Ce inseamna terroir? Scurta prezentare a notiunii de terroir

terroir
Pe scurt

Cred ca vi s-a intamplat de mai multe ori sa aveti senzatia ca un anume vin dintr-un soi tipic de strugure are ceva diferit fata de un de alt vin din alta tara sau de la un alt producator. Cu siguranta considerati ca secretul e la producator, dar va asigur, aportul lui este mic fata de ceea ce poate oferi natura.

Ce inseamna terroir? Un strugure ascunde in el expunerea la soare de pe o anumita panta cu anume unghi, clima sau microclima, solul si chiar sistemul de drenare, toate acestea alcatuiesc asa numitul terroir. „Terroir”-ul (un termen francez) este definitoriu fiecarei podgorii, in caz contrar el nu ar exista.

Daca e sa tragem o privire pe harta lumii, vom obseva ca vita de vie se dezvolta foarte bine in centura latitudinii de 30-50 de grade atat in emisfera Nordica, cat si cea Sudica. Strugurii rosii adora caldura, cu exceptia pretentiosului Pinot Noir care prefera o clima racoroasa. Solul este foarte important pentru ca ofera un caracter vinului. In sine, vita de vie e o planta ,,ciudata’’, avand toate conditiile ea isi concentreaza toata energia in frunze si tulpina, iar cele mai bune vinuri, de fapt, sunt soiurile care cresc pe cele mai uscate soluri.

Soluri calcaroase (Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Meunier, Chenin Blanc, Pinot Noir, Gamay etc), soluri argiloase usor nisipoase (Cabernet Franc, Merlot, etc), soluri stancoase, pietroase, de granit sau sisturi (Riesling, Shiraz, Saperavi, Viogner etc.), solurile cenusii, sarace in substante nutritive din tara noatra sau din Republica Moldova sunt potrivite pentru vita de vie. Solurile fertile precum cernoziomurile (cu exceptia celor carbonatice) sunt potrivite pentru cereale si alte culturi, fara a include vita de vie.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!