Cum alegem un vin? Ce trebuie să reținem?

Cum alegem un vin

Cum alegem un vin? Alegerea unui vin pentru un cadou sau pentru un anume eveniment poate deveni dificilă în condițiile în care tema vinului nu presupune un anumit interes, ci mai degrabă, o poftă de ceva nou.

Cum de fapt poate alege vinul un necunoscător? Pe ce criteriii se bazează? Apelează la recomandări ori merge pe principiul alegerii vizuale? Pentru a răspunde la aceste întrebări ne-am axat pe analiza obervației dintr-o perspectivă a comportamentului uman. Cum alegem un vin?

De exemplu, 3 prieteni (2 băieţi și o fată) într-un supermarket, la raftul de vinuri, alegând o sticlă cu vin cadou. Mai întâi, vor fi nedumeriţi, apoi vor căuta ceva care să-i atragă vizual. Unul va căuta un anumit brand auzit de undeva, altul va alege obligatoriu un vin roşu și un nume de care a fost impresionat, iar domnișoara va alege, la fel, după etichetă, să fie ambalat frumos, oprindu-se la culoarea vinului, de cele mai multe ori la un rosé. Un lucru pe care îl vor face toți cei trei actori implicați în experiment ține de prețul sticlei, vor încerca să nu depășescă o anumită sumă. Astfel, vom deduce următoarea variabilă: alegerea vizuală și emoțională.

Cumpărăm ce văd ochii

Multiplele sticluțe aranjate frumos în supermaket ne pot ameți și nedumeri concomitent. Și pentru a nu sta ore întregi vom trece repede cu ochii peste singur raft și ne vom opri la etichetele colorate, elegante, cu diverse imagini sau ne vom opri la mesajele cu un anumi impact emoțional. Evident, vom cerceta eticheta și informațiile de pe ea, despre soiuri, anul de recoltă, asocierile culinare și chiar despre producător.

Stereotipuri

1. Ce preferă el/ea?

  • Bărbaţii preferă vinul roşu sec.  Să zicem că e un adevăr, dar incomplet. Sunt bărbaţi care preferă vinuri albe, demiseci şi chiar licoroase, dulci. Dacă doriti să luati o sticlă cu vin, cadou unui bărbat, ar bine să-l întrebați discret sau chiar direct despre preferințe. De reținut, un vin impresionează prin gust și postgust.
  • Femeile preferă vinuri dulci licoroase, indiferent de culoare. La capitolul vinuri seci, o femeie va alege un vin alb pentru că e mai ușor. Realitatea e alta, femeile preferă diverse tipuri de vinuri, începând de la dulci până la roşii seci, corpolente, totul depinde de gusturi personale și temperament.
Cum alegem un vin? Ce trebuie să reținem? 1

2. Raportul preț – calitate

Să spunem lucrurilor pe nume, vinurile între 10 – 15 lei per sticlă nu sunt de calitate, mă îndoiesc că ar fi un vin acolo. Un vin relativ ok începe de la 30 lei în sus.
Producătorii mari fac vinuri reușite. Un adevăr relativ. De obicei, marii producători pun accentul pe cantitate și cam uită de clienți și calitatea produsului lor. În schimb, micii producători vor să-și câștige clienții și vor avea alte standarde de calitate.

Cum alegem un vin? Ce trebuie să reținem? 2

3. Asocieri culinare

Vinul alb sec merge cu pește, vinul roșu merge cu carne. Adevărat, dar nu în totalitate. Vinurile albe seci se potrivesc nu numai cu pește sau alte delicii din legume la cuptor, dar și cu carne albă, cum ar fi cea de pui sau de porc. La fel, peştele poate fi servit şi cu un vin roşu sec, un somon se pretează perfect cu un Pinot Noir, pentru că acest vin are o structură ușoară. Carnea roşie, de miel, berbecuţ, vită, mânzat şi vânat se potriveşte cu un vin roşu sec, rotund, corpolent.

Mitul vinurilor vechi de colecție

Un vin vechi de colecție din care puteți savura cu plăcere și înțelege ceva, poate fi un vin de mii de euro din afară, sau un vin mai ieftin pe care îl puteți cumpăra în lei româneşti. Alegeți un vin roşu, păstrat în condiţii bune (rafturile din supermarket nu oferă condiţii în acest sens) cu o durată de viață între 7-10 ani. Vinurile dulci, licoroase, roşii sau albe (datorită nivelului de zahăr şi de alcool de peste 16%) rezistă în timp, iar unele pot ajunge până la 30 ani. Alteori, vinurile vechi de colecţie sunt procurate de dragul unui brand, nume care trezesc anumite emoții, dar nu pot fi băute.

Recomandări

Vă îndemnăm să degustați un vin, cel puțin veți putea face diferența. O etichetă grozavă nu garantează că vinul ales ar fi bun. Când cumparați un vin alb sau rosé, fiți atenți la anul de recoltă. Vinul alb, proaspăt, nebaricat (care nu a stat în butoi un anumit timp) va avea durata de viaţă de un an, iar cele baricate până la 5 ani. Vinurile rosé au o durată de viața de 3 ani, după care își vor pierde din arome şi gust. Vinurile roşii, cu un potențial de învechire, pot crea senzații tari după 4-6 ani de la anul de recoltă.

Cereți sfaturi de la cineva care știți că e în măsură să vă răspună.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!