5 Elemente 2018 Equinox – voi l-ați degustat?

5 Elemente 2018

Până la Chișinău ...

Undeva prin martie am aflat de la producătorii Equinox despre noua recoltă pentru 5 Elemente, roșu. În aprilie, după ce-am făcut rapelul pentru vaccin, deja îmi programasem vizita la Chișinău. Chiar îmi făcusem niște planuri grozave pentru această călătorie. Unul dintre aceste planuri era să mă vad la un pahar de vorbă cu creatorul vinurilor de la Equinox, Constantin Stratan. Însă nu a fost să fie! Aveam prea multe de făcut, iar drumurile, timpul și stelele nu au fost de partea noastră. 😊 Totuși, în dimineața în care mă îndreptam spre București, am avut o surpriză plăcută de la Equinox. Mi s-au transmis niște sticluțe cu vin, printre care și 5 Elemente 2018, roșu! Mă bucurasem enorm, mai ales că se apropiau și sărbătorile pascale, iar următorul import de vinuri nu era încă stabilit.

Momentul culminant

În Duminica Învierii m-am bucurat de liniște, fără agitație, în familie! Am decis să deschid sticluța de 5 Elemente 2018 în timp ce eram prinsă de jocul de socializare Sherlock Holmes. 😊 Inițial, credeam că dacă îl voi lăsa un sfert de oră, puteam sa mă bucur de el. Însă, surpriză! Nu a fost posibil să se deschidă atât de repede! Până nu l-am pus în decantor, nu am putut să-l degust!  Nu știu ce a fost în capul meu de am sărit peste un cupaj atât de bărbătos în care 45% este Cabernet Sauvignon! Vă dați seama că taninurile mi-au dat o lecție bună despre atitudinea și abordarea unui vin serios, cu caracter! Pentru că nu aveam răbdare, după 25 minute îmi turnam deja vinul din decantor din 10 în 10 minute ca sa aflu când mă înfrupt din faimosul 5 Elemente 2018! Abia după o așteptare de 45 de minute în fața decantorului, am putut să mă bucur din plin de el.

5 Elemente 2018

Cum a fost?

Din câte știți, 5 Elemente de la Equinox în fiecare an își schimbă proporțiile dintre cele 5 soiuri, iar unul dintre soiuri este mereu înlocuit. Pentru recolta din 2017, Merlot și Malbec erau la egalitate cu 23%, urmate de Rară Neagră și Carménère, etc. De data aceasta, în recolta anului 2018, Cabernet Sauvignon este rege! Așadar, vă prezint soiurile și proporțiile pentru 5 Elemente 2018:

    I. Cabernet Sauvignion 45%;

    II. Rară Neagră 17%;

   III. Shiraz 15%;

   IV. Malbec 15%;

   V. Carménère 8%.

Vizual, vinul prezintă o culoare de un roșu rubiniu intens cu reflexe de un violaceu deschis. Opac. Nasul este dominat de note vegetale cu impulsuri condimentate. Se fac simțite niște note accentuate de frunze uscate, ciuperci, scoarță de copac, dublate armonios de niște urme de condimente dulci, cum ar fi cuișoarele. Cele mai discrete arome nu au stat mult timp fără a fi depistate. Aici mă refer la vișine și afine.

O structură complexă, robustă și echilibrată. Cu cât se deschidea mai mult, cu atât savuram din plin gustul său desăvârșit. Tabacul și câteva tușe răcoroase de mentă îmi bucurau papilele și bolta palatină. Aciditatea mi s-a părut mai evidentă, fapt pentru care vinul cucerește prin prospețimea sa delicată. Nivelul de alcool de 14,5% și se integrează perfect cu acest corp bărbătos. Un postgust lung, elegant, proaspăt.

Vinul a fost maturat în baricuri de stejar timp de 28 de luni. Cupajul este produs în număr de 3960 sticle!

Să nu vă așteptați de la acest cupaj ca fructul să dea în exces. Gemul, fructele supracoapte, fumul sau fructele confiate nu se încadrează în acest stil aproape de cel franțuzesc.

A 2-a zi am mai degustat din el. În gust am simțit niște urme delicate de parmezan… sau mi s-au părut!  În acea zi am golit sticluța până la ultima picătură! 😊

Aici găsiți un articol mai vechi despre 5 Elemente Equinox – 10 motive pentru a alege acest vin bio! De asemenea, atașez un link despre Crama Domneasca și brandul Equinox. 

Santé, mes amis!

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!