Deobicei, preferăm să savurăm carnea de miel doar în ajunul Paștelui, însă aceasta conține acizi grași Omega 3 și vitamine necesare mai ales în perioada rece a anului. Față de carnea de berbecuț, carnea de miel este mult mai fragedă, mai fină și chiar mai ușor de gătit. Grăsimea nu se găsește în interiorul cărnii ci pe exterior, de aceea, carnea de miel este considerată potrivită pentru o dietă sănătoasăs au chiar recomandată de doctor.

Pentru un gust de milioane de aprecieri carnea de miel trebuie să fie mai întâi marinată, există mai multe oțiuni, fie în vin, zeamă de lâmâie, maioneză sau ulei de măsline și condimente.

Carnea de miel și vinul

Carne de miel și vin: Cu ce vinuri s-ar potrivi carnea de miel? Carnea fragedă de miel se potrivește cu un vin roșu sec, generos, condimentat. Prefer varianta vinurilor ușor condimentate, cu gust picant pentru că accentuează gustul fraget al cărnii. Un Shiraz/Syrah baricat cu un postgust plin, fructat devine partenerul ideal.

Cotlet de miel și mămăligă cu brânză

Am preferat să marinez carnea de miel în suc de lămâie și vin alb pentru a simți mai mult aroma de citrice și rozmarin. Înainte de a pregăti marinada carnea de miel ar trebui sa stea într-un bol cu apă  timp de 2 ore. Pentru marinadă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de cotlet de miel
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 180 ml de vin alb
  • 3 liguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper negru măcinat
  • 3 căței de usturoi pisați
  • Crenguțe de rozmarin proaspăt
  • Opțional puteți adăuga 50 gr de apă minerală

Marinada o lăsați la frigider peste noapte. În cazul în care preferați carnea coaptă bine, alegeți varianta cotletului gătit  la cuptor. Puneți carnea într-un vas și acoperiți cu folie de argint, apoi la cuptor. Pentru pofticioșii care adoră carnea gătită în sânge sau mediu la tigaie cu unt, trebuie sa țineți cont de un detaliu important. Asigurați-vă că ați scurs canea de  marinadă și nu este prea mult lichid în tigaie. Incingeți tigaia, adăugați puțin ulei de măsline, puneți cotletul în tigaie împreună cu 2 cubulețe de unt, fiecare parte să fie gătită timp de 4 min (în sânge) și respectiv 7 min (mediu). Țineți vasul de gătit ușor pe o parte și mereu acoperiți carnea folosind o lingură untul topit din tigaie. Pentru arome din belșug, în tigaie adăugați crenguțe de rozmarin și 2 caței de usturoi întregi.

Cotletul de miel se potrivește cu mămăliguță și brânză cu muceagai albastru, condimentată, ușor topită. De asemenea, pledați pentru telemea, sau brânză de capră.

Corcova Syrah

Cotlet de miel cu mămăliguță, brânză și vin 1Syrah Corcova Reserve – un vin roșu sec irezistibil atât gustul cât și aromele soiului. O culoare de un roșu rubiniu ușor închis tentează, gustul plin, condimentat, dublat de fine arome de cuișoare.

Final lung fructat cu ceva note de fum.

Syrah Reserve se potrivește perfect cu un platou generos de carne roșie coaptă. Evitați brânza de burduf pentru că aceasta acoperă din gustul plin al vinului.