Cât de bun e un vin vechi?

vin vechi

Un alt subiect pe care îl dezbatem astăzi ține de vechimea unui vin și dacă acesta poate fi servit fără a rămâne dezamăgiți.

Poate fi un vin vechi bun? Răspunsul este DA, dar depinde de mai muți factori printre care: calitatea vinului, nivelul de alcool, soiul și, cel mai important, de mediul de păstrare, mai exact temperatura, expunenerea la lumină, etc.
Vinul este un organism viu cu o durată de viață. Vinul tânăr este mereu mai plin, expresiv, mai intens la culoare și gust și poate avea un anumit potențial de învechire.

VIN CU O VECHIME DE 5 ANI +
Un vin matur, în dependență de soi, trecut de o anumită vârstă (de exemplu 5 ani) pare mai potolit în gust și culoare, devine echilibrat, plăcut și delicat cu papilele gustative.

VIN CU O VECHIME DE 10 ANI +
Vinul mai vechi de 10 + (mă refer la vinurile liniștite, seci) la rândul lui, păstrat în condiții cu o ușoară umiditate, ferit de oscilațiile de temperatură sau ferit de zgomot sau vibrații, poate fi un vin frumos îmbătrânit care dezvoltă arome senzuale cu un postgust delicat. De regulă, un vin vechi lasă sedimente, ceea ce înseamnă că la deschidearea unei astfel de sticle se va turna cu grijă. În general, este recomandat ca vinurile vechi, roșii să fie servite în perioada rece a anului.

VIN CU O VECHIME DE 20 ANI +
Vinurile licoroase dulci, în condiții optime de păstrare, nu-și schimbă atât de mult gustul, în unele cazuri alcoolul poate fi mai accentuat. Vinurile licoroase vechi pot fi păstrate pe o durată mai lungă de timp (20+ ani).

Un vin vechi își schimbă coloarea treptat, astfel, vinurile albe cu potențial de învechire capătă nuanțe închise, caramelizate, iar cele roșii nuanțe mai deschise, cărămizii.

Crearea unei vinoteci personale cu vinuri mai vechi ar trebui bine gândită, iar uneori aceasta înseamnă câteva investiții. Trebuie să evităm casarea vinurilor. Oscilațiile de temperatură stresează vinul, iar temperatura ridicată îl îmbătrânește. De aceea, să nu ne fie de mirare că degustăm un vin oxidat atunci când îl păstrăm în condiții nepotrivite (poziție verticală, temperatură de cameră, depozitat în dulap). În cazul în care doriți să păstrati vinul în frigider, este recomandat să nu setați temperatura sub 6-7 °C.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!