Cea de-a VII-a ediţie a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume, București

Convivialitate, sustenabilitate şi inovaţie: ingredientele bucătăriei italiene pentru sănătatea oamenilor şi protecţia planetei”

Cea de-a VII-a ediţie a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume, București 1

În această săptămână, 14-20 noiembrie 2022, Ambasada Italiei şi ICE-Agenţia Bucureşti organizează cea de-a 7-a ediție în România a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Accademia Italiana della Cucina, Ambasciatori del Gusto, Bilancia, Camera de Comerţ Italiană pentru România, Carrefour, Institutul Culinar internaţional Escoffier şi Parmafood.

Ca și în anii precedenți, excepție fiind anii de pandemie când totul era online, de data aceasta totul se desfășoară în ritm normal, fără restricții. Analizând programul din această săptămână dedicată bucătăriei italiene am observat că se pune accentul nu doar pe informarea publicului despre gastronomia peninsulei apenine, dar și prin educarea, formarea unui target group (elevii, studenți) implicat la diverse cursuri și concursuri gastronomice.  

De asemenea, prin intermediul acestui eveniment organizat anual în lume, Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume, se încearcă și conștientizarea publicului despre siguranța alimentară versus protecția mediului înconjurător. Prin diverse politici de mediu, producătorii din Italia sunt încurajați prin activităților să aplice măsuri care ar proteja mediul. Tot mai mulți deținători de HORECA, inclusuv bucătari  au tendințe de mangement PRO ECO.

„Da, bucătarii nu pot salva planeta de la prea multă poluare, însă acționând responsabil pot fi modele pentru alții”, a spus maestrul Chef, Giacomo Devoto.

În aceeași ordine de idei, pornind de la principiul calității vieții sănătoase și eco friendly, prin asemenea evenimente și nu numai, se încearcă și combaterea fenomenului de Italian sounding. Chiar dacă bucătăria italiană este cunoscută și apreciată în lume, totuși în ultima perioadă această se confruntă cu multe fake-uri care pun într-o lumină proastă imaginea industriei alimentare italiene. Prin dezvoltarea unor politici și organizarea unor astfel de evenimente în întreaga lume se accentuează informarea corectă a consumatorilor prin valorificarea teritoriilor și a produselor regionale din Italia.

Cea de-a VII-a ediţie a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume, București 2

Ieri, la deschiderea evenimentului, invitații au avut ocazia să deguste din bucătăria italiană, bunătățuri alese și create de Maestrul bucătar Giacomo Devoto, originar din Sarzana. Aperitivul a fost ales cu mare grijă ca să ne bucure papilele gustative. După aperitivul consistent și savuros ne-am bucurat cu totii de niște paste în stil italian cu parmezan. Evident nu au lipsit nici băuturile: cocktail, prosecco Serena, Primitivo de Puglia și un vin alb din soiul Verdicchio. Din câte am înteles, România este prima țară căreia i se furnizează cele mai multe vinuri spumante, chiar dacă aceasta ocupă locul 29 în topul vinurilor italiene importate la noi în țară.

Program 

Mai jos voi pune programul evenimentelor din această săptămână dedicată bucătăriei italiene în lume:

  • 15 noiembrie – workshop al lui Pasquale Moro, Maestrul Pizzaiolo și campion mondial la pizza servită pe tocător din lemn la Cupa Mondială 2016 de la Parma, care va ilustra calitatea echipamentelor și ingredientelor italiene pentru prepararea pizzei;
  • 17  noiembrie – masterclass susținut de Chef Giacomo Devoto, destinat tinerilor studenți și foștilor studenți ai Institutului Culinar  internațional Escoffier, cu eliberarea unui certificat de participare. Tot pe 17 noiembrie va avea loc o prezentare de către maestrul patiser Mauro Morandin a tehnicii de preparare și gătit a cozonacului (panettone) și a altor secrete ale tradiției patiseriei italiene;
  • 18– 19 noiembrie  se va organiza un concurs de pregătire a pizzei între restaurantele românești în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și cooking show susținut de Casa Rinaldi cu produse tipic italiene la magazinul Carrefour din Centrul Comercial Băneasa ;

La Cluj-Napoca, începând cu data de 18 până pe 20 noiembrie, pe terasele Hotelului Belvedere  se va desfășura un festival dedicat promovării produselor italiene, cu participarea unor importatori, producători și reprezentanţi ai alimentaţiei publice prezenţi în zonă care vor oferi degustări publicului participant. Pe durata întregii săptămâni, în diverse locații din România, restaurantele participante vor pregăti un meniu dedicat convivialității.

Mulțumesc Ambasadei Italiei şi ICE-Agenţia Bucureşti pentru invitație , cât și pentru organizarea acestui eveniment cu gust și arome specifice însoritei și caldei Italii. 

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!