Când frigul de afară ne ține aproape de focul din vatră, lângă calorifer sau chiar sub plapumă, plăcintele românești cu brânză dulce de vaci (sau poale-n brâu), brânză sarată, cu varză sau cartofi adună familia la o vorbă bună și la un pahar cu vin. Salivezi când le vezi aburind pe masa din bucătărie, iar mirosul lor de proaspăt coapte ne fac nerăbdători asemnea unor copii.
Plăcinte și vin. Cu ce vin asociem plăcintele? Răspunsul e simplu: depinde de umplutură. Mai jos, vă oferim câteva sugestii utile pentru plăcintele cu brânză sărată sau dulce, varză și cartofi.
![Miros de plăcinte coapte românești și vin 1](https://vinlavin.ro/wp-content/uploads/2017/12/aluatintins.jpg)
Aluatul pentru plăcinte
Pledez pentru aluat făcut acasă, moale și pufos. Evit aluatul de foietaj. Ce-i drept asta presupune un pic de timp și răbdare. Turnați într-un bol un pahar cu apă călduță și adăugați jumătate de cubuleț de drojdie, acoperiți cu puțină făină fără să amestecați ingredientele. Acoperiți vasul cu un prosop. Lăsați la dospit 1 oră. După, adugați puțină sare, apă, la fel călduță, făină.
Omogenizați și frâmântați până aluatul nu se mai ține de mâini. Lasați la dospit. Pentru a crește mai repede aluatul trebuie ținut la cald, cu alte cuvinte temperatura camerei trebuie să fie mai mare. Evitați să deschideți geamul, sau să creați curent atunci când lucrați cu aluatul.
Umplutura din plăcinte. Asocieri cu vinuri
Plăcinte cu brânză dulce de vaci – Brânza de vaci nu trebuie sa fie cu zer, alegeți să fie ușor uscată, adăugați ouă, sare, mărar și cozi de ceapă verde. Forma plăcintelor o alegeți după bunul plac, ungeți plăcunta cu gălbenuș de ou, iar dacă doriți plăcinte mai crocante le ungeți doar cu ulei deasupra. Pentru aceste plăcinte sunt binevenite vinurile albe cu o aciditate ușor pronunțată cum ar fi Fetească Albă, Fetească Regală.
![Miros de plăcinte coapte românești și vin 2](https://vinlavin.ro/wp-content/uploads/2017/12/IMG_5013.jpg)
Plăcintă cu brânză sărată de oi – În această umplutură nu se adaugă ou. Calde sau reci sunt potrivite cu un vin alb sec, dar și cu un vin roșu sec cum ar fi Fetească Neagră sau chiar cu o Băbească Neagră (Rara Neagră).
Plăcinte cu cartofi – Carfofii fierți se pisează se adaugă ulei, sare, piper și ceapă verde. Plăcintele cu cartofi se pretează cu un vin alb tânăr, corpolent, dar în același timp plăcut de băut. Feteasca Regală, sau un rosé.
Plăcinte cu varză prospătă – Varza o căliti în tigaie cu ceapă, sare și piper negru măcinat până când nu mai rămâne zeamă. Pentru plăcinte cu varză proaspătă se potrivesc vinurile rosé sau albe tinere fructate. Plăcintele cu varză murată se asociază cu vinuri albe, seci, tinere, cu o aciditate ușor evidentă, sau cu vinuri albe, seci, baricate.