Terroir-ul viticol de peste Prut

vie
Coordonate

Pozitionata geografic in partea de Sud-Est a Europei (latitudine 47° 27’N, partea de Nord, la Briceni 48° 21’N, Purcari 46° 32’N si Cahul 45° 54’N) R. Moldova beneficiaza de o clima temperat continentala, in general, cu ierni mai blânde (-8..-9ºC) si veri mai secetoase (+18,5..~ +25,0ºC in continua crestere, secetele sunt inregistrate odata la 5 ani), cu un regim termic ce osciliaza de la un an la altul in dependenta de sezon si de pozitia geografica. Astfel, unele ierni pot atinge valori cuprinse intre -35,5ºC in partea de Nord a tarii, iar temperaturile de vara in partea de sud pot depasi valorile normale +42,4ºC. Acest caracter instabil al temperaturilor este specific climei din Republica Moldova.

Sol

Relieful cuprinde campii, deluroase, podisuri, coline etc. Soluri potrivite pentru vita de vie: soluri cenusii si solurile calcaroase aflate in mare parte in zona centrala, Podisul Codrilor (Chardonnay, Pinot Noir, Aligote, Rkatiteli, Feteasca Alba etc).
Cernoziomurile carbonatice se intalnesc in partea de centru, dar mai mult la Sud (sol potrivit pentru soiurile de strugurii rosii). Solurile aluviale din apropierea fluviului Nistru contin elementul chimic rubidiul, conferind o anumita culoare strugurilor plantati in aceasta zona (Saperavi, Rarea Neagra, Cabernet Sauvignon, etc).

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!