De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile?

Merlot – pentru pretențioși

Un soi nobil care se împrietenește cu toată lumea care îl degustă. Merlot este al doilea cel mai plantat soi din lume după Cabernet Sauvignon. Acest soi nobil a devenit celebru datorită vinurilor cu nume grele din Bordeaux, Malul Drept al râului Gironde, podgoriile din Saint-Émilion și Pomerol, precum Petrus (un amestec din 95% Merlot și Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon). Merlot are un caracter deosebit, o delicatețe unică, fructat, mătăsos, catifelat și delicat.

Merlot și temperaturile favorabile

Soiul se adaptează la diferite microclime, rezistent la temperaturi mai reci, în astfel de condiții se exprimă mai bine. Merlot din aceste regiuni răcoroase are o structură mai evidentă, cu taninurile mai vigilente, adesea fiind confundat cu Cabernet Sauvignon. În anii cu temperaturi mai scăzute, Merlot se coace mai bine față de Cabernet Sauvignon și suferă la temperaturile mai fierbinți. 

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 1

Temperaturile ridicate au un efect defavorabil soiului, vinul devine prea fructat cu taninurile leneșe, alcoolul ridicat, o structură prea moale, lipsită de prospețimea specifică lui Merlot. În asemenea situații, pentru ai conferi o structură echilibrată, producătorii maturează vinul în butoaie de stejar mai bine de 2 ani.

De ce Merlot este vinul prieten cu toate gusturile? 2

Aromele și gustul lui Merlot. descriere generală

Nasul este complex, generos în fructe negre coapte (mure, coacăz negru, prune, cireșe), gem de zmeură, note de flori de violete sau alte ierburi, smochine, frunze uscate, sol umed. Dacă vinul a fost baricat notele de prune confiate sunt mai pronunțate, urmate de cele de cacao, cafea, ciocolată și tutun.

Gust cărnos, dar catifelat. Aciditate medie, aceasta iese în evidentă doar când vinul este tânăr. La maturitate Merlot oferă o textură suavă, o paletă gustativă complexă, elegantă și cu stil.

Merlot în cupaje

Chiar dacă are un caracter fin, delicat, în cupaje aceste trăsături devin dominante acoperind caracterele corpulente, astringente, impetuoase și robuste ale unor soiuri precum Cabernet Sauvignon, Malbec sau Saperavi.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!