Ce noutăți aduc Micii Producători de Vinuri din Moldova?

ÎN LOC DE INTRODUCERE
În luna lui Cuptor am participat la ediția de vară a Wine and Street Food Festival. Să știți că nu toată lumea a plecat în vacanță. Mii de bucureșteni și nu numai s-au bucurat de timpul liber în grădina din fața Parlamentului. În timpul zilei, mai toți se înfruptau din deliciile de la truck-urile cu street food: burgeri, paella, fructe de mare, clătite și alte bunătăți, apoi aveau ocazia să se relaxeze pe peluza îngrijită. Sâmbătă, toată lumea, de la mic la mare, era în fața marelui ecran amplasat în grădină pentru a o susține pe Simona Halep în finala de la Wimbledon 2019. Însă, odată cu lăsarea amurgului, curioșii vizitau și standurile cu vinuri.

Am trecut pe la standuri să aflu despre noutăți din lumea vinurilor. Nu puteam să nu încep ziua (care, de fapt, începea cam pe la 11:30 ) cu un spumant nedegorjat de la Panciu, apoi savuram din vinuri pe gustul meu. În ziua de sâmbătă, după finală, pe scena amplasată din interiorul Parlamentului, am prezentat vinurile Pogany, a mai făcut niște selfie cu Silvia Palașca și Rodica Druță, după care mi-am văzut de treabă la stand-ul nostru (Micii Producători de Vinuri din Moldova).

MICII PRODUCĂTORI DE VINURI DIN MOLDOVA
La standul Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova au fost prezenți reprezentanții a șapte vinării mici de peste Prut: Vinăria Dac, Carpe Diem, Gogu Winery, Domeniile Pripa, Atu Winery, Equinox, Minis Terrios și Novak Winery. La această ediție, micii producători de vinuri au venit pregătiți pentru a impresiona și a cuceri cu vinuri deosebite.

Producătorii de la Domeniile Pripa, pe lângă Fetească Neagră, Saperavi și Rară Neagră, au venit cu o Fetească Regală baricată timp de câteva luni. O culoare impresionantă, intensă, de un galben auriu, dominată de flori albe, în special de salcâm, dublate de miere. Structură plină, catifelată cu note ușor picante.

Equinox și-a lansat un nou vin, Malbec 2015, impresionant. Majoritatea vizitatorilor au fost surprinși și cuceriți de acest Malbec produs în regiunea viticolă Ștefan Vodă. Descris de o robă de un roșu rubiniu cu tente violacee, opac. O structură complexă cu arome de toamnă, frunze uscate, sol umed, trufe și tabac.

Minis Terrios a atras vizitatorii cu etichetele vinurilor cu personaje din binecunoscutele povești românești – Negru Împărat, Roșu Împărat și noutatea verii: Harap Alb – un cupaj de blanc creat din Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Vinul Harap Alb 2018 este caracterizat de arome florale, citrice și caise confiate. O structură revigorantă, perfectă pentru zilele calde de vară.

Gogu Winery a lansat varianta în alb barrique a Metaforei, creată să bucure papilele gustative din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc și Feteasca Albă, în ediție limitată de 1500 de sticle. O Metaforă de un galben pai, definită de note de mere verzi, flori albe și câteva tușe discrete de migdale. Un corp bine echilibrat, proaspăt.

Carpe Diem – colecția reprezentată prin etichetele ce provoacă emoții este completată de un vin roșu sec denumit Breaking RED un cupaj îndrăzneț dintre Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Merlot 2017, maturat în butoi francez timp de un an de zile. Dominat de fructe negre dulci, ciocolată, piper alb măcinat și urme de discrete de lemn dulce. Corp plin, cu taninurile elegante.

Atu Winery – pe lângă Viorica, vinul medaliat la IWCB 2019, producătorii au lansat un nou vin roșu sec creat din Codrinschi (soi selecționat din Republica Moldova cu încrucișarea soiurilor Cabernet Sauvignon și Rară Neagră) și Saperavi, maturat în butoi timp de 12 luni. Nu voi da prea multe detalii pentru că îmi propun să-l descriu în varianta tipărită a revistei Vinul.ro

Rosé-ul de la Vinăria Dac a adunat curioșii degustători în jurul lui, sedușii fiind de roba sa de un roz pal cu gust de fructe roșii și grape-fruit. Un rosé perfect pentru pizza!

Novak Winery vine cu o nouă vedetă savuroasă și catifelată. Este vorba de Pinot Noir 2017, descris de note de flori de câmp, impulsuri vegetale acompaniate de fructe roșii dulci. O structură elegantă, catifelată ușor condimentată.

Voi încheia prin a vă spune că asemenea evenimente gustative adună oameni, împărtășesc emoții, degustă vinuri. Sper să ne vedem cu bine în ediția din această toamnă: 27- 29 septembrie 2019!

Mulțumesc Silviei, Rodicăi și lui Daniel pentru poze!

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!