Nu este un secret că, în prezent, pregătirile pentru o masă de sărbătoare, sau chiar pentru o simplă întâlnire cu prietenii acasă, înseamnă să apelezi la o firmă de catering sau să îți pui imaginația și să improvizezi ceva simplu și gustos. Vă rog să nu credeți că facem parte dintr-o „lazy generation”, doar că acum am învățat să prețuim timpul mai mult.
În urma unor solicitări, am decis să ofer opt idei de platouri. Platouri reci, ușoare, care să se preteze perfect cu vinul și atmosfera unui anumit eveniment. Dar mai întâi, vă voi oferi câteva sfaturi utile pentru crearea unui platou consistent și gustos, fie el tapas, antipasto, zakouski, mezzes, botanas, charcuterie board sau un relish tray.

Ce presupune un platou cu delicii?
Platouri reci sau calde? Ambele variante sunt un fel de repas, aperitive care unesc oameni la o vorbă bună. Ele devin aliatul perfect pentru o socializare între prieteni sau al unui anumit grup reunit într-o locație. Acesta sparge stereotipul imaginii de a sta cuminte, cu nasul în farfurie. Așa ne mai interesăm despre anumite gusturi, și mai facem câteva poze. E o altă dinamică.
În crearea de platouri reci este important să respectăm câteva aspecte de bază și anume:
1) alegerea suportului pe care vor fi aranjate produsele; și
2) Combinațiile gustative ale ingredientelor de pe platou.
Alegerea suportului pentru care vă decideți să creați o artă plină de gust, culori și arome este elementul-cheie. Oricât ai încerca să impresionezi prin combinație de gusturi și culori, suportul ales nepotrivit poate dezamăgi invitații. Se recomandă, indiferent de formă, suportul din lemn, ceramică sau granit. De asemenea, suportul din marmură și sticlă pot reprezenta o alegere reușită. Sticla arată bine cu ouă fierte, legume. Pentru fructe uscate și miere de albine, borcănelele din sticlă arată perfect. Vasele mici din ceramică pentru sosuri, uleiuri, sare sau condimente creează o armonie vizuală pe un suport de lemn, mai ales dacă acestea sunt de culoare închisă. Evitați suportul din plastic sau metale în crearea de platouri de charcuterie, tapas, etc.
Combinațiile gustative ale produselor alese cu grijă pentru un anumit platou determină și alegerea unui vin care să se asocieze cu alimentele. Fiți creativi! Nu vă limitați doar la un platou plin de cașcaval, sau doar la charcuterie. Evitați platouri supraîncărcate! Creați combinații! Să aveți în vedere că printre invitați pot fi persoane care vor dori și platouri doar pentru vegani/vegetarieni.

Platou în stil italian, antipasto
Alegeți un suport de lemn de culoare deschisă și aranjați produsele cât mai creativ:
- Să aveți un bol din sticlă plin cu ricotta, presărați puțină sare, ulei de măsline, piper negru și lemongrass;
- felii de prosciutto;
- baghetă feliată;
- felii de ardei roșu dulce marinat;
- măsline umplute cu brănză;
- bucăți mici de parmezan;
- salami picant (de ex: sopressata);
- felii de bresaola
Platoul se pretează armonios cu un vin italian roșu sec sau Cabernet Sauvignon condimentat, corp fructat. Cupajele roșii din soiuri ce includ Shiraz și Carménère sunt absolut perfecte!
Rezultate Căutare
Rezultate de pe web
French charcuterie board/assiette de charcuterie et fromage
Platoul în stil francez este dominat, în mare parte, de brânzeturi, fructe uscate și ceva charcuterie de tip pâté, dar nu este o regulă. Totul depinde de imaginație și asocieri culinare. Idei de platouri reci à la française…
- pledați pentru un mix de brânză presată, tare, maturată, precum Gouda, Beaufort, Comté, acompaniată de brânză cu masă moale cum ar fi Camembert.
- felii de jambon, salam picant.
- ciuperci și ardei marinați,
- terrine și rillettes;
- fructe uscate și smochine;
- baghetă franțuzească, crackers/biscuiți sărați.
Pentru acest platou în stil francez puteți opta pentru un vin roșu, tandru, fructat, din regiune, maturat în butoaie de stejar cel puțin 12 luni.
Tapas
În mare parte, aceste platouri reci, iberice, sunt compuse din delicii specifice zonei respective. Mai exact, preparate de carne supuse metodei tradiționale de maturare a cărnii de porc, Pata Negra sau de porc non-iberic. E un amestec de felii de jamón ibérico, jamón Serrano, jamón Bellota, lomo și chorizo. Pentru a simți aromele fine, jamonul trebuie lăsat la temperatura ambientală timp de 3-5 minute.

