Despre soiul Magliocco – vinul roșu din regiunea Calabria

soiul Magliocco

Săptămâna trecută am fost la un eveniment dedicat soiului Magliocco. Știam câte ceva despre el, așa că degustarea fusese o bună ocazie de a verifica informațiile pe care le citisem. Aici am fost ajutată de Carmelo, sicilianul care a fondat Hight School Sommelier România, care mănâncă pe pâine tot ce ține de vinurile din Italia. Datorită lui am aflat mai multe lucruri interesante despre soiul Magliocco din regiunea Calabria.

Specificul regiunii Calabria

Calabria

Această regiune din sudul peninsulei, poziționată chiar la „botul cizmei” sau numită și „degetul mare de la piciorul Italiei”, este scăldată de trei mări: Marea Tireniană, Marea Ionică și Marea Adriatică. Regiunea este împărțită în cinci subregiuni: Consenza, Crotone, Catanzaro, Vibo Valentia, Reggio Calabria. Lumea vinului din această regiune este recunoscută datorită vinurilor din Ciro, orașul scăldat de Marea Adriatică cu statui uriașe din bronz din secolul V î.Hr. Momentan, în această regiune nu există vinuri DOCG, doar 12 denumiri DOC și 12 IGT.

Verile aici sunt foarte secetoase, iar iernile foarte reci. Verile fierbiniți sunt răcorite de fluctuațiile de temperatură din timpul nopții, ceea ce permite strugurilor să obțină nu numai zahăr, dar și aciditate. Solurile sunt calcaroase, dar prevalează cele de origine vulcanică perfecte pentru a oferi vinurilor albe, în special, o mineralitate specifică. Mai mult, regiunea are un relief destul de complex – stâncos însoțit de multe păduri foarte dense tranformate astăzi în parcuri naționale sau rezervații naturale. Pe vremuri, de exemplu, muntele Sila Grande și pădurile sale foarte dese erau sursele unor povești de groază, unde oamenii dispăreau fără urmă în circumstanțe suspecte.  

soiul Magliocco
Despre soiul Magliocco - vinul roșu din regiunea Calabria 1

Lanțurile muntoase Aspromonte, Pollino, Sila și Serra, împart regiunea în vest și est. De altfel, și lumea vinului din Calabria este împărțită în două. Partea dispre Marea Tireniană, unde domină mai mult lanțurile muntoase, este numită de localnici „partea dinspre munte”. Aici veți auzi vorbindu-se mai mult despre soiul Magliocco, pe când, în partea dinspre marea Adriatică, localnicii se vor lăuda cu soiul lor – Gaglioppo. Acestea sunt două soiuri din familii diferite pe care străinii le confundă și le consideră aceleași. O astfel de abordare confuză ar supăra localnicii pentru că fiecare tabără va trage la turta sa. Cert este că veți găsi pe internet și alte informații care nu prea corespund cu realitatea. De exemplu, unele surse menționează că Magliocoo și Gaglioppo se întâlnesc în cupaje. În realitate, nicio tabără n-ar permite un astfel de sacrilegiu. Dacă vreun producător de pe la nordul regiunii va crea un asemnea cupaj, acesta nu va îndrăzni să specifice pe etichetă soiurile implicate. De asemenea, mulți străini îl confundă pe Magliocco cu Montonico Nero, un soi total diferit.

calabria food

În ceea ce privește cultura calabreză, aceasta este unică față de restul regiunilor din Italia. Aici locuiesc mai mulți italieni de origine greacă și albaneză, descendenți ai vechilor coloniști care s-au stabilit secole în urmă prin aceste locuri. Cum spun italienii, aici totul se mișcă lent pentru că localnicii savurează din plin viața, chiar și autostrada  aflată pe partea cu Marea Tireniană a fost construită timp de 50 de ani. Localnicii se bucură de natura frumoasă ce-i înconjoară, de vinurile și bucătăria lor unică. Nicio o grabă!

Gastronomia aici are la bază ardeiul roșu picant. Chiar micul dejun începe cu ceva picant. De exemplu, salamul din carne de porc – ‘Nduja. Acesta are o aromă specială și un gust picant care (cum altfel?) se potrivește cu un vin creat din Magliocco. Vinurile din soiul Magliocco se combină de minune cu gastronomia grasă, asezonată cu gust picant.

La evenimentul de vineri, unde am degustat 21 de vinuri din acest soi, am înțeles că piața din România nu este pregătită pentru caracterul pe care îl are soiul. Acesta ar fi destul de dur, cu arome greoaie și de neînțeles. Într-adevăr, soiul Magliocco este neobișnuit pentru papilele noastre gustative, dar mie mi-a plăcut pentru că este special. Acesta trebuie tratat ca atare, puțină aerare și combinat cu bucate specifice regiunii de origine – mâncăruri grase și picante. Vă asigur că v-ați bucura din plin de aceste mici plăceri gustative.

Soiul Magliocco

Acesta este un soi roșu  care vine din familia Magliocchi. În greacă denumirea înseamnă „nod fraged”. Există Magliocco Canino și Magliocco Dolce. Acesta din urmă nu înseamnă că este un vin dulce, pur și simplu e un altfel de soi Magliocco. Evident, din acest soi se pot produce nu numai vinuri seci, dar și vinuri dulci, utilizându-se stilul „passito”.

Magliocco a fost plantat din cele mai vechi timpuri în regiunile Calabria, Marche și Sicilia. Astăzi, soiul Magliocco este răspândit mai mult în Calabria. Suprafața totală a plantațiilor de Magliocco constituie 563 de ha. S-ar putea să găsiți pe internet cifre mult mai mari, de aproximativ 1500 de ha.

În funcție de subregiunile din Calabria, conform legislației regionale pentru vinurile DOC, nu este permis ca soiul Magliocco să se regăsească în cupaje mai puțin de 60%. De multe ori, Magliocco în cupaje este însoțit fie de Greco Nero, de Calabrese (cunoscut ca și Nero d’Avola) sau de Aglianico, chiar dacă ultimul este mult mai răspândit la 500 km de sudul extrem al peninsulei Apeninice. Soiul Magliocco acceptă un mariaj până în șapte soiuri.

Vinul tânăr din soiul Magliocco poate fi prezentat drept un vin cu taninurile agresive, nivelul de alcool ridicat și definit de fructe negre dulci. În varianta monocepage acesta dezvoltă arome animaliere ce îmi amintesc de viața la sat, unde bunica creștea mulți iepurași, oițe și căprițe.

soiul Magliocoo

Strugurii mici ai soiului Magliocco sunt culeși în luna septembrie. Soiul nu ajunge la maturitatea polifenolică deplină din cauza condițiilor climatice. De multe ori, la poalele platoului Sila predomină ceața. Mai mult, perioada de înflorire a viței-de-vie din acest soi este destul de lungă față de alte soiuri din alte regiuni ale Italiei. Perioada durează 21 de zile. Pielița bobiței este destul de groasă. Un specific aparte soiului Magliocco este nota de verde, vegetală, care nu deranjează iubitorii de vinuri atât din regiunea Calabria, cât și din Germania sau SUA, țări în care există deja o diasporă a acestei regiuni. Vinurile îmbătrânite în timp dau dovadă de un caracter elegant și un echilibru senzual dintre nivelul de alcool și aciditate.

Magliocco Day la București

Așa cum am mai spus anterior, vineri am degustat 21 de vinuri din soiul Magliocco. Foarte puține dintre ele erau cupaje. Degustarea a început cu două vinuri rosé proaspete, apoi am trecut la vinurile roșii din anii: 2015, 2017, 2018, 2019 și 2020. Ultimele vinuri roșii de acum 2-3 ani s-au dovedit a fi destul de corpolente, dure și mai puțin pe placul multora dintre invitați. Trebuie de specificat faptul că după ce am degustat cu toții vinurile însoțite de mâncarea specifică regiunii Calabria, timp în care vinurile s-au mai deschis, ne-am schimbat total părerea.

Mai jos vă prezint vinurile care mi-au plăcut cel mai mult:

Despre soiul Magliocco - vinul roșu din regiunea Calabria 2

Don Filli, Serracavallo 2021 – un rosé creat dintr-o viță de vie tânără din soiul Magliocco Canino. Impresionează cu o culoare destul de atrăgătoare, plăcută, de un roz pudră. De menționat că toate rosé-urile din regiunea Calabria au o nuanță mult mai intensă, de un rosé rubiniu. Nasul este dominat de fructe roșii și citrice – grapefruit. De asemenea, și-au făcut apariția niște note de flori albe. O aciditate ce oferă o senzație de prospețime dublată de niște tușe picante. Primul nas pe care l-am simțit analizând acest rosé m-a trimis în copilărie, atunci când administram în fiecare dimineață vitaminile C+Zn.

1915 Annodomini, Spadafora, 2017 – un vin roșu sec, baricat în butoaie de stejar folosit timp de 12 luni. Un vin creat din 100% Magliocco. O culoare de un roșu rubiniu deschis cu tente violacee deschise. Olfactiv, vinul impresionează cu note de ciocolată, cafea, dublate elegant de note mai greoaie, cum ar fi cele de parmezan, piper negru măcinat și tabac. Taninurile destul de elegante impresionează papilele gustative. O structură elegantă, complexă și echilibrată, mai ales dacă vorbim de nivelul de alcool declarat de 14,5% și aciditatea medie. Un final lung, condimentat.

ilmagliocco, Serragiumenta, 2019 – cupaj dintre Magliocco și Aglianico. O robă intensă, violacee. Vinul are un stil aparte ce amintește de vinurile din Grecia. Rășina se simte deși, după ce se mai deschide, vinul mai oferă și alte arome, cum ar fi piperul negru și cireșele negre. Un corp dur, plin, astringent. Taninurile vigilente, aciditatea ușor ridicată și postgustul condimentat se potrivesc perfect cu gustări picante.

Natus, Marchisa, 2019, IGP – cupaj roșu sec, creat din soiurile Magliocco Canino (30%), Greco Nero (20%) și Malvasia Nera (50%). Un roșu rubiniu, intens. Vinul este dominat de arome de frunze uscate, fructe negre dulci și condimente. O structură plină, cu taninurile în plină forță și cu un final puternic, condimentat.

Quattro Lustri, Serracavallo, 2020un vin creat 100% Magliocco Dolce. O culoare atrăgătoare, de un roșu rubiniu cu tente violacee intense. Nasul este plin de ciocolată, fructe negre dulci și cafea. Notele de vanilie par mai discrete, dar prezente. O structură plină, complexă și catifelată. Nivelul de alcool de 14% este perfect combinat cu aciditatea medie. Un postgust impresionant! Vi-l recomand cu drag.

Pe lângă acestea mi-a mai plăcut vinul de la Chimento, Vintulia recolta anului 2018, cu arome intense de fructe negre, senzații catifelate combinate cu tușe condimentate. Mai adăugăm la această listă un alt vin de la Spadafora, vinul Telesio 2017. Ultimul vin care dezvoltă caracterul soiului Magliocco este Venaglie, producător Gallicchio, recolta 2018. Un vin în care notele vegetale specifice soiului sunt destul de evidente.

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!