Când vorbim despre bucătăria italiană ne imaginăm în fața noastră o pizza Quattro Formaggi, niște paste cu sos de roșii, prosciutto crudo sau cafea, diverse brânzeturi fine și nu în ultimul rând, specific zonei mediteraneene – uleiul de măsline. De altfel, anul acesta, Italia a devenit campionul mondial la patiserie. Nici nu ne miră acest fapt, mai ales că Peninsula Italică are în spate o tradiție de peste 500 de ani în ale pastelor.
La conferința de astăzi organizată de Ambasada Italiei la București în parteneriat cu Biroul ICE- Agenția și Institutul de Cultură din București, în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România, dedicate bucătăriei italiene în lume, am aflat niște date interesante despre colaborarea celor două state.
De exemplu, mulți români savurează la maxim cafeaua, spumantele, vinurile albe și alte produse charcuterie aduse din Italia. Practic, în ultimii 2 ani, Italia a devenit al 4-lea furnizor de produse alimentare pentru Romania.
La capitolul vinuri, aceasta ocupa locul 3 în preferințele românilor. De asemenea, Italia devine campion mondial și la capitolul produse ambalate congelate cu implicarea unor tehnologii moderne la standarte înalte. La nivel european aflăm că Italia deține monopolul în ceea ce privește Denumirile de Origine: 315 de produse alimentare (DOP, IGP, STG) și 526 de vinuri (DOC, DOCG, IGT).
Tot în cadrul conferinței de astăzi am aflat și despre înființarea la Milano, în 1953, a Accademia Italiana della Cucina. Ulterior, în 2003, aceasta a obținut un alt statut juridic – Istituzione Culturale della Repubblica Italiana. Scopul acestui institut este să promoveze bucătăria italiană în lume prin formare și profesarea meseriei de bucătar. În discursul său, Luigi Zaccagnini, președintele Academia Italiana dela Cucina, delegația București, a relatat despre pasiunea unor bucătari români care au obținut perfermonțe notabile recunoscute în Italia și în întreaga lume. By the way, pasiunea pentru bucătăria italiană în rândurile bucătarilor români nu e chiar atât de nouă. De expemplu, în 1858 a fost scrisă o carte de rețete culinare din bucătăria italiană de către un autor român.
Așadar, în perioada 21-28 noiembrie în întreaga lume este marcată săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume. Tema ediției din acest an : „Tradiție și perspective ale bucătăriei italiene: conștientizare și valorificarea sustenabilității alimentare”. De fapt, această temă este de actualitate, mai ales că ONU în urma „Food Systems Summit 2021” care a avut loc în vară vrea să promoveze agricultura și alimentația sustenabilă în lume.
Pe lângă acest subiect, organizatorii evenimentului îndeamnă la reflectarea asupra unei serii de tematici similare precum:
- promovarea dietei mediteraneene ca model de alimentație echilibrat și sănătos;
- caracterul inadecvat al sistemului de etichetare bazat doar pe valoarea nutrițională generală a alimentelor fără a a avea o bază științifică adecvată;
- protejarea și valorificarea produselor cu denumire de origine protejată și controlată, alături de acțiuni de combatere a alimentelor contrafăcute;
- legătura dintre biodiversitate și varietate alimentară;
- promovarea vinului italian, etc.
Întrucât suntem în pandemie mai multe acțiuni din cadrul acestui eveniment au loc online sau cu participarea unui grup restrâns de persoane în baza certificatului verde de vaccinare.
Program 22.11-28.11.2021
22.11.2021
18:30 Film documentar „Food Markers – Palermo” difuzat pe rețelele de socializare ale Institutului Italian de Cultură. Documentarul prezintă mărturia semnificativă a legăturii strânse dintre teritoriu și bucătărie. Urmăriți aici: https://www.facebook.com/ItalyinRomania
De asemenea, unii operatori de servicii alimentare din marele orașe ale României livrează câtre participanții la inițiativă circa 50 de ”cutii” care conțin un kit pentru un aperitiv italian.
23.11.2021
16:00 Authentic Italian Culinary Experience with cheff Passarelli – webinar realizat în colaborare cu Metro din cadrul Gastronometro Culinary School. Bucătarii prezintă 4 rețete unei audiențe alcătuite din angajații Horeca pe întregul teritoriul României. Urmăriți aici: https://www.facebook.com/ItalyinRomania
24.11.2021
Pe parcursul zilei, Elena Greta Apostol, renumită specialistă și influencer, va crea prima rețetă video sustenabilă. Detalii pe www.dmncr.ro
18:30 Streaming, Film Documentar „Food Markets – Firenze” difuzat pe canalele media ale Institutului Italian de Cultură. Filmul reprezintă strânsa legătură dintre teritoriu și bucătărie. Etapa Florența. https://www.facebook.com/ItalyinRomania sau https://www.facebook.com/IstitutoItalianoDiCulturaBucarest
25.11.2021
10:30 – Seminar „ Viitorul dietelor tradiționale: educația consumatorului prin etichetarea alimentelor”. Un seminar online despre nutriție, cu accent pe etichetarea produselor. Eveniment organizat în colaborare cu Federalimentare și Alianța pentru agricultură și Cooperare. Vorbitori: Dr. Gabriela Berechet, Ing. Cristian Popa, prof. Luca Piretta și Dr. Andrea Ghiselli.
18:30 – Excelență italiană în produse de patiserie
Chef Federico Ferrari de la „Accademia Ambasciatori del Gusto” va realiza o rețetă proprie de desert sustenabil. Îl puteți urmări pe rețelele de socializare ale Institutului Italian de Cultură.
Pe parcursul zilei influencer, Cristina Toth va prezenta pe blogul ei www.divainbucatarie.ro o rețetă de bucătărie italiană sustenabilă.
26.11.2021
Pe parcursul zilei le puteți urmări pe Elena Greta Apostol și pe Cristina Toth cu rețete video sustenabile din Italia. https://www.instagram.com/diva_in_bucatarie și https://www.instagram.com/demancare/
18:30 Streaming, film documentar „Food Markets” – Torino. Relația Bucătărie și teritoriu din Torino. Urmăriți aici: https://www.facebook.com/IstitutoItalianoDiCulturaBucarest
27-28.11.2021 – Comunicarea social media coordonată de organizatori va continua pentru a promova bucătăria italiană în România. https://www.facebook.com/ItalyinRomania și https://www.facebook.com/ITABucarest