Fiind inspirată de harta celor 84 de culori ale vinului franțuzesc, m-am gândit să fac o hartă asemănătoare și pentru vinul moldovenesc. Desigur, fără a divaga prea mult de la culorile pe care le întâlnim în descrierea obișnuită a unui vin. Denumirile le-am luat atât din limbajul arhaic folosit până în prezent în Moldova, cât și din natura care bucură ochii și sufletul nostru din plin. De fapt, mărturisesc că emoțiile pozitive, care de regulă dau culoare vieții, m-au ajutat să conturez această hartă. Prin aceste denumiri de culori am descoperit un alt frumos care se ascunde în graiul strămoșesc.
Care sunt culorile vinului moldovenesc?
Vinurile albe
Prin această hartă a culorilor vinului moldovenesc am încercat să înlocuiesc vechea descriere de: „galben pai cu reflexii verzui” sau, „galben lămâie”, „alb transparent”, „galben chihlimbariu”, etc. cu denumiri mai cunoscute și folosite în vorbirea curentă. Adică, acele denumiri care trezesc emoții, amintindu-ne de ceva plăcut din viața noastră.
Să le luăm pe rând.
- Flori de salcâm – Aceste flori albe sunt delicat marcate de niște fibre verzui. Mireasma florilor de salcâm ne trimite undeva lângă o pădure, departe de agitația urbană. De aceea, am asociat această culoare cu un vin alb, sec, tânăr și parfumat. Datorită buchetului intens de flori albe, acest vin îți fură un zâmbet de bucurie.
- Florile Dalbe – Mi-am imaginat că acest cuvânt ar putea fi comparat cu un vin alb, sec, de un galben-pai transparent. Echilibrat în arome.
- Ie – portul național. Am dat această denumire pentru vinurile albe seci, de un alb transparent cu arome discrete. Îndrăznesc să atribui această culoare vinurilor albe mai puțin parfumate din regiunea Codru.
- Ament – sau mâțișorii, bobocii de la salcie care sunt în plină inflorescență galbenă. Am asociat această denumire cu culoarea spumantelor albe moldovenești.
- ase vechi.
- Fusul de aur – elementul multor povești românești. Culoare de galben intens, auriu. Specific vinurilor licoroase albe.
- Galbenă gutuie – fructul parfumat al toamnei. Culoare specifică vinurilor albe mai vechi, de 3-5 ani. Mai ales pentru soiurile Chardonnay, Rkatsiteli, Fetească Regală.
- Sânziene – Când aproape se trec, florile de sânziene capătă o culoare mai galben auriu închis, de chihlimbar. Denumire atribuită vinurilor orange.
- Arămiu – Cu referire la vinurile albe învechite, în special cele licoroase vechi.
Vinurile rosé
La capitolul vinurilor rosé am înlocuit culorile tipice, folosite în descrierea vinurilor, cu denumiri ce trezesc amintiri frumoase din trecut. Amintesc că nici aici nu m-am îndepărtat de la culorile de bază specifice rosé-urilor: „foiță de ceapă”, „somon”, „pudră”, sau „cireașă”.
- Apus de soare – cu referire la rosé -urile tipice asemănătoare culorii „foiței de ceapă”.
- Bujori în obrăjori – echivalentul lui rosé pudră. Culoare specifică pentru vinurile rosé create din cupaje.
- Șerbet de trandafir – amintește de culoarea somonului.
- Stacojiu – rosé-uri intense, parcă ar avea reflexii de roșu aprins. Pare a fi a un roz coral. Culoare apetisantă.
Vinurile roșii
Caracteristica generală a vinurilor roșii moldovenești constă în caracterul lor plin, rotund și plin de fruct. Vinul roșu mereu cucerește nu numai gustativ, dar si vizual. Aș atribui vinului roșu moldovenesc mai multe culori, dar m-am limitat la câteva mai importante:
- Cireșar – Cuvântul ce ne trimite cu gândul de luna fructelor adorate în copilărie. Însă, revenind la vin, consider că această culoare poate fi „atribuită” vinurilor roșii mai deschise la culoare.
- Inimă de foc – Specific vinurilor tinere, mai puțin corpolente, dar care cuceresc prin prospețimea lor. Denumirea culorii m-a dus cu gândul la cea mai secetoasă regiune viticolă din Moldova: Valul lui Traian, partea estică (Stepa Bugeacului).
- Pana Corbului – cu referire la vinurile intense, tinere și pline de fruct. M-am gândit să atribui această culoare vinurilor roșii din regiunea Ștefan Vodă (cunoscută prin celebra microzonă Purcari).
- Purpuriu – Specific vinurilor tinere, a cărui culoare violacee îi dă în vileag intensitatea. Deseori aceste vinuri au note de struguri copți.
- Sângeriu – Culoare atribuită vinurilor roșii dulci.
- Negru de Mălin – Personal ador fructele de mălin, iar limba mereu îmi rămâne vineție. Asociez această culoare cu vinurile elegante, echilibrate cu arome de fructe negre dulci, cum ar fi afinele și coacăzele negre.
- Roșu Tuciuriu – În această categorie am inclus vinurile grele, corpolente, pline, în care pruna confiată, tabacul și condimentele devin cele mai evidente.
- Roșu de Măceș – Ca să fiu mai specifică, e vorba de roșul fructelor de măceș după îngheț. Cred că ați observat și singuri că atunci fructele de măceș își pierd din culoare și devin mai moi. La fel se întâmplă și cu vinul vechi – odată cu timpul își pierde din intensitate, corp și arome.
Sper că v-a plăcut noua hartă despre culorile vinului moldovenesc!