căutat studii în acest sens.

Așadar, am descoperit că unul din părinți este Villard Blanc. Acesta este un hibrid interspecific francez, creat de horticultorul Bertille Seyve cu scopul de a rezista unor boli criptogamice. Uneori, Villard Blanc mai poartă denumirea de Seyve Villard 12.375, sau doar SV12-375. În ceea ce privește cel de-al doilea părinte, în catalogul Vitis International Variety Catalogue VIVC este specificat soiul Gewürztraminer. Pe când, în alte surse, inclusiv cele realizate de creatorii soiului, se menționează că cel de-al doilea părinte ar fi Riesling de Rhin. În urma degustării, nu mi s-a părut atât de parfumat precum e soiul Viorica.

În R.Moldova, podgoriile cu Riton acoperă o suprafață de aproximativ de 137.32 ha, răspândite în regiunile viticole din centru și sud. Podgoriile sunt recomandate a fi plantate pe pante care să permită acumularea zahărului în bobițe. Majoritatea plantațiilor cresc pe soluri argiloase, la altitudini de 170-175 m, cu o înclinație a pantelor de 5-7°.

Profil aromatic

Riton este caracterizat de arome florale albe. Iasomia este cea mai evidentă, urmând perele și merele verzi, dublate de arome dulcegi. Personal, mi-a amintit de cream soda – băutura răcoritoare a copilăriei mele. Un gust mineral, proaspăt, cu o structură rotundă, bine definită. În ceea ce privește concentrația zaharurilor, aceasta ajunge la 199g/dm³, în timp ce unele cercetări din alți ani mai buni indică și valori de 210  g/dm³. Astfel, se explică și nivelul de 13,4% alcool din materia primă. De asemenea, în urma unor cercetări s-a demonstrat că Riton și Floricica (un alt soi de selecție nouă) au o concentrație în masă a acidității volatile mai ridicată comparativ cu alte soiuri noi albe, atingând valori maxime de 0,59 g/dm³. 

În cupaje, Riton ar putea fi un partener armonios. Dacă s-ar produce spumante din soiul Riton, acesta ar obține indicatori de spumare mai mici. De exemplu, durata de stabilizare a spumei ar fi de 132 s.

Zahăr
Aciditate
Alcool
Corp
Fruct

Particularități agrobiologice

Riton

Riton este un soi timpuriu, cu o rezistență medie la bolile ce țin de mană, putregaiul cenușiu, etc. Strugurele de soi alb Riton este compact, conic, aripat, de mărime medie sau mare. Acesta poate cântări până la 225g – 240g. Bobițele sunt de culoare galben-verzui, pe partea mai însorită sunt prezenți pigmenți maronii. Pulpa este suculentă, cu arome neutre și un gust plăcut.

Unele experimente făcute în condiții de laborator, sub influența forțată a unor factori de creștere, cu climă artificială, butașii de viță de vie de selecție nouă au demonstrat o activitate de regenerare a butașilor diferită, în funcție de soi. Regenerarea, în general, se referă cum își revine planta după unele condiții extreme, cum ar fi după o iarnă grea cu ger, etc. Așadar, începând cu a 14-a zi, a 21-a și a 35-a zi de dezvoltare, în funcție de soi, cercetătorii au putut clasifica capacitatea diferită de rizogeneză. În termeni mai simpli, s-a încercat să observe ce soiuri de selecție nouă și de masă dispun de capacitatea de înrădăcinare. 

Rezultatele l-au clasat pe Riton în categoria „foarte înaltă” față de Viorica, cu indicatori „medii” în a forma rădăcini puternice pentru dezvoltarea butașilor. Astfel, dinamica formării rădăcinilor și a lăstarilor, în a 35-cea zi de dezvoltare, au demonstrat pentru soiul Riton un număr de rădăcini constituit de 10,9, iar pentru soiul Viorica – 7,4 rădăcini per butaș. Soiul Riton poate rezista la temperaturi scăzute de -24°C.

Unii cercetători au încercat să demonstreze că procesul de fermentație alcoolică a mustului din Riton, în condiții normale, cu temperaturi maxime de 20°C și minime de 16°C, acesta a manifestat o fermentare mai intensă cu durată mai mică de numai 12 zile față de 20 de zile pentru soiul Viorica.

Personal, nu am înțeles de ce s-au făcut aceste cercetări, mai ales că, în sine, procesul de fermentare alcoolică nu depinde de soi sau de stilul fiecărui producător în parte. Acesta este un proces natural care poate dura în medie 5-40 de zile, în funcție de  temperatura de fermentare, de factorii biologici (pH, substanțe azotate din must, nivel de zahăr, etc.). Pe înțelesul tuturor, fermentarea alcoolică se termină atunci când mustul devine vin sec.

Ce reținem despre Riton?

  1. Acesta este un soi de selecție nouă, cel mai tânăr, mai puțin cercetat, dar cu potențial;

  2. Vinurile liniștite din soiul Riton au un caracter plin, cu o prospețime revigorantă, minerală;
  3. Riton – un vin de calitate produs în calitate limitată;
  4. Din Riton se pot crea spumante;
  5. Butașii de Riton au o capacitate înaltă de a forma rădăcini puternice și lăstari. O rădăcină puternică a plantei înseamnă și un vin cu caracter;
  6. Producători din Moldova: Gogu Winery, Mileștii Mici.

    Riton Gogu Winery poate fi găsit în România. Pentru comenzi ne contactați pe numărul afișat mai sus.

Țin să-i mulțumesc unei doamne remarcabile, de la o bibliotecă din Republica Moldova, care m-a ajutat cu informații interesante în cercetarea mea despre Riton.

Bibliografie selectivă:

  1. Știința agricolă, nr. 2/2008;
  2. Lucrări științifice: [UASM] Vol. 9;
  3. Conferința tehnico-științifică a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, 1-3 aprilie 2020, Chișinău, Republica Moldova, vol. I;
  4. Articol parte din volumul „Vinul din Mileniul III”, s.a.;
  5. Viticultura și Vinificația în Moldova Nr.4, [70].2017;
  6. Viticultura și Vinificația în Moldova Nr.6, [54].2014;
  7. Вестник древней истории, nr.04. 2003.
Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!