Concursuri internaționale de vinuri 2020. Lauri pentru Moldova

Concursuri internationale de vinuri

CÂTEVA CUVINTE…

De curând, mai mulți producătorii din Moldova au uimit o lume întreagă la primele concursuri internaționale de vinuri din acest an. Astfel, competițiile din Germania și Republica Moldova au confirmat că vinul moldovenesc merită să fie pus în lumina reflectoarelor. Prin urmare, tot ce înseamnă vinul din Republica Moldova are în spate: muncă, unitate, identitate și perseverență.

Desigur că, în acest articol, voi vorbi mai mult despre micii producători de vinuri din Moldova. De ce? Pur și simplu îmi sunt dragi. Mai ales că acum au devenit exemple pentru alți producători. Majoritatea dintre ei dau dovadă de curaj, dedicație, inspirație și flexibilitate.

Concursuri internaționale de vinuri 2020. Lauri pentru Moldova 1

18-23 FEBRUARIE 2020 GERMANIA MUNDUS VINI

La cea de-a 26 ediție a concursului internațional de vinuri MUNDUS VINI au participat 54 de țări. Membrii juriului au avut o misiune foarte grea. Ei au trebuit să aprecieze aproximativ 7.500 de vinuri degustate. Rezultatul e unul fantastic: 43 de vinuri Grand Gold, apoi 1.546 medalii Gold și 1.406 medalii Silver. 

Conform regulamentului, vinurile care au obținut în urma evaluării cel puțin 95 de puncte au fost premiate cu Grand Gold. Juriul compus din 268 de membri oferise medalia de aur pentru vinurile evaluate cu cel puțin 90 de puncte. Urmează medalia de argint acordată participanților cu 85 de puncte Parker. Evident că, potrivit politicii Mundus Vini, în această competiție juriul aprobă doar 40% din mostre pentru fiecare categorie: Grand Golden, Gold și Silver. Republica Moldova a obținut 71 de medalii cu 50 de vinării înscrise. Rezultatele indică perseverența producătorilor moldoveni de a pune accent pe calitatea vinului. Cu ajutorul Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), o implicare parțială a avut și Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova. vinificatorii de peste Prut au fost încurajați să se înscrie la acest concurs de anvergură. 

Anul acesta la MUNDUS VINI s-au înscris 16 mici producători din Moldova. Medaliile obținute indică potențialul lor atunci când vine vorba de vinurile de calitate. Mai mult, micii producători încearcă să promoveze soiurile românești, sau pe acelea selecționate pe teritoriul dintre Prut și Nistru. De asemenea, am remarcat tendința acestora de a crea cupaje senzaționale din soiuri nobile acompaniate de un soi românesc sau selecționat, și de un alt treilea – georgian.

 Atu Codrinschi și Saperavi, recolta anului 2018, medaliat cu aur – un cupaj tânăr, dar cu caracter. Codrinschi e un soi selecționat, creat în 1962 prin încrucișarea soiurilor Rară Neagră și Cabernet Sauvignon. Un soi tehnic relativ rezistent la boli criptogamice (mai multe tipuri de mucegai care afectează dezvoltarea viei), dar foarte rezistent la ger. Un gust plăcut, iar alături de Saperavi combinația devine și mai reușită. Corp mătăsos, intens, catifelat.

Novak Red Blend #2, recolta anului 2017. Vinurile de la Novak – mic producător din Găgăuzia, regiunea Valul lui Traian – dualitate dintre clasic și modern. Un cupaj creat din Saperavi, Merlot, Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră. Intens, fin, cu taninuri elegante. Postgust ușor condimentat și fructat. E singurul vin roșu cu etichetă neagră de la Novak Winery, sticla tronconică, pe care l-am degustat.

Winetage Oguz Terra Saperavi 2018 – Am degustat vinurile acestui mic producător la Vernisajul Vinului, deși nu știu prea multe despre el. Un Saperavi tânăr, cu taninurile rotunde, pline și vii. Gust impresionant de ciuperci de pădure și frunze uscate.

Bad Boys. 2017, Carpe Diem. Fetească Neagră și Saperavi – L-am degustat de curând la cursul privind asocierile culinare. A fost senzațional, mai ales că l-am potrivit cu un platou de carne de porc ușor condimentată. Domină fructele negre dulci, frunzele uscate, piperul negru măcinat.

Vinăria Poiana, Ulmu. 2018 – Fetească Neagră, Saperavi și Cabernet Sauvignon. Medaliat cu argint, cupajul lasă urme condimentate, pline cu senzații ușor dulcegi.

Leuntea Vin, Saperavi. 2018 – Nu ai cum să nu te îndrăgostești de acest Saperavi. Tânăr, plăcut și elegant. Bucură papilele gustative prin structura sa ușoară, plină de note de fructe roșii, dublate armonios de câteva impulsuri ale unor fructe negre dulci.

Desert Minis Terrios, Ice Wine. 2018 – Cred că v-am vorbit despre acest ice wine creat din struguri roșii, singurul din Republica Moldova. O robă cu tente de un rosé pudră, dominat de arome de struguri stafidiți, petale de trandafir cu câteva urme de cuișoare. O structură licoroasă, consistentă, dulce, dar cu nervi. Adică vinul are o aciditate vie, plăcută și echilibrată.

O medalie de argint a obținut și Gogu Winery cu Feteasca Albă 2019, dar pe care n-o pot descrie acum pentru că, personal, n-am reușit s-o degust. Cu siguranță, este una cu stil, proaspătă. Urmează să o întâlnim la următoarele festivaluri din România.

EURASIA WINE & SPIRITS COMPETITION 27-28 FEBRUARIE 2020

Eveniment desfășurat cu suportul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) în parteneriat cu Uniunea Oenologilor din Moldova (UOM). Toate edițiile de până acum s-au desfășurat fie în Georgia, fie în Republica Moldova.

Concursuri internaționale de vinuri 2020. Lauri pentru Moldova 2

În acest an, competiția a avut loc la Chișinău. Membrii juriului erau experți ai vinului din 13 țări. Premianților li s-au oferit posibilitatea să-și prezinte vinurile câștigătoare  în cadrul altei expoziții ce va avea loc la Moscova. La această competiție, s-au înscris în mare parte marii producători. Personal cred își propuneau să recucerească piața rusească pierdută în urma embargourilor. Pe lângă ei, s-au decis să aplice și două crame mici: Novak Winery și IM Vinum. Ambii premiați cu medalii de aur și argint.

O voi descrie pe Fetească Neagră Selection, 2018, IM Vinum – am degustat-o de nenumărate ori pe la diverse târguri din România. Să știți că vă va bucura la maxim papilele gustative. O culoare intensă de un roșu rubiniu cu tente ușor deschise. Domină arome de fructe negre dulci, precum și prunele confiate. Gust catifelat, rotund, care oferă o senzație fină cu urme discrete de frișcă. Structură complexă, echilibrată, o armonie între aciditate și nivelul de alcool. Postgust plin, lung.

error: Content is protected !!