Montepulciano d’Abruzzo – vinul italian cu stil, gust și inspirație

Montepulciano d’Abruzzo

Cuprins

Regiunea Montepulciano d'Abruzzo

Montepulciano d’Abruzzo este un vin roșu italian creat din strugurii Montepulciano, soi specific acestei zonei – centrul estic al Italiei, regiune scăldată de Marea Adriatică. Rădăcinile lui Montepulciano d’Abruzzo este Val Peligna, soi datat încă din secolul XV-lea. Montepulciano este al doilea cel mai plantat soi de strugure din Italia. A nu se confunda cu vinul Vino Nobile di Montepulciano – un vin din Toscana creat din Sangiovese.

Montepulciano

Deși e o zonă muntoasă a Italiei, totuși în Abruzzo vița-de-vie (aproximativ 36 000 de ha) se dezvoltă minunat. Pare ciudat, dar Abruzzo este singura regiune din Italia unde se permite îmbutelierea vinurilor în afară. Regiunea este împărțită în patru subregiuni/provincii viticole (Teramo și comuna Controguerra; Chieti; Pescara; L’Aquila) și mai multe microzone.

Terroir-ul este destul de complex, începând de la soarele generos și briza mării, sau aerul răcoros venit dinspre munți, altitudini, versanți, până la diverse tipuri de soluri prielnice pentru dezvoltarea armonioasă a viței-de-vie.

Clima mediteraneană este una specifică de coastă, în timp ce clima continentală este caracteristică regiunii din proximitatea masivului Abruzzo din Gran Sasso, considerat cel mai înalt punct din această zonă.

 Cu cât podgoriile sunt amplasate mai sus de nivelul mării, cu atât vinurile sunt mai bune, au caracter și definesc arealul Abruzzo.

Aerul răcoros venit dinspre munți joacă un rol semnificativ în modelarea temperaturii, formând în unele subregiuni microclimate unice, și aici ne referim la Teramo, Colline Teramane. Aici întâlnim variații diurne de temperatură, mai exact, atunci când diferența dintre temperaturile ridicate din timpul zilei și cele joase din timpul nopții au un impact semnificativ asupra calității strugurilor. Astfel, în timpul zilei, temperaturile ridicate favorizează acumularea zahărului în bobițe, iar temperaturile scăzute din timpul nopții păstrează nivelul de aciditate. În ceea ce privește solurile, acestea sunt diverse în funcție de microzone: soluri argiloase, nisipoase, calcaroase, pietroase și roșii.

Cele mai plantate soiuri de struguri din regiunea Abruzzo sunt: Montepulciano 65% (Montepulciano d’Abruzzo); Trebbiano 12%; Picorino 8%; Pinot Grigio 3%; Sangiovesse și altele în proporții mai mici.

Abruzzo DOCG:

Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane

Abruzzo DOC:

Abruzzo, Cerasuolo d’Abruzzo, Controguerra, Montepulciano d’Abruzzo, Ortona, Terre Tollesi, Trebbiano d’Abruzzo, Villamagna.

Abruzzo IGT:

Colli Aprutini, Colli del Sangro, Colline Frentane, Colline Pescaresi, Colline Teatine, Del Vastese, Terre Aquilane/Terre de L’Aquila, Terre di Chieti.

Subregiuni viticole din Abruzzo

Abruzzo harta
  • Provincia Teramo și comuna Controguerra. Controguerra caracterizată de coline îndreptate în interiorul provinciei Teramo. Geografic, Controguerra  este o zonă descrisă de râuri și temperaturi mai calde. Din 1996, Controguerra a devenit regiune cu Denumire Controlată (DOC) și tot aici este permisă plantarea soiurilor non-italiene, cum ar fi Chardonnay, Merlot, Riesling, etc. De multe ori, vinul Montepulciano d’Abruzzo de Controguerra este în cupaj cu Merlot, Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon. 
  • Colline Teramane DOCG este situată foarte aproape de provincia Teramo și cuprinde Val Vibrata, Val Tordino și Val Vomano. Aici domină solurile roșii și temperaturile calde. Vinurile din această microzonă sunt opace, dense, și cu taninuri puternice.
  • Provincia Chieti – o zonă mai răcoroasă, cu soluri mai pietroase, regiunea se extinde în sud cu Vasto și spre est cu Ortona. Aproape 75% din producătorii din regiunea Abruzzo se află în această subregiune.
  • Provincia Pescara – se împarte în două subregiuni: partea de nord definită de pante îndreptate spre mare și cea de sud cu un climat mai răcoros.
  • Provincia L’Aquila – aici viticultura este posibilă doar în zonele cu un climat mai temperat.

Montepulciano d'Abruzzo Day la București

Pe 1 februarie 2019, Club Sommelier Romania a organizat Ziua Montepulciano d’Abruzzo la București. La eveniment au fost prezenți reprezentanții și importatorii de vinuri italiene în România, jurnaliști și mulți curioși sau îndrăgostiți de vinul italian, în special de Montepulciano d’Abruzzo. Dat fiind faptul că prin anii 1990, Montepulciano d’Abruzzo a fost primul vin italian ajuns în spațiul românesc, fiind îndrăgit de români, organizatorii s-au gândit că ar fi o idee frumoasă de a acorda o atenție deosebită acestui soi. Mai jos, am descris vinurile Montepulciano d’Abruzzo de la diverși producători care m-au impresionat prin ceva.

Janu Montepulciano d’Abruzzo Jasci & Marchesani 2014 (Provincia Chieti)

Roșu rubiniu intens, cu tente violacee. Domină aromele de piper negru măcinat, dublat de senzații ușoare de fructe negre dulci. Gustul însă vine cu o surpriză, am simțit urme de brioșe cu rom sau ceva ce îmi amintește de un cozonac cald. Un vin cu o personalitate complexă: suav, delicios, savuros și plin. Totul este în bună armonie: aciditatea medie, nivelul de alcool de 15,5%, aromele, gustul etc. Finiș delicat, catifelat cu gust de fructe negre și rom. Trebuie să-l degustați. Nu veți regreta.

Negus Montepulciano d’Abruzzo Cascina del Colle 2010 (Provincia Chieti)

O culoare de un roșu rubiniu aproape spre negru. Opac. De arome nu mai vorbesc, căci m-au cucerit de îndată, deși nu-mi venea să cred că simt în nas note de petrol, plante aromatice și o explozie de fructe negre dulci, bine coapte, cafea și ciocolată. O structură elegantă, complexă, fără cuvinte. Echilibrat, rotund, aciditatea în bună relație cu nivelul deloc deranjant al alcoolului de 15%. Final de senzație, cu fruct, condimentat.

Podere Castorani Montepulciano Montepulciano d’Abruzzo 2010 (Provincia Pescara)

Descris printr-o culoare de un roșu rubiniu cu tente deschise. Nasul impresionează cu impulsuri de ciocolată, prune confiate, fumul se simte delicat. Corp mediu, elegant, condimentat, cu o aciditate medie și alcoolul de 14% bine integrat. Gustul oferă ceva care atrage: gem de cireșe, prune și condimente. Final delicios.

Montepulciano d’Abruzzo Tenuta Ulisse 2016 (Provincia Chieti)

Roșu rubiniu, cu tente violacee, domină arome intense de fructe negre dulci, în special de prune confiate. Pe lângă gemul ușor condimentat am simțit și unele urme discrete de lemn dulce. Un vin echilibrat, cu o aciditate bine conturată, dar deloc deranjantă și cu senzații dulcegi. Postgust mediu spre lung, ușor condimentat.

Duca Minimo Montepulciano d’Abruzzo. Cascina del Colle 2017 (Provincia Chieti)

Un vin de o culoare roșie rubinie cu reflexii deschise. Imediat ce mi-am apropiat paharul de nas am simțit flori de iris. Acestea sunt dublate de note de cireșe roșii dulci. Un corp delicat, ușor, aciditate medie, armonios combinată cu nivelul de alcool de 13%. Final ușor condimentat, plăcut.

Lepore  Montepulciano d’Abruzzo. Colline Teramane. Riserva 2013

Acest vin îl voi descrie mai în detaliu pentru revista vinul.ro, dar țin să menționez că mi-a plăcut. Vinul are ceva interesant să ne spună și, cu siguranță, mulți dintre voi vă veți îndrăgosti de el.

Alte vinuri care trebuie menționate sunt: Santinumi, Invasione, Tocco, etc. – despre ele ceva mai târziu.

Bibliografie selectivă:

  1. https://www.wine-searcher.com/regions-abruzzo
  2. https://www.decanter.com/features/regional-profile-abruzzo-245788/
  3. https://vinous.com/articles/the-wines-of-abruzzo-and-molise-may-2015
Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!