Multe vinuri la cea de-a 10 aniversare a WOW ViniMondo

DESPRE WOW VINIMONDO

Ieri am fost invitata la Palatul Bragadiru la cea de-a 10 aniversare WOW (World of Wine) ViniMondo. La eveniment au fost prezenți producători din Lumea Nouă și Lumea Veche a vinurilor, dominând vinurile din Italia și Franța. De asemenea, invitații au avut ocazia să participe la Masterclass-uri organizate de producători precum Gaja, Inama, Ornellaia, inclusiv de Riedel Group. Spre seară, invitații s-au bucurat de un concert alături de URMA.

Multe vinuri la cea de-a 10 aniversare a WOW ViniMondo 3

În ceea ce privește vinurile, pot să vă spun că multe dintre ele au fost cu adevărat excepționale. Am decis să fac o listă cu câteva vinuri pe care le voi descrie fie în revista Vinul.ro fie aici, pe blogul meu personal. Păcat, nu am reușit să le degust pe toate pentru că erau foarte multe, iar timpul scurt.

SPUMANTE – CÂTEVA RECOMANDĂRI
La capitolul spumante, mi-a plăcut Champagne de la Billecart-Salmon, mai ales varianta Sous Bois Brut. Au urmat Champagne Agrapart & Fils și Champagne Egly-Ouriet. De la Château Fuissé mi-a atras atenția Vincent Cremant de Bourgogne Brut. Spumante din Italia: m-au surprins Franciacorta Brut Saten Contadi Castaldi și Bellavista Brut. Dacă mă întrebați de Prosecco, vi le recomand pe acelea de la Villa Sandi.

VINURI ALBE – LISTA CU „TREBUIE”
Vinuri albe seci: nu pot să trec peste aproape toată gama de Chablis de la Domeniile Christian Moreau. Vinurile din Austria, Dürnberg Fine Wine, ciudatul de Turmhof Sauvignon Blanc de la Tiefenbrunner. Să nu uit să menționez și de Vigneti di Foscarino Soave Classico.

VINURI ROȘII – OBLIGATORIU DE DEGUSTAT
Când vine vorba de vinurile roșii lista e și mai lungă: mai toate vinurile de la domeniile du Vieux Telegraphe „grands vins de Châteauneuf-du-Pape”, Cantina Renato Ratti, vinurile de la Gaja sau Podere Le Ripi Winery. Vinuriele de la Vietti s-au remarcat nu numai prin gustul lor deosebit, cât și prin eticheta creativă. Mi-au făcut cu ochiul și vinurile roșii de la Vini Franchetti, sau Luce della Vite, Travaglini, Ornellaia și Allegrini, precum și câteva vinuri din faimoasa regiune Etna.

CÂTEVA DESCRIERI DE VINURI DE LA WOW VINIMONDO
Mai jos, am ales doar câteva vinuri de la WOW ViniMondo pentru a vi le descrie. Restul vor apărea în varianta tipărită din revistă.

Tiefenbrunner Gewürtztraminer Castel Turmhof 2017

Pogdoriile aceste vinării se află la o altitudine de 300 m, în Provincia Autonomă Bolzano (Italia) – parte din lanțul muntos al Alpilor. O robă de un galben intens cu reflexii aurii. Nasul e plin de fructe tropicale: mango și ananas. Paleta de arome dulci este completată de petale de trandafir, cuișoare, litchii și miere de albine. Gustul sec, ușor mineral, complex. Notele de busuioc le-am simțit în gust pe lângă impulsurile dulcegi. Aciditate medie, reușit integrată de nivelul de alcool de 14,5%. Postgust fructat, condimentat, moale cu urme minerale.

Cantina Jerman, Chardonnay 2018

Aveam de a face cu un alb sec din nordul Italiei, regiunea Venezia Giulia. Culoarea sa de un galben pai cu reflexii verzui atrage privirile. Trezește senzația de un vin răcoritor, proaspăt. Dominat de arome florale albe, citrice și pere albe dulci. Gustul nu este revigorant, mai degrabă cu tente onctuoase, moale. Aciditatea medie reușit integrată cu nivelul de alcool de 13%. Un final plăcut, moale.

A-Mano Bianco 2018

Un cupaj alb din sudul Italiei, regiunea Apulia, creat din soiurile de struguri Fiano, Falanghina Greco și Verdeca. O culoare de un galben pai cu ușoare reflexii verzui. Olfactiv. Cu siguranță va cuceri sexul frumos pentru că e parfumat cu arome florale, în special ies în evidență caprifoiul și salcâmul. Alte note de caise și miere își fac apariția mai delicat. O structură ușoară, moale, cu o aciditate moderată și parfumată. O combinație potrivită cu nivelul de alcool de 12%. Un postgust ușor, dulceag, parfumat, plăcut.

Zingani Societa Agricola Petra 2015

Cupaj din inima Toscanei creat din Merlot, Sangiovese, Syrah și Petit Verdot. Descris de roba sa de un roșu rubiniu cu tente deschise. Nasul este dominat de fructe negre dulci, mure și coacăze, condimente, ciocolată, gem de cireșe negre dulci. Presupun că în acest cupaj domină Merlotul pentru că gustul său catifelat, suplu, impresionează. Aciditate medie combinată reușit cu nivelul de alcool de 14%. Cred că aces vin e pe placul românilor.

În galeria de mai jos găsiți poze de la eveniment.

error: Content is protected !!