5 cărți despre vin pentru începători și curioși. Recenzii

5 carti despre vin

CUPRINS

Am decis să recomand 5 cărți despre vin pasionaților de vinuri, începătorilor sau chiar persoanelor care vor să facă un cadou mai special. Cărțile recomandate mai jos sunt ușor de citit, iar informațiile utile pot servi drept surse de orientare în arta degustării vinului. Pe toate aceste 5 cărți despre vin le-am ales cu grijă, câteva fiind editate în engleză și franceză. 5 cărți despre vin prezentate în ordinea complexității și a originalității:

5 carti despre vin

LE VIN C'EST PAS SORCIER. OPHÉLIE NEIMAN, 2017

(„Vinul nu este un vrăjitor” – trad. rom.) Un titlu bun pentru o carte mai sofisticată, cu ilustrații care vin să te învețe despre vin. Totuși, această carte, destul de stufoasă, e mai degrabă un curs interactiv despre vinuri. Imaginar, fiecare capitol este prezentat de un anumit personaj. De exemplu, Juliette se pregătește pentru o petrece sau o cină romantică și ne informează despre ce ar trebui să știe când deschide o sticlă, analiza dopului, decantarea vinului, etc. Gustav ne învață cum să degustăm un vin și ce termeni trebuie să folosim la descrierea lui.

Hector participă la producerea vinului, iar Caroline vizitează diverse regiuni viticole din Franța și alte câteva din întreaga lume. Clementine vrea să devină un adevărat somelier, așa că studiază asocierea culinară. Ultimul personaj e Paul și acesta ne ajută cu informații utile cum să cumpărăm un vin.

La final, cititorului i se propune să completeze un test ușor cu câte 10 întrebări formulate de fiecare personaj.

LES CÉPAGES SÉBASTIEN DURAND-VIEL, DAVID COBBOLD

(„Soiurile de struguri” – trad. rom.) din seria Ecole Hachette Du Vin, 2015, ediție în limba franceză. Personal, recunosc că ghidul respectiv reprezenta o mică biblie despre soiurile nobile din Franța, Italia, Spania, etc. Nu sunt trecute toate soirile din întreaga lume. Autorii au pus un accent mai mare pe soirile nobile din Franța și câteva mai importante din alte țări. Informația este prezentată ca să fie ușor de memorat, cu ilustrații care descriu anumite arome, regiuni. Fiecare soi trecut în carte include puțină istorie, informații despre regiunea unde este răspândit, sinonimele acestuia, asocieri culinare, descriere vizuală, olfactivă și gustativă. 

carti despre vin

Soiurilor mai puțin cunoscute le sunt dedicate maximum două pagini, pe când giganții sunt descriși în patru pagini. Cei din urmă, în unele cazuri, au fost prezentați în varianta spumante și rose. O recomand cu drag tuturor curioșilor pasionați de soiurile nobile. Cartea se poate comanda pe amazon.fr.

5 cărți despre vin pentru începători și curioși. Recenzii 5

WINE FOLLY. THE ESSENTIAL GUIDE TO WINE. MADELINE PUCKETTE, JUSTIN HAMMACK, 2015

Un ghid schematic, un pic mai sofisticat decât cel menționat mai sus. Cartea mi-a fost adusă direct din SUA, norocul meu 😊. Ne putem informa din acest ghid despre temperatura de servire, tipurile de pahare folosite la degustări, păstrarea vinurilor și o variabilă de preț în funcție de soi. Pairingul este prezentat pe segmente, cum ar fi brânza și vinul, tipurile de carne și vin, legume, etc.

Cele mai importante regiunile viticole au fost descrise mai amplu. Soirile sunt catalogate în dependență de corpolența lor: de la light, medium și full bodied. Nu sunt făcute descrieri. Cartea conține date inserate în multe grafice, câteva ilustrații simple ale unor fructe și cam atât. Ne este explicat schematic cum este produs unu anumit tip de vin: alb, roșu, rose, inclusiv spumantele. Mai mult, câteva pagini sunt dedicate vinurilor licoroase dulci, cum ar fi sherry, madeira, sauternais, etc. Există și varianta tradusă în limba română: „Enciclopedia vinului” de la Editura Baroque Books and Arts.

VINUL DE LA STRUGURE ÎN PAHAR. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE VIN. JENS PRIEWE, 2015

Dacă până acum v-am prezentat cărți cu informații dominate de ilustrații, lucrarea lui Priewe e plină de imagini, fotografii calde din anumite regiuni viticole, etc. Informația este bine structurată așa încât orice începător să înțeleagă și să rețină lucrurile cele mai importante despre vin.

Pe lângă regiuni, este descris, mai amplu, procesul de vinificare al vinurilor albe, roșii și cel al spumantelor. Găsim pagini dedicate vinurilor licoroase, ceva istorie și despre ce reprezintă ampelografia. Alte capitole descriu accesoriile importante, defectele vinului, depozitarea și cum degustăm un vin: arome, gust și structură.

carti despre vin
5 cărți despre vin pentru începători și curioși. Recenzii 6

EXPERT ÎN VIN ÎN 24 DE ORE. JANCIS ROBINSON 2016

O cărticică pe care am citit-o într-o oră. S-ar putea să o citiți cu creionul în mână, pentru a înțelege unii termeni sau pentru a face câteva notițe legate de regiunile viticole, sau alte curiozități. O recomand tuturor, chiar și pentru acei care au citit mai mult de 5 cărți despre vin.

Sănătate și vin!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on vk
VK
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!