- pâine prăjită sau ciabatta ;
- struguri
Alegeți un vin roșu, sec, din regiunile calde, iberice.
Platou mediteraneean vegan
Un platou cu bunătăți vegetale, bogate în proteine. Potrivit cu Sangria – o băutură răcoritoare pe bază de vin. Platou perfect pentru un picnic. Dacă petrecerea are loc acasă, pledați pentru un suport din lemn, indiferent de formă.
- Ardei marinați umpluți cu mozzarella;
- felii de pite;
- nuci (arahide, migdale, alune, etc);
- struguri negri de masă de tip Moldova;
- într-un bol din ceramică adăugați humus, stropit cu ulei de măsline, piper negru, sare, busuioc verde.
Pentru Sangria aveți nevoie de un vin roșu sec, Cabernet Sauvignon, Shiraz, apă minerală, gheață, o felie de portocale, o felie de lime și una de lămâie.
Platou california dreaming
Perfect pentru un grup de tineri aflați la o petrecere pe terasă. Un vin alb sec de California ar fi partenerul cel mai armonios.
- brânză Humboldt Fog;
- brânză cu mucegai albastru;
- miere de albine, de preferat, fagure de miere;
- măsline verzi sau brune,
- crackers cu semințe;
- mini-frigărui vegetal rece (cașcaval, roșii, avocado, smochine);
- brânză cremă (a se adăuga sare, piper, usturoi, suc de lămâie, ulei de măsline);
- alune;
- struguri de masă parfumați.
Platou pentru o cină romantică
Aranjamente: lumânări, o vază cu flori, o sticlă de vin roșu sec, de preferat un Merlot. Un platou pentru desert și altul ușor pentru cină.
Pentru desert:
- Trufe (ciocolate);
- Căpșuni glazurate cu ciocolată;
- Tablete din ciocolată cu fistic.
Platou date night:
- brânză Guada;
- brânză de capră;
- măsline;
- prosciutto;
- miere de albine (recomandat fagure de miere);
- crackere cu susan/ crackers integrali cu semințe.
Platou Misti de vară
- Bruschete cu avocado și somon;
- Bruschete (folosiți ciabatta) cu ulei de măsline, roșii și busuioc;
- Personal, am încercat varianta de minipizza. Am pregătit un aluat pufos căruia i-am dat forme alungite, cât o palmă, acoperindu-le cu ricotta, bucăți de mozzarella sau burrata. Le-am băgat la cuptor timp de 10 min la temperatura de 225 C. Apoi am pus sare după gust, puțin ulei de măsline, prosciutto și rucola. Varianta minipizza e opțională. Numai dacă aveți timp!
- Mozzarella;
- Brie;
- Prosciutto crudo;
- Salam uscat de mai multe feluri;
- Legume la grătar (vinete, ardei, dovlecei) – opțional:
- Măsline;
- Struguri albi sau roz de masă.
Pentru acest tip de platou puteți alege orice spumant preferat brut, sau un prosecco. Spumantul va „clăti” papilele gustative de grăsimi, astfel încăt să puteți savura legume la grătar sau bruschetele menționate fără ca să vă deranjeze gustativ.
Platouri reci românești
- Brânză cu vin maturată;
- brânză veche, sărată de oaie;
- felii de pastrama;
- felii de jambon afumat;
- salam crud uscat condimentat;
- nuci grecești;
- prune confiate;
- pâine de casă;
- pate de curcan cu verdeață;
Pentru gusturi extreme, puteți renunța la nuci și la prunele confiate în favoarea unor ridichi de lună și ceapă verde. Vinuri: Fetească Neagră, Rară Neagră sau un Shiraz, ori un Cabernet Sauvignon condimentat. Cupaje de vinuri roșii seci.
Bonus!
Nu știu dacă ați auzit de al 5-lea gust – umami, dar vă recomand ceva care vă va ajuta să-l descoperiți. Pentru asta aveți nevoie doar de :
- Parmesan
- Struguri albi, dulci, parfumați, proaspeți. Pregătiți platoul cu aceste ingredinte și le savurați cu plăcere, o bucățică de parmesan, apoi o bobiță de strugure. 😉
Dacă doriți să savurați cu alcool, înlocuiți strugurii cu un alb dulce licoros!
Notă! Dacă ați încercat măcar unul din platourile propuse aș dori să-mi spuneți care v-a plăcut cel mai mult. Comentariile voastre mă vor încuraja să mai experimentez gustativ.
Bibliografie selectivă:
- Platters and boards, Shelly Westerhausen, Wyatt Worcel, Chronicle Books, San Francisco, 2018
- On Boards: Simple & Inspiring Recipe Ideas to Share at Every Gathering, Lisa Dawn Bolton, Penguin Random House LLC, 2018
- http://www.mangiamichelle.com/holiday-antipasto-platter/
- https://www.aux-fourneaux.fr/4-idees-apero-pour-un-plateau-charcuteriefromage-38497/