În această săptămână, la București, se desfășoară cea de-a X-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume: „Bucătăria italiană: Sănătate, Cultură și Inovație”. Eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Italiei în România, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior și Institutul Italian de Cultură din București. Inițiativele sunt organizate cu participarea Consulatului Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, a Academiei Italiene de Bucătărie, a Camerei de Comerț Italiene pentru România, a COMITES România, a Confindustria România și a ConfHospitality.
Ediția din acest an are loc în contextul candidaturii bucătăriei italiene pentru introducerea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, prin care se celebrează valoarea universală a tradiției gastronomice italiene, bazată pe convivialitate, calitatea ingredientelor, dezvoltare durabilă și legătura profundă cu teritoriul.
Un risotto perfect

Și în acest an, ne-am bucurat papilele gustative de un risotto cremos creat de Chef Antonio Passarelli. De această data, chef Passarelli, prin amintirile sale, ne-a trimis în copilaria sa ca să descoperim aromele și gustul care inspira și bucură întreaga lume.
Creatorul acestui deliciu gustativ pledează pentru un echilibru în alimentație, cu un consum zilnic de legume, protenie de calitate cum ar fi brânzeturile fine sau carnea de pește crescută în medii ecologice.
În cele din urmă, Chef Antonio Passarelli ne-a dezvăluit secretul unui risotto de milioane de aprecieri. Așadar, avem nevoie de unt în care călim ceapa. Între timp, separat, prăjim orezul, prin amestecarea boabelor în mod constant. Acest proces permite concentrarea amidonului din orez să se acumuleze în mijlocul boabelor care nu va deforma orezul în timpul fierberii. Adică, nu vom permite să tranformăm acest deliciu în pilaf.
Atenție, pentru risotto perfect alegeți orez riserva și superfino, de ex: orez Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano.
Continuam cu rețeta pentru risotto: avem nevoie de supă vegetală, gorgonzola, fistic mărunțit, prosecco, sare, piper. Unii pot adăuga usturoi, dar totul depinde de preferințe. Timpul de gătire nu trebuie să depașească 15 min!
Momentul de odihnă se face la rece, așa ne sfătuiește chef Passarelli. Adică luam cratița cu orezul care a fiert în supă vegetală și prosecco de pe foc. Adăugăm cubulețe de unt rece și amestecăm în formă de „8”, așa încât să ne bucurăm de un infinit de arome cu gust cremos și fin. Adăugăm parmezan și branză Grana.


Program: A X-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume celebrată și în România în 2025
Prin întâlniri, degustări și demonstrații culinare și întâlniri dedicate, Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume își propune să promoveze o cultură alimentară bazată pe calitate, sănătate și inovație, sprijinind în același timp excelențele Made in Italy și dialogul intercultural pe care ritualul mesei italiene l-a inspirat dintotdeauna în întreaga lume.
Participarea a 13 companii italiene la târgul „FoodService&Hospitality Expo 2025”, cu sesiuni de show cooking susținute de Chef Marco Favino și de Maestrul Pizzaiolo Giovanni Santarpia.
(8-10 noiembrie, Hala Laminor, Stand D21, București. Eveniment organizat de ICE)
➢
Conferința de presă pentru lansarea Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume 2025, cu prezentarea celor 13 companii din Pavilionul Italiei. Va urma un show cooking cu degustare, “Italia de gustat, sănătate de trăit”, susținut de Chef Antonio Passarelli.
(9 noiembrie, ora 12.00, Hala Laminor, Main Stage Hall, București. Eveniment organizat de Ambasada Italiei la București și ICE)
➢
Două întâlniri dedicate elevilor din ciclul primar și liceal, susținute de Dr. Alessandro Leone, Cercetător în domeniul Alimentației și Nutriției Umane la Departamentul de Științe pentru Alimente, Nutriție și Mediu din cadrul Universității din Milano.
(12 noiembrie, ora 11.00 și 14.30, Școala Internațională Italiană „Aldo Moro” din București. Eveniment organizat de Ambasada Italiei la București prin Proiectul ONFOODS)
➢
Campania gastronomică a restaurantelor italiene în România prin meniuri tematice și oferte speciale dedicate bucătăriei italiene. Inițiativele vor avea loc în perioda 8–30 noiembrie, în restaurantele membre Confhospitality și în perioada 10–16 noiembrie, în restaurantele membre ale Academiei Italiene de Bucătărie.
Detalii despre eveniment va puteti găsi pe pagine oficiala de Facebook a ITA Bucharest.



Lectio Magistralis susținută de dna Maddalena Borsato, cercetător la Universitatea de Științe Gastronomice din Pollenzo (Bra–Cuneo), despre estetica gustului, filozofia alimentației și relația dintre gastronomie, artă și design.
(13 noiembrie, ora 11.00, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Eveniment organizat de Academia Italiană de Bucătărie, Confindustria România, ConfHospitality și Federația F.P.I.A.R.)
➢
Cină la Restaurant Sardin – București, cu participarea d.nei Maddalena Borsato, care va aprofunda subiecte privind filozofia nutriției și tulburările alimentare. Seara va fi completată de un recital de pian susținut de Alfredo Tisocco.
(13 noiembrie, ora 19.00. Eveniment organizat de Academia Italiană de Bucătărie, Confindustria România și ConfHospitality)
➢
Cină la Restaurant Da Giulio – București, pe tema „Pasta e passione – Arta italiană în farfurie”, dedicată promovării excelenței gastronomice italiene și valorilor de convivialitate, cultură și dezvoltare durabilă.
(19 noiembrie, ora 19.00. Eveniment organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România)
➢
Cină la Restaurant Rodizio – Cluj-Napoca, cu participarea Chef-ului Ciro Princiotta, care va pregăti un fel tradițional regional și va susține o prezentare privind importanța produselor biologice pentru sănătate și dezvoltare durabilă. Va fi, de asemenea, prezent dl Davide Polizzotto, cadru didactic la Universitatea din Palermo și maestru cofetar, care va realiza un desert tradițional sicilian și va explica rolul inovației în arta cofetăriei, în armonie cu aromele autentice și cu rădăcinile culturale.
(22 noiembrie, ora 18.30. Eveniment organizat de Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Italiană de Bucătărie – Filiala Transilvania și COMITES România)






