Vin ars moldovenesc sau divinuri. Cum se produc ele?

vin ars moldovenesc

Producatori de divinuri din Moldova

Vin ars moldovenesc sau Divinuri din Moldova. Pentru iubitorii de distilate sau divinuri din Republica Moldova, am decis sa scriu un scurt articol despre procesul de distilare, avand informatii de la unii specialistii de peste Prut. In fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca circa 20% din strugurii culesi erau utilizati pentru producerea divinurilor la fabricile din Balti, Tiraspol, Falesti, Chisinau si Calarasi. Cele mai cunoscute branduri mai pot fi gasite si astazi, doar ca difera tehnologia si tipul de producere: Barza Alba (Belii Aist), Codru, Victoria, Calarasi, Chisinau, Nistru, Doina, etc. In prezent, pe langa fabricile care au rezistat provacarilor de la sfarsitul secolului trecut, au aparut si alti producatori precum Migdal-P, Vismos, Ungheni-Vin, Vinaria din Bardar, Fabrica din Tvardița etc.

Vin ars moldovenesc sau divinuri. Cum se produc ele? 1

Cum are loc procesul de distilare?

In literatura de specialitate din perioada sovietica, aflam ca la fabricarea distilatelor , de vin ars moldovenesc, se utiliza metoda de tip Coloana de rectificare, sau distilarea repetata pentru obtinerea unor produse cat mai pure. Odata cu obtinerea independentei (1991), producatorii au fost ademeniti de utilajele franceze in produrecerea unui divin de calitate. Primii care si-au achizitionat un alambic sau instalatii de tip Charente au fost acei de la Migdal-P, Aroma, etc.

Cum are loc procesul de distilare? Mai intai sunt culesi doar stugurii albi, sanatosi, care nu au fost tratati chimic, cu o aciditate fixa mai ridicata, iar continutul de zahar rezidual sa nu depaseasca mai mult de 2 g/l. Prima distilare are loc dupa 12-16 ore, mai exact, dupa fermentatie. Toata aceasta masa se tine intr-un rezervor unde incepe procesul de incalzire pana la 70-80 de grade. Concentratia de vapori se aduna in ,,gatul de lebada” al instalatiei dupa care are loc transferarea lor intr-un racitor controlat. Acest proces trebuie sa fie cat mai lent pentru ca influenteaza asupra proprietatilor aromatice ale divinurilor. In acest moment, procesul de distilare a ajuns la etapa de separare fractionata, atunci cand se separa ,,Fruntea” cu cei mai tari si mai plini de arome alcooli, dar care nu sunt potriviti pentru a fi inclusi in procesul de maturare. Urmeaza „Divin” si „Coada” care, la fel, nu pot fi utilizati in procesul de maturare, in schimb, pot fi intorsi pentru a fi distilati pana la sase ori. In general, procesul de distilare dureaza pana la 6 luni de zile. Unii producatori, dupa procesul descris mai sus, mai utilizeaza un alt proces numit Bonne Chauffe – tehnica ce ofera un gust desarvasit distilatelor. Prima etapa de distilare ajunge la un volum de alcool de 28-30 procente, dupa cea de-a doua distilare – la 68-72 procente.

Maturarea in butoaie

Maturarea are loc in butoaie. De mentionat ca stejarul trebuie sa aiba o anumita densitate, altfel nu este acceptat pentru divinuri. De asemenea, stejarul trebuie sa cuprinda o varsta intre 100-120 ani. Lemnul se lasa timp de 3-5 ani in aer liber pentru a fi plouat, uscat de vant si soare apoi prelucrat. Inainte ca baricurile sa fie inchise, acestea sunt prajite pe foc deschis, iar timpul variaza in dependenta de preferintele clientului. Aici putem enumera trei categorii de prajire: lenta, medie si forte.

Vin ars moldovenesc sau divinuri. Cum se produc ele? 2

Vin ars moldovenesc -procesul de maturare poate dura pana la 50-60 de ani, insa pentru unele divinuri maturate pana la 3 ani, unii producatori utilizeaza tehnologia Stave, adica intr-un vas mare din otel sunt montate pe interior scanduri subtiri din lemn de stejar.

Evident ca in procesul de maturare in butoaie are loc si procesul numit „Partea Ingerilor”- atunci cand alcoolul se evapora prin porii lemnului, dar aceasta parte evaporata este completata prin adaugarea unui divin asemanator, format in acelasi proces de distilare, dar folosit special cu acest scop.

Multumim Migdal-P pentru unele informatii utile!

Pozelele au fost facute la Vinaria Chateau Migdal-P

Articole din aceeași categorie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on vk
VK
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on skype
Skype
error: Content is protected !!