Merlot - pentru pretențioși

Un soi nobil care se împrietenește cu toată lumea care îl degustă. Merlot este al doilea cel mai plantat soi din lume după Cabernet Sauvignon. Acest soi nobil a devenit celebru datorită vinurilor cu nume grele din Bordeaux, Malul Drept al râului Gironde, podgoriile din Saint-Émilion și Pomerol, precum Petrus (un amestec din 95% Merlot și Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon). Merlot are un caracter deosebit, o delicatețe unică, fructat, mătăsos, catifelat și delicat.

Merlot și temperaturile favorabile

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 1Soiul se adaptează la diferite microclime, rezistent la temperaturi mai reci, în astfel de condiții se exprimă mai bine. Merlot din aceste regiuni răcoroase are o structură mai evidentă, cu taninurile mai vigilente, adesea fiind confundat cu Cabernet Sauvignon. În anii cu temperaturi mai scăzute, Merlot se coace mai bine față de Cabernet Sauvignon și suferă la temperaturile mai fierbinți. Temperaturile ridicate au un efect defavorabil soiului, vinul devine prea fructat cu taninurile leneșe, alcoolul ridicat, o structură prea moale, lipsită de prospețimea specifică lui Merlot. În asemenea situații, pentru ai conferi o structură echilibrată, producătorii maturează vinul în butoaie de stejar mai bine de 2 ani.

Aromele și gustul lui Merlot. Descriere generală

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 2Nasul este complex, generos în fructe negre coapte (mure, coacăz negru, prune, cireșe), gem de zmeură, note de flori de violete sau alte ierburi, smochine, frunze uscate, sol umed. Dacă vinul a fost baricat notele de prune confiate sunt mai pronunțate, urmate de cele de cacao, cafea, ciocolată și tutun.

Gust cărnos, dar catifelat. Aciditate medie, aceasta iese în evidentă doar când vinul este tânăr. La maturitate Merlot oferă o textură suavă, o paletă gustativă complexă, elegantă și cu stil.

Merlot în cupaje

Chiar dacă are un caracter fin, delicat, în cupaje aceste trăsături devin dominante acoperind caracterele corpulente, astringente, impetuoase și robuste ale unor soiuri precum Cabernet Sauvignon, Malbec sau Saperavi.

Merlot de la Vinaria DAC

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 3Roșu rubiniu cu reflexii ușor deschise. În nas sunt prezente prunele uscate dublate frumos de niște cireșe negre coapte și câteva note discrete de zmeură. Sec, catifelat cu o aciditate medie. Chiar dacă taninii sunt mai ,,leneși”, aceștia reușesc să se țină timp îndelungat de dinți. Aromele de cireașă amară bucură și bolta palatină, nu numai nasul. Chair dacă nu este indicat pe etichetă, presupun că vinul a fost maturat minim 6 luni în butoaie de stejar nou. Discretele note de lemn proaspăt oferă o senzație de parcă ai savura o prăjitură cu ciocolată. Un postgust plăcut.

Merlot - asocieri culinare

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 4Merlot poate fi asociat cu o gamă largă de gusturi și arome culinare. Pentru vinurile suple alegeți un platou cu aperitive, paste, pizza, grătare cu diferite tipuri de carne sau legume la tigaie. Un Merlot mai corpolent și impetuos se pretează cu carne roșie. Merlot trecut prin timp cu un postgust ușor picant se potrivește cu carne de pasăre, ciuperci și carne roșie